Soluţia pentru ca medicii români să nu mai plece din România – raport SAR

Societatea Academică Română propune mai multe soluţii care ar duce la creşterea veniturilor medicilor şi implicit la limitarea exodului acestora în alte ţări. Variantele găsite de specialiştii ONG-ului nu presupun neapărat suplimentări ale bugetului Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Economica.net - joi, 26 feb. 2015, 14:38
Soluţia pentru ca medicii români să nu mai plece din România - raport SAR

„Se poate stopa exodul medicilor din România şi fără să dublăm salariul personalului medical. …(…) Cred însă că administraţia politică nu doreşte acest lucru, susţine Sorin Paveliu, medic primar boli interne şi conferenţiar universitar şi unul dintre cei care au contribuit la Raportul Anual al Societăţii Academice Române. Acesta a identificat mai multe soluţii prin care medicii ar putea fi încurajaţi să rămână în România, fără a fi afectat bugetul Asigurărilor Sociale de Sănătate. „Salariul mediu brut al medicilor este egal cu PIB per capita. În toate ţările dezvoltate acest raport este supraunitar, de unde reiese că salariile medicilor din România nu au legătură cu faptul că România este o ţară săracă”, a explicat medicul, potrivit căruia sănătatea trebuie finanţată suplimentar.

Cum pot creşte salariile medicilor cu 10%

Potrivit propunerii SAR, una dintre metodele prin care s-ar putea genera o creştere salarială imediată de 10% pentru medici constă în majorarea tarifelor spitaliceşti cu 20% concomitent cu o scădere a numărului de cazuri contractate. O altă variantă propusă ar fi plata opţiunii pentru un anumit medic, în contextul în care, spune Paveliu, 35% din pacienţi se duc la un medic ales înainte de internare.

O a doua părere pe bani, în cadru legal

Medicii ar putea avea venituri suplimentare şi dacă a doua opţiune pentru pacienţii internaţi s-ar taxa adecvat. „Acum acest lucru se face într-un mod ilicit, pe ascuns. Este absolut normal ca pacienţii să poate primi o a doua opţiune”, explică acesta. 

SAR mai pledează pentru varianta plăţii medicilor pentru consultaţii desfăşurate la cererea pacienţilor, în cadrul programului normal de lucru în ambulatoriu şi pentru pacienţii internaţi, conform unor tarife diferite faţă de cele practicate în sistemul asigurărilor sociale. „În proiectul Ministerului Sănătăţii este prevăzută posibilitatea de a lucra suplimentar pentru venituri mai mari. Nu ne dorim aşa ceva. Medicii sunt suprasolicitaţi”, mai explică medicul.

O altă sursă de venit suplimentar ar putea fi plata pentru un act medical prestat în timpul orelor de program asiguraţilor care doresc să sară peste lista de aşteptare. Totodată, spitalele pot furniza unele servicii în regim privat precum servicii hoteliere, transport medicalizat la cerere, servicii farmaceutice, îngrijiri la domiciliu etc.  

Mai puţine paturi în spital

Raportul SAR mai indică ca soluţii diminuare cu 10% a numărului de paturi şi închiderea spitalelor neviabile economic, suplimentarea fondului de salarii cu sume provenite din bugetul autorităţilor locale destinat ocupării locurilor vacante vitale pentru acreditarea spitalelor, ca de exeplu medici ATI.

Prima casă şi prima maşină pentru medici

Autorul raportului SAR atrage atenţia şi asupra faptului că medicilor le este foarte dificil să primească credite pentru a şi achiziţiona o locuinţă sau o maşină. Aşadar, propune crearea unui fond de garantare a creditelor pentru personalul medical, care să funcţioneze pe sistemul programului „Prima casă”.

Potrivit statisticilor oficiale, în ultimii 7 ani numărul medicilor care au părăsit ţara depăşeşte 15.000 de persoane. la nivelul lui 2012, numărul de doctori a scăzut sub 1,9 la mia de cetăţeni. 

În anul 2013, un medic specialist dintr-un spital clinic avea un salariu de bază brut mediu de 2.663 lei, iar un medic primar are un salariu de bază brut mediu de 3.256 de lei. În statele dezvoltate, un medic câştigă cel puţin de 1,9-8,7 ori PIB-ul pe cap de locuitor.               

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...