Societe Generale va plăti în SUA o amendă de 50 de milioane de dolari

Departamentul Justiţiei din SUA a anunţat vineri că banca franceză Societe Generale a acceptat să plătească o amendă civilă de 50 de milioane de dolari pentru a pune capăt anchetei demarate de autorităţile americane, ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare, transmite Reuters. 
Economica.net - sâm, 21 ian. 2017, 07:32
Societe Generale va plăti în SUA o amendă de 50 de milioane de dolari

Vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) a jucat un rol semnificativ în declanşarea crizei financiare din 2008. Băncile din SUA au făcut obiectul mai multor investigaţii, ca urmare a acuzaţiilor potrivit cărora au acordat credite ipotecare unor debitori care nu întruneau toate condiţiile, iar ulterior au vândut aceste credite sub forma unor investiţii sigure. Printre băncile amendate s-au aflat JP Morgan Chase, Goldman Sachs şi Bank of America.

Referindu-se la practicile de creditare subrime din acea perioadă, un bancher de la Societe Generale a declarat că „întregul proces era o glumă”. Dar autorităţile din SUA nu au apreciat declaraţia iar procurorul Robert Capers a afirmat: „Nu a fost o glumă. Recunoaşterea de către SocGen a comportamentului greşit în privinţa titlurilor de valoare garantate cu credite ipotecare a reprezentat principala componentă a acestei rezoluţii”.

Jim Galvin, purtător de cuvânt al băncii franceze, a declarat: „Societe Generale este mulţumită că a rezolvat această problemă legală care implică o afacere din care firma a ieşit în 2008”.

Şi Deutsche Bank AG a anunţat luna trecută că va plăti 7,2 miliarde de dolari pentru a pune capăt anchetei demarate de autorităţile SUA, ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare.

Valoarea amenzii este mai mică decât cea solicitată în septembrie de SUA – 14 miliarde de dolari. Suma cerută Deutsche Bank ar fi reprezentat cea mai importantă amendă aplicată vreodată unei bănci străine în SUA, depăşind-o cu mult pe cea de 8,9 miliarde de dolari aplicată în 2014 grupului francez BNP Paribas pentru încălcarea embargourilor americane.

Société Générale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 145.000 de angajaţi în 66 de ţări şi 31 de milioane de clienţi în întreaga lume, în trei activităţi-cheie: retail banking în Franţa, retail banking internaţional, servicii financiare şi asigurări, respectiv corporate & investment banking, private banking, administrare de active şi servicii pentru investitori.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...