SRI: un program naţional de educaţie în cybersecurity va dubla procentul PIB produs de piaţa IT în România

Anton Rog, director general în cadrul Centrului Naţional CYBERINT al SRI, a declarat joi, la Congresul CyberSecurity Romania de la Sibiu, că printr-un program naţional de educaţie şi formare a specialiştilor în cybersecurity, care este deja avut în vedere de către instituţie, s-ar putea dubla într-un deceniu procentul din PIB produs de către piaţa IT din România, care este în prezent de 6%.
Economica.net - joi, 13 sept. 2018, 14:33
SRI: un program naţional de educaţie în cybersecurity va dubla procentul PIB produs de piaţa IT în România

„Ştiţi că piaţa de IT din România produce mai mult de 6% din PIB (…) Noi sperăm ca peste 10 ani, dacă acest program de educaţie în cyber va avea succes la nivel universitar, să se creeze suficient de mulţi specialişti şi din oferirea de servicii de securitate în firmele de cybersecurity să mai adăugăm la PIB încă 6%”, a afirmat Anton Rog.

El a arătat că deficitul de specialişti este foarte mare în prezent în acest domeniu.

„Noi suntem un serviciu de informaţii, dar am constatat în ultimul timp că nu este suficient să ne ocupăm strict de criminalitatea cibernetică, statală, teroristă şamd, am înţeles că trebuie să creăm în România o masă critică de specialişti dintre cei existenţi în instituţiile publice şi private şi să dezvoltăm un proces educaţional, mai ales la nivel universitar, dar nu numai, şi la nivel liceal, pentru a crea specialişti în perioada imediat următoare”, a afirmat reprezentantul CYBERINT.

Anton Rog a menţionat că în universităţile din România nu sunt suficiente programe de formare pentru acest domeniu, astfel că instituţia a lansat către mediul universitar un parteneriat.

„Deoarece am evaluat faptul că în universităţile din România nu sunt suficiente cursuri post-universitare sau cursuri de master în domeniul Cybersecurity am luat decizia să facem un tur al principalelor 12 universităţi din România cu profil tehnic şi să le propunem să dezvolte astfel de cursuri de pregătiri de scurtă durată 2-6 luni şi cu cursuri de master de un an sau un an şi jumătate. Le-am lăsat curriculă, suport de curs, idei pentru finanţare din fonduri UE pentru a-şi instrui şi forma corpul profesoral, am adus lângă ei industria, multinaţionale – care sunt foarte buni în acest domeniu, companii româneşti care oferă servicii de cybersecurity. Acestea le oferă platforme pe care să lucreze, laboratoare în care să facă texte, s-au oferit să le trimită angajaţi care să ţină cursuri, să specializeze corpul profesoral. Scopul este de a crea aceşti specialişti de care România are nevoie. Nu ne interesează să dezvoltăm numai zona Bucureştiului, ne interesează să fie dezvoltată toată România, de aceea turul pe care l-am făcut a acoperit aproape tot teritoriul naţional”, a arătat directorul general al CYBERINT.

Potrivit acestuia, şi la nivelul a patru licee de informatică din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara s-a acceptat ca un număr de ore din curricula săptămânală să fie alocat pentru instruirea în cybersecurity.

De asemenea, el a arătat că instituţia pe care o reprezintă derulează anual exerciţiul cibernetic naţional Cydex, în care cooptează specialişti atât din mediul statal, cât şi din cel privat, iar numărul participanţilor este în creştere de la an la an. Centrul Naţional CYBERINT este implicat şi în exerciţiul European Cybersecurity Challenge, unde echipa României a obţinut în ultimii doi ani locul doi. Totodată, ţara noastră va fi în 2019 gazda acestei manifestări.

La rândul său, generalul-locotenent Ionel Sorinel Vasilca, director general în cadrul STS, a arătat că numărul incidentelor de cybersecurity raportate în ţara noastră creşte de la an cu o rată de circa 20-25%, fiind nevoie ca de formarea unor specialişti în domeniu să fie preocupate atât instituţiile statului, în parteneriat cu mediul universitar, dar şi actorii privaţi.

Congresul CyberSecurity Romania este organizat de Swiss Webacademy România, sub înaltul patronaj al Ambasadei Elveţiei, şi cu susţinerea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) din cadrul ONU, cu sediul la Geneva, beneficiind şi de sprijinul unor instituţii în domeniu din România – cum ar fi centrul Cyberint al SRI, STS, IGPR, CERT.RO şi al unei multitudini de sponsori şi actori privaţi.

Potrivit datelor prezentate de către participanţii la congresul de la Sibiu, desfăşurat în perioada 12-14 septembrie, la nivel mondial, pagubele produse anual de atacurile cibernetice se ridică la circa 400 miliarde de euro. Totodată, la nivelul Uniunii Europene, 51% dintre cetăţeni recunosc că nu sunt aproape deloc informaţi în privinţa securităţii cibernetice, iar la nivelul conducerilor a două treimi dintre agenţii economici nu se conştientizează suficient riscurile în acest domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...