Soldul creditelor acordate în agricultură s-a dublat în ultimii 10 ani, ca pondere în total credite – Coface

Soldul creditelor acordate sectorului agriculturii s-a dublat în ultimii 10 ani, la 6,1% din total credite, reiese dintr-o analiză realizată de Coface.
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 12:11
Soldul creditelor acordate în agricultură s-a dublat în ultimii 10 ani, ca pondere în total credite - Coface

‘Sectorul agriculturii, în general, este subfinanţat prin comparaţie cu valoarea adaugată generată în formarea PIB-ului. Ponderea agriculturii în formarea PIB a variat între 8%-10% în perioada 2007 – 2015, în timp ce soldul creditelor acordate de sectorul bancar în totalul creditelor a crescut de la 3%, în 2007, la doar 6,1% în 2016. Atribuim această tendinţă de subfinanţare factorilor precum reticenţa sectorului bancar de a finanţa un sector expus unor riscuri impredictibile (ex: volatilitatea condiţiilor meteorologice) în lipsa unor garanţii acordate prin diverse scheme de susţinere a fermierilor şi apetitul fermierilor de a apela la creditul comercial (extinderea termenelor de plată către furnizori) în dauna creditului bancar, pe fondul accesului mai facil şi al costurilor mai reduse’, se arată în document.

Potrivit acestuia, comportamentul de plată al companiilor care activează în sectorul cultivării cerealelor a înregistrat o deteriorare pe parcursul anului precedent.

‘În 2016 s-au înregistrat 1.423 de procese comerciale împotriva companiilor din sector, în creştere cu 78% faţă de 2015. Cea mai mare creştere a fost în rândul proceselor de executare silită, respectiv 1.034 de procese. În acelaşi timp, valoarea datoriilor fiscale restante din această industrie a crescut cu 32% pe parcursul anului anterior, de la 63 milioane lei (2015), la aproape 84 milioane lei, în 2016’, menţionează sursa citată.

Iancu Guda, services director, Coface România, susţine că o serie de factori generează presiuni asupra lichidităţii companiilor care activează în sectorul cultivării cerealelor: volatilitatea veniturilor (pe fondul dependenţei de condiţiile meteorologice şi fluctuaţiei preţurilor), scăderea profitabilităţii, întârzierea plăţilor de către APIA, extinderea termenelor de încasare a creanţelor şi tendinţa dezintermedierii cuplate cu susţinerea investiţiilor pe termen lung.

Conform oficialului Coface, comportamentul de plată al companiilor din acest sector a înregistrat o deteriorare semnificativă în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...