Speculaţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea şi ale OMV Petrom fac spectacol la Bursă

Piaţa a corectat în jos preţurile acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), joi, după trei zile de creşteri spectaculoase, de peste 7% în total. De asemeni, şi acţiunile OMV Petrom (SNP) corectează, dar în plus, după o scădere amplă de peste 3%. A fost un exerciţiu speculativ clasic cu declanşatorul într-o ştire şi cu acoperire în operaţiunile celui mai mare jucător de pe piaţa românească.
Adrian N. Ionescu - joi, 18 sept. 2014, 21:04
Speculaţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea şi ale OMV Petrom fac spectacol la Bursă

Cine a cumpărat în scop speculativ acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) în primele trei zile ale săptămân a vândut din ele mai toată ziua de joi, iar cine a vândut acţiuni ale OMV Petrom (SNP) în aceeaşi perioadă le cumpără mai iefitn în prezent.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) înregistrau joi 18 septembrie, la închiderea pieţei, o pierdere de 1,01 %, până la 0,931  lei  / titlu, după ce, în primele trei zile ale săptămânii, crescuseră cu 7,1 %, până la 0,9405 lei / titlu. Creşterea a fost şi mai mare, de 7,4%, în tranzacţia specială (deal) făcută în 17 septembrie.

Creşterea FP a fost, în bună măsură, rezultatul ştirii ECONOMICA.NET de marţi 16 septembrie, despre viitorul exit al Fondului din acţionariatul OMV Petrom (SNP). Joi, speculatorii au corectat  amplitudinea creşterii FP, aşa cum se întâmplă de obicei, prin vânzarea în câştig a acţiunilor cumpărate anterior.

Pe de altă parte, după scăderile anterioare, acţiunile SNP au redevenit atractive şi au crescut, joi, cu 1,61 %, până la 0,4669lei / titlu, după ce suferiseră  o prăbuşire de aproape 3,1% în două zile, 16 şi 17 septembrie, dintre cele de creştere a FP.

Mecanismul speculaţiilor a fost simplu. Ştirea ECONOMICA.NET avertiza, în fapt, că FP  urmează să încaseze mulţi bani (circa un miliard de euro), care, potrivit politicii de administrare a americanilor de la Franklin Templeton, urmează să fie canalizaţi spre conturile acţionarilor.

Pe de altă parte,  piaţa a penalizat acţiunile SNP, din cauza creşterii previzibile a volumului ofertei acestora, prin  deblocarea a 19% din titlurile celei mai mari companii româneşti, imobilizate acum în portofoliul FP. Oferta ar creşte, preţul trebuie să scadă şi cine vinde mai repede pierde mai puţin.

Spectacol speculativ

Explicaţia este completă în cazul SNP. Piaţa aşteaptă de mult ca FP să vândă o mare parte din acţiunile SNP. Noutatea a fost, marţi, că FP va vinde tot pachetul de la SNP. Oficialii FP a infirmat miercuri prin declaraţii neconvingătoare şi piaţa şi-a urmat cursul de marţi.

În cazul FP, însă, ştirea despre vânzarea neconvingător venea în contextul „reintrării la cumpărare” a celui mai mare acţionar al Fondului, Manchester Securities Corpopration, un fond de investiţii de risc, administrat egresiv de compania americană Elliott Associates.

Compania americană are reputaţia unui animal de pradă pe pieţele internaţionale şi controlează, de fapt soarta FP, polarizând intereselor celorlalte fonduri de investiţii, cu care împreună deţine majoritatea  voturilor.

Elliott Associates a reuşit să impună administratorilor FP de la Franklin Templeton, o strategie de transfer de valoare din conturile Fondului în cele ale acţionarilor, prin vânzări de mari pachete din portofoliu şi distribuţia lor prin dividende sau prin aşa zisa returnare de capital social.

(În fapt, nici un acţionar nu a contribuit cu fonduri la capitalul social al FP, ci, tehnic, numai statul cu acţiunile marilor companii româneşti pe care le vinde acum Franklin Templeton. Se mai poate interpreta, simbolic, ca un aport de capital, activele care s-au confiscat, de regimul de dinainte de 1989,  de la cei care au fost despăgubiţi cu acţiuni FP).

Citeşte şi
Vânzarea pe bucăţi FP.

Una dintre metodele de de aplicare a strategiei este răscumpărarea de către FP a propriilor acţiuni şi anularea lor. Astfel că, bineînţeles, preţul FP oricum creşte, ca urmare  scăderii ofertei, în conformitate cu politica impusă Franklin Templeton (sub ameninţarea că i se va lua mandatul de administrare a Fondului).

ECONOMICA.NET anunţa deja din 12 septembrie prima estimare de preţ ţintă care depăşea mult visatul prag de 1 leu /acţiune FP, nivel la care au fost calculate despăgubirile.

Citeşte şi

Preţul ţintă al Fondului Proprietatea va trece în sfârşit de pragul promis de guvern la înfiinţare – analiştii

Spectacolul speculaţiilor cu FP din aceste zile se arată mai profund dacă este urmărit la nivelul  volumele tranzacţiilor.  

Chiar marţi au fost raportate şi achiziţia de luni, 15 septembrie, a 26 de milioane de acţiuni FP, de către vehicolul de investiţii Manchester Securities Corporation, controlat de Elliott. Tranzacţia a fost realizată pe piaţa „deal” a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde este posibilă negociarea prealabilă a detaliilor.

Deal-ul nu putea scăpa celorlalţi jucători, care au mai vândut şi cumpărat alte aproape 41 de milioane de acţiuni FP şi au urcat preţul cu 2,45% mai sus.

Alte trei deal-uri, de 33,5 de milioane de acţiuni, au fost executate în 16  septembrie. Nuau fost încă asumate. Un alt „deal” a urmat în 17 septembrie, de 8,5 milioane de acţiuni FP, de assemenea neconfirmat încă. Acestea au confirmat interesul (probabil aceluiaşi mare) investitor.

Nu s-a făcut nici un deal cu SNP, aici fiind prezenţi doar speculatorii, cu volume de 5 şi 3 milioane de acţiuni şi numai în 16 şi 17 septembrie, deci după apariţia ştirii ECONOMICA.NET.

În primele trei zile ale săptămânii s-au rulat peste 107 milioane de lei în peste 1300 de tranzacţii cu FP şi doar 5,32 milioane de lei în 800 de tranzacţii cu SNP. Mediile au fost de 74.332 de lei / acţiune FP şi de 15.126 de lei / tranzacţie SNP.

Cifrele de mai sus certifică prezenţa aproape  exclusivă a speculatorilor la Petrom şi implicarea jucătorilor mari la FP.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...