Sondaj: 52% dintre francezi cred că Nicolas Sarkozy are „stofă” de preşedinte

Cincizeci şi doi la sută dintre francezi sunt de părere că politicianul conservator Nicolas Sarkozy are 'stofă' de preşedinte, potrivit unui sondaj de opinie publicat sâmbătă de cotidianul Sud Ouest, la o zi după ce fostul şef al statului şi-a anunţat revenirea în prima linie a politicii, transmite EFE.
Economica.net - sâm, 20 sept. 2014, 10:22
Sondaj: 52% dintre francezi cred că Nicolas Sarkozy are

Totodată, 51% dintre francezi se declară îngrijoraţi de revenirea în politică a lui Sarkozy, în timp ce 50% se declară enervaţi, scrie Agerpres.

Sondajul, realizat în intervalul 16-18 septembrie pe un eşantion reprezentativ de 1.282 persoane care au avut de completat un formular, relevă că mai puţin de jumătate dintre francezi cred că Sarkozy (care a fost preşedinte al Franţei între 2007-2012) ‘vrea să schimbe cu adevărat lucrurile’ (45%), 39% îl consideră ‘simpatic’, iar 36% sunt de părere ‘că-şi respectă promisiunile’. În plus, doar 33% dintre concetăţenii săi cred că Sarkozy ‘înţelege’ problemele oamenilor, iar 29% îl descriu ca fiind ‘onest’.

Pe segmente de vârstă, cetăţenii cu vârste sub 35 de ani consideră în proporţie de 56% că Sarkozy are stofă de preşedinte, în condiţiile în care doar 51% dintre persoanele de peste 35 de ani cred acelaşi lucru. Diferenţa se accentuează şi mai mult atunci când vine vorba de oameni cu funcţii de conducere sau cu profesiuni liberale (59% spun că are stofă de preşedinte), comparativ cu funcţionarii (51%) şi muncitorii (45%).

Fostul şef al statului francez şi-a păstrat aproape în unanimitate (93%) capitalul de simpatie în rândul votanţilor Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP, conservatoare), în condiţiile în care doar 77% dintre cei care votează cu partidele de centru îl acceptă pe Sarkozy, care este sprijinit de numai 56% dintre votanţii formaţiunii de extremă dreapta Frontul Naţional. Printre cei care se declară susţinători ai partidelor de stânga, opinia despre calităţile lui Sarkozy ca şef de stat este una negativă. Doar 38% dintre ecologişti, 28% dintre socialişti şi 24% dintre susţinătorii extremei stângi l-ar vedea pe Sarkozy în postura de preşedinte.

Un al doilea sondaj publicat sâmbătă de cotidianul Le Figaro şi realizat de Opinionway în zilele de 17 şi 18 septembrie pe un eşantion de 2.252 persoane relevă că 43% dintre francezi vor ca Sarkozy să adopte ‘aceeaşi linie politică’ la fel ca şi până acum, în timp ce 22% îl vor mai la dreapta, iar 31% – nu chiar aşa de dreapta. Printre simpatizanţii dreptei, 49% doresc ca Sarkozy să-şi menţină acelaşi parcurs politic, 31% doresc ca acesta să se poziţioneze şi mai la dreapta, iar 22% – să fie mai puţin conservator.

În fine, un al treilea sondaj, realizat de Odoxa pentru cotidianul Le Parisien, arată că 55% dintre francezi cred că revenirea în politică a lui Sarkozy este un lucru rău, faţă de 44%, care consideră că este ceva pozitiv. Acelaşi sondaj relevă că 67% dintre francezi cred că Sarkozy nu s-a schimbat de când a părăsit puterea, în timp ce 33% cred că fostul preşedinte este acum alt om.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...