Spania: Sistemul bancar, afectat de declinul creditării şi încetinirea economiei

Programul de reformare a economiei şi a sistemului bancar din Spania se desfăşoară conform planului, dar declinul creditării şi încetinirea economiei pun în pericol băncile ţării, potrivit unei evaluări a progreselor înregistrate de Spania în urma implementării reformelor, de către reprezentanţii Comisiei Europene şi BCE, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 19:41
Spania: Sistemul bancar, afectat de declinul creditării şi încetinirea economiei

Afectat de expunerea masivă pe sectorul imobiliar, sectorul bancar spaniol a beneficiat în luna iunie 2012 de un plan de ajutor european, de 100 de miliarde de euro, dintre care au fost vărsate 41,3 miliarde de euro. În cadrul acestui program de ajutor, Spania a înfiinţat o bancă de rebuturi, ‘bad bank’, botezată Sareb, unde instituţiile de creditare spaniole îşi pot transfera activele imobiliare toxice.

Deşi accesul băncilor spaniole la pieţele de finanţare s-a îmbunătăţit, riscurile rămân, iar situaţia economică dificilă continuă să afecteze sistemul bancar, avertizează UE şi BCE.

‘Creditarea economiei încă înregistrează un declin substanţial, în special din cauza cererii slabe’, iar necesitatea reducerii datoriei publice şi private va afecta şi mai mult profiturile băncilor spaniole, se arată în raport.
Creditele neperformante, un indicator al vulnerabilităţii băncilor, au început să se acumuleze în bilanţul băncilor spaniole după spargerea bulei imobiliare în 2008. În prezent, creditele neperformante au depăşit precedentul record stabilit în luna noiembrie a anului trecut (11,37%, potrivit cifrelor revizuite).

În luna decembrie a anului trecut, rata creditelor neperformante din băncile spaniole a scăzut pentru prima dată după 17 luni, însă, ulterior, a crescut constant.

Deşi Spania beneficiază în prezent de o relativă acalmie pe pieţele financiare, graţie unei reduceri considerabile a costurilor de finanţare comparativ cu condiţiile extrem de dificile din urmă cu un an, atât Fondul Monetar Internaţional cât şi Comisia Europeană au avertizat că situaţia economică a ţării rămâne una delicată.

”Riscurile pentru economie şi în consecinţă pentru sectorul financiar rămân ridicate”, a avertizat Fondul într-un raport publicat în luna iulie.

Declinul de doi ani al economiei spaniole pare că se apropie de final în trimestrul doi din 2013, arată datele preliminare publicate recent de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, dar cererea internă slabă şi noile măsuri de austeritate ar putea întârzia o redresare sustenabilă.

Economia spaniolă a înregistrat un declin de doar 0,1% în trimestrul doi din 2013, comparativ cu un recul de 0,5% în precedentele trei luni, a anunţat Ine, fiind cea mai redusă scădere de când ţara a intrat în recesiune, la sfârşitul lui 2011. Ine a precizat că declinul cheltuielilor interne în perioada aprilie-iunie 2013 a fost parţial compensat de majorarea exporturilor şi a veniturilor din turism.

 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...