Statele UE încearcă să ajungă la un acord pentru o mai mare protecţie a datelor pe internet

Statele membre ale Uniunii Europene încă speră să-şi surmonteze divergenţele şi să ajungă la un acord pentru a adapta legislaţia privind protecţia datelor la evoluţia internetului, transmite AFP.
Economica.net - mie, 09 iul. 2014, 11:30
Statele UE încearcă să ajungă la un acord pentru o mai mare protecţie a datelor pe internet

‘Nimic nu ar fi mai rău decât să nu avem reguli comune’, a atras atenţia miercuri ministrul italian al justiţiei, Andrea Orlando, în debutul unei reuniuni informale la Milano cu omologii săi europeni, prima în cadrul preşedinţiei semestriale italiene a UE, care a început la 1 iulie.

Statele membre trebuie să ajungă la un acord pentru 2015, a reamintit ministrul francez Christiane Taubira. ‘Rămân încrezătoare’, a insistat ea, recunoscând totuşi numeroasele dificultăţi existente.

‘Disparităţile dintre sistemele noastre diferite sunt puternice, iar natura relaţiilor noastre cu SUA şi cu alte ţări terţe sunt adevăraţi factori de dificultăţi’, a explicat ea. SUA consideră datele personale ca fiind o marfă, spre deosebire de europeni, care apreciază că protecţia datelor este un drept fundamental.

‘Nu am avansat totuşi rău sub preşedinţia elenă. În luna iunie, am căzut de acord asupra unui subiect extrem de delicat, cel al transferului de date spre ţări terţe’, a reamintit Christiane Taubira.

Curtea Europeană a Justiţie a reamintit printr-o decizie că dreptul european este aplicabil pentru toţi, în special pentru companiile străine care operează pe teritoriul UE.

Însă ‘importante noduri’ mai trebuie încă tranşate, a spus ministrul olandez Fred Teeven.

Una din aceste probleme este competenţa pentru a supraveghea aplicarea de reguli europene în caz de plângeri în privinţa transferurilor transfrontaliere de date personale colectate în mai multe ţări din UE de companii sau de platforme de internet precum Amazon, Google sau Facebook.

A fost propus principiul unui birou unic care să confere competenţă autorităţii de supervizare din statul în care compania îşi are sediul principal. Însă luarea deciziei ridică încă probleme.

‘Franţa a propus un sistem de codecizie’, a spus Christiane Taubira.

Ideea Franţei este combătută de Irlanda, unde majoritatea platformelor şi companiilor de vânzări online americane îşi au sediul lor european sau un birou.

Ministrul german de interne Thomas de Maiziere a exprimat miercuri dorinţa ţării sale de a asigura un nivel mai ridicat de protecţie pentru transferurile de date personale ale cetăţenilor germani.

‘Pentru a debloca negocierile, propunem să fie acceptată o anumită relaxare, adică un nivel comun de reguli şi posibilitatea ca Germania să-şi menţină nivelul extrem de ridicat de protecţie, în special pentru datele administraţiei publice’, a anunţat el.

Obiectivul negocierilor este de a împiedica situaţiile în care datele personale ale cetăţenilor din UE părăsesc spaţiul european fără consimţământul lor explicit.

Comisia Europeană a recomandat introducerea de sancţiuni europene care pot merge până la 2% din cifra de afaceri globală a unei companii, cum ar fi Google sau Facebook, în caz de încălcare a regulilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...