UPDATE Statele UE impun sancţiuni mai aspre Rusiei, în domeniile petrolier şi al apărării

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au ajuns marţi la un acord privind impunerea de sancţiuni economice împotriva Rusiei. Sancţiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile, informează Reuters, DPA şi AFP.
Economica.net - mar, 29 iul. 2014, 15:16
UPDATE Statele UE impun sancţiuni mai aspre Rusiei, în domeniile petrolier şi al apărării

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au ajuns marţi la un acord privind impunerea de sancţiuni economice mai aspre împotriva Rusiei.

Sancţiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile, informează Reuters, DPA şi AFP.

Sancţiunile vor fi supuse unei revizuiri peste o perioadă de trei luni, a precizat un diplomat.

Sancţiunile economice ale UE împotriva Rusiei sunt menite să-l determine pe preşedintele Vladimir Putin să pună capăt oricărui sprijin pentru demersurile de destabilizare a Ucrainei, menţionează France Presse.

‘S-a ajuns la un acord politic privind un pachet de sancţiuni economice’, în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state membre desfăşurate la Bruxelles, a anunţat purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al Uniunii.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie publicat în Jurnalul oficial al UE. Este de aşteptat ca sancţiunile să intre în vigoare până la sfârşitul zilei de joi, 31 iulie, au menţionat diplomaţi europeni, potrivit DPA.

Comisia a pregătit o propunere legislativă ce cuprind măsuri împotriva Rusiei în domeniile accesului pe pieţele de capital, apărare, dubla utilizare (civilă şi militară) a bunurilor şi tehnologiilor sensibile, îndeosebi în legătură cu sectorul energetic, precizează Efe.

Până acum, sancţiunile UE împotriva Rusiei s-au axat pe anularea de reuniuni bilaterale, suspendarea cooperării în anumite domenii, precum şi îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor pentru o serie de persoane şi entităţi considerate responsabile de destabilizarea situaţiei din Ucraina.

Noile sancţiuni vor fi supuse unei revizuiri peste o perioadă de trei luni, a precizat un diplomat citat de Reuters.

UE şi-a înăsprit poziţia după prăbuşirea, la 17 iulie, a unui avion malaezian în estul Ucrainei, atribuită unui tir de rachetă lansat de separatişti proruşi. Drama, care a costat viaţa a 298 de oameni aflaţi la bordul avionului, între care aproape 200 de olandezi, i-a determinat pe europeni să adopte măsuri vizând economia rusă, după ce luni la rând s-au arătat divizaţi în legătură cu acest subiect.

Ministrul olandez de externe Frans Timmermans a declarat marţi că sancţiunile care vizează pieţele de capital ruseşti convenite de statele membre ale Uniunii Europene ca răspuns la criza din Ucraina vor avea un efect imediat, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Astăzi la Bruxelles se discută despre cea de-a treia fază a pachetului de sancţiuni care vizează piaţa de capital, şi eu cred că (aceste sancţiuni) vor avea un afect puternic şi imediat”, a afirmat şeful diplomaţiei olandeze în parlament înainte de momentul anunţării unui acord între statele UE.

Timmermans, care s-a adresat parlamentului în timpul unei dezbateri cu privire la doborârea avionului Malaysian Airlines în estul Ucrainei în care 298 de persoane au fost ucise, majoritatea olandezi, a declarat că sancţiunile vor transmite un semnal puternic Moscovei că ‘se află pe un drum greşit’.

Ministrul a declarat, de asemenea, că numărul victimelor olandeze în accidentul aviatic din Ucraina a fost revizuit în creştere la 195.

Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au ajuns cu puţin timp în urmă la un acord privind impunerea de sancţiuni economice împotriva Rusiei. Sancţiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea şi tehnologiile sensibile

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...