Statistica de la Autostrăzi îl contrazice pe Cioloş: Se lucrează la construcţia a doar jumătate din câţi kilometri spune el

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că în prezent se lucrează pe aproape toate şantierele, inclusiv pe circa 300 de kilometri de autostradă. Cea mai recentă statistică de la Drumuri arată însă că se lucrează efectiv pe şantiere însumând doar 160 de kilometri de autostradă. ECONOMICA.NET prezintă progresele în construcţia şoselelor de mare viteză din ultima lună.
Anemona Andone - joi, 17 nov. 2016, 22:02
Statistica de la Autostrăzi îl contrazice pe Cioloş: Se lucrează la construcţia a doar jumătate din câţi kilometri spune el

Şantierele active, unde constructorii chiar s-au mobilizat şi au făcut progrese, însumează circa 160 de kilometri de autostradă, conform datelor actualizate joi de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR.

Statistica de la Drumuri contrazice astfel spusele premierului, conform căruia se lucrează pe circa 300 km de autostradă. Cu două contracte reziliate în mandatul său şi alte şantiere unde constructorii încă nu s-au apucat de treabă, numărul de kilometri efectiv în lucru este aproape la jumătate din cifra anunţată de acesta.

10 şantiere active, 160 kilometri de autostradă

Şantierele de autostrăzi din România, unde se derulează efectiv lucrări, sunt în număr de 10 şi însumează aproape 164 kilometri.

Dintre cele 10 şantiere active, cel mai mare progres s-a înregistrat în ultima lună pe ciotul de 3,3 kilometri din autostrada Bucureşti – Ploieşti, conform datelor de la Drumuri, centralizate de membri ai forumului de infrastructură PeUndeMerg.ro (galerie foto). Astfel, stadiul fizic al lucrărilor pe acest segment a crescut de la 6% în octombrie la 11% în noiembrie.

Un alt şantier unde s-au înregistrat progrese semnificative este lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva, lung de 21,14 kilometri, unde stadiul lucrărilor a crescut de la 67,12% în octombrie până la 70,15% în noiembrie.

Pe celelalte opt şantiere au fost consemnate în ultima lună progrese mai mici de 2 puncte procentuale (galerie foto). Acestea sunt loturile 2 şi 4 din Lugoj – Deva (A1), în lungime de 28,6 kilometri şi 22,14 kilometri, lotul 2 din Târgu Mureş – Ogra (A3) – 10,10 kilometri, tronsonul Gilău – Nădăşelu (A3) – 8,7 kilometri şi cele patru loturi din autostrada Sebeş – Turda (A10) – 70 kilometri.

Şantiere abandonate sau cu grad de realizare ZERO

Pe cel mai mare şantier, respectiv tronsonul Suplacu de Barcău – Borş din Autostrada Transilvania, în lungime de 60,25 kilometri, constructorul spaniol a trimis recent notificare de reziliere a contractului. Asta după ce a primit penalităţi de 75 milioane de lei de la CNAIR, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Contractul pentru finalizarea lucărilor pe acest tronson, construit pe jumătate de către Bechtel, a fost semnat în mai 2015 cu firma spaniolă Corsan. Aceasta nu a făcut însă niciun progres pe şantier timp de un an şi jumătate, după cum reiese din statistica de la Drumuri.

Tot pe Autostrada Transilvania, un alt constructor a trimis în martie notificare de reziliere a contractului, după ce Compania de Drumuri nu i-a emis ordinul de începere a lucrărilor în perioada contractuală de 12 luni. În prezent, CNAIR relicitează lotul 1 din autostrada Târgu-Mureş – Ogra, ce include 4,5 kilometri de autostradă şi 4,7 kilometri de drum de legătură.

Un alt mare şantier unde nu se lucrează este tronsonul Nădăşelu – Mihăieşti, tot din Autostrada Transilvania. Contractul pentru construirea celor 16,85 de kilometri ai acestui tronson a fost semnat pe 26 mai 2016 cu italienii de la Maltauro, pentru suma de 446 milioane de lei. Ordinul de începere a fost emis în data de 7 octombrie 2016, iar în data de 13 octombrie a fost acordat dreptul de acces şi posesia şantierului. Cu toate acestea, în statistica de la Drumuri stadiul lucrărilor pe acest şantier apare ca fiind zero.

O situaţie similară este şi pe cele două loturi ale tronsonului Ogra – Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania, în lungime de 3,6 kilometri, respectiv 17,9 kilometri. Deşi ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 4 mai 2016 iar pentru lotul cel mare s-a şi plătit avansul de 15%, gradul de execuţie de pe cele două şantiere este zero, acestea fiind încă în faza de proiectare.

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că ar fi fost mai mulţi kilometri de autostradă de inaugurat anul acesta dacă Guvernul precedent ar fi pregătit suficiente proiecte.

„Nu e pasiunea mea inaugurarea şi tăiatul de panglici. În al doilea rând, dacă erau proiecte pregătite de Guvernul precedent, am fi avut mai mulţi kilometri de autostradă. Mai mult, noi a trebuit să reparăm kilometri de autostradă inauguraţi de Guvernul precedent cu tăieri de panglici şi care s-au surpat după aceea”, a spus Cioloş, la Palatul Victoria.

El a explicat că Guvernul său a „astupat gropile” şi a redeschis circulaţia pe tronsonul Sibiu – Orăştie, „cu forţe proprii”, fără să mai aştepte licitaţii care să fie contestate ulterior.

”În al doilea rând, am deblocat cam tot ceea ce era blocat în momentul în care noi am preluat guvernarea, pentru că nu sunt kilometri de autostradă inauguraţi acum pentru că aproape toate şantierele erau blocate din motive administrative, contracte prost negociate sau prost elaborate, pe care a trebuit să le rezolvăm”, a arătat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, în prezent, se lucrează pe aproape toate şantierele, inclusiv pe circa 300 de kilometri de autostradă.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...