OPINIE Statul a vândut iar poporul

Două paragrafe din scrisoarea de intenţie cu FMI arată că guvernele României nu prea ţin cont de popor. Două iniţiative legislative sunt îngropate din nou pentru a nu deranja interesele sistemului bancar, în defavoarea debitorului român.
Mihai Banita - mar, 18 iun. 2013, 08:54
OPINIE Statul a vândut iar poporul

Fiecare scrisoare de intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional aduce o veste proastă pentru românii cu credite, supraîndatoraţi sau nu.

Guvernul Ponta şi-a reiterat suportul pentru a bloca unele iniţiative legislative, într-o tradiţie de pe vremea guvernului Boc: proiectul pentru legea falimentului personal, cel pentru legea privind colectarea creanţelor şi să nu modifice OUG 50/2010. La aceste promisiuni reiterate a mai adăugat una voalată: că va amâna implementarea unei bucăţi din noul Cod de procedură civilă care modifică legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.

După ce în 2010 guvernul Boc a votat împotriva unei legi emise de acesta şi a schimbat OUG 50/2010 în Parlament, astfel încât să nu se aplice creditelor în derulare, guvernul Ponta dă dovadă de aceeaşi îngăduinţă în faţa solicitărilor bancherilor, respingând proiecte pe care USL le-a sprijinit când se afla în opoziţie. Legea ar fi trebuit să transparentizeze contractele de credit încheiate între bănci şi consumatorii persoane fizice, însă lobby-ul bancar a impus ideea atât la BNR, cât şi la FMI şi la guvern că ar fi în neconcordanţă cu directiva europeană pe care o implementa, argument ce s-a dovedit a fi mincinos la Curtea de Justiţie a UE.

Acum, guvernul scoate altă castană fierbinte din foc: legea 193/2000 ar trebui să prevadă de la 1 iulie că o clauză declarată abuzivă trebuie eliminată din toate contractele unui profesionist, în măsura în care acestea sunt contracte standard, de adeziune, preformulate. Legea 193 trebuia să conţină această prevedere încă de la aderarea României la UE în 2007, însă a modificările au apărut abia cu proiectul noului legii de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă, iniţiat de guvern şi votat de Parlament. După mai multe amânări, Codul de procedură a intrat în vigoare la 15 februarie 2013, însă fără menţiunile legate de legea 193/2000.

Dintre toţi comercianţii din România, singurii care şi-au exprimat îngrijorările faţă de această lege au fost bancherii. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a trimis o scrisoare guvernului şi BNR în care acuza pierderi de peste 600 de milioane de euro pe an, în cazul în care băncile ar trebui să elimine unele clauze din contracte.

Bancherii au cerut un studiu de impact şi FMI a luat act de pericolul care pândeşte sectorul bancar. Informaţiile apărute în presă estimează pierderi de 5 miliarde de lei în studiul efectuat de BNR, pe baza raportărilor trimise de bănci.

Datele nu au fost făcute publice oficial, deşi în scrisoarea de intenţie se menţionează că studiul a fost realizat. În condiţiile în care mai sunt două săptămâni până la 1 iulie, şi modificările cerute de bancheri nu au fost realizate, singura opţiune a guvernului este aceea de a amâna din nou prin ordonanţă de urgenţă aplicarea noilor articole.

România este una dintre puţinele ţări din UE care nu are o lege care să protejeze consumatorii supraîndatoraţi, aşa cum arată un studiu realizat pentru Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...