Spania se împrumută mai ieftin

Costurile de finanţare ale Spaniei au scăzut luni pe pieţele secundare, datorită optimismului că liderii europeni ar putea accepta solicitarea premierului spaniol Mariano Rajoy de a lua măsuri decisive pentru sprijinirea băncilor din zona euro, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 04 iun. 2012, 14:13
Spania se împrumută mai ieftin

Randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut cu 0,15 puncte procentuale pe pieţele secundare, la 6,38%, în cea de-a treia şedinţă consecutivă de declin.

Dobânzile Italiei pentru titluri similare s-au retras totodată cu 0,2 puncte procentuale, la 5,67%, şi sunt în scădere tot de trei zile.

Totodată, randamentele titlurilor germane au crescut uşor de la minimele record înregistrate în ultimele zile, semnal că investitorii nu mai dau atenţie exclusiv celor mai sigure active.

„Randamentele obligaţiunilor spaniole se stabilizează deoarece cei din piaţă se aşteaptă la o reacţie politică faţă de problemă. Situaţia s-a înrăutăţit într-atât încât este rezonabil ca piaţa să se aştepte la măsuri. Este greu de anticipat ce şi când se va întâmpla”, comentează un analist al UniCredit Milano.

Mariano Rajoy a cerut în weekend crearea unui sistem centralizat de recapitalizare a băncilor din zona euro, în timp ce Germania a continuat să respingă ideea obligaţiunilor comune euro, garantate de guvernele uninii monetare.

Ministrul Muncii de la Madrid a anunţat luni scăderea şomajului în Spania pentru cea de-a doua lună consecutiv, datorită angajărilor din turism înaintea sezonului de vară.

Indicele IBEX al bursei de la Madrid a crescut luni cu 3%, după cinci şedinţe consecutive de declin, iar moneda euro a revenit în urcare şi a câştigat 0,3% faţă de dolar, la 1,2467 dolari.

Randamentul obligaţiunilor germane cu maturitatea la 10 ani a urcat la 1,23%, după ce a atins la finele săptămânii trecute un minim istoric de 1,127%.

Dobânda Germaniei la doi ani era totodată de 0,015%, în revenire de la minimul record de -0,012% înregistrat vineri, când rata înregistrată a fost în premieră negativă.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...