Statul român şi-ar putea majora participaţia la Petrom cu valoarea unor terenuri

Participaţia statului român la OMV Petrom ar putea creşte, întrucât compania trebuie să realizeze o majorare de capital cu valoarea unor terenuri care în momentul de faţă aparţin statului, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în cadrul unei conferinţe pe tema strategiei energetice a României.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 10:38
Statul român şi-ar putea majora participaţia la Petrom cu valoarea unor terenuri

‘Conform contractului de privatizare, Petrom trebuie să facă o majorare de capital cu terenuri care în momentul de faţă aparţin statului. Este un angajament din contractul de privatizare, care sper că va fi îndeplinit în perioada imediat următoare, pentru că în ceea ce ne priveşte urmărim cu stricteţe tot ceea ce a fost angajament post-privatizare în companiile deja privatizate’, a arătat ministrul citat.

Potrivit acestuia, în cazul distribuţiilor de energie, a fost înfiinţată o companie special pentru administrarea participaţiilor statului.

‘Pentru distribuitorii de energie am creat o companie nouă care se numeşte SAPE (Societate pentru Administrarea Participaţiilor în Energie) şi, dacă nu ne vom înţelege zilele următoare, foarte probabil compania va merge la Curtea de Arbitraj de la Paris cu distribuitorii. Iar cu toţi ceilalţi care au obligaţii rezultate din contractele de privatizare încercăm să purtăm un dialog în care explicăm faptul că trebuie să şi le onoreze rapid’, a mai spus Nicolescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu participaţia statului la Petrom, el a arătat că aceasta ar putea creşte, în cazul în care ceilalţi acţionari nu vor participa cu bani la majorarea de capital pentru a-şi păstra participaţiile.

‘Depinde de ce fac ceilalţi acţionari. Dacă nu vin cu bani, atunci ponderea acţiunilor statului la Petrom va creşte puţin, pentru că vorbim aici de circa 20 de milioane de euro. Nu vă imaginaţi că va ajunge statul să deţină controlul majoritar, pentru că nu este cazul. Nu este vorba doar de Petrom, ci de toate angajamentele asumate de companiile care au fost deja privatizate şi care trebuie îndeplinite. Or noi suntem în situaţia în care nu vrem să mai tolerăm întârzieri în îndeplinirea acestor angajamente şi facem tot ceea ce depindem de noi pentru ca ele să fie îndeplinite cât mai repede’, a adăugat ministrul.

El a menţionat că întârzierea a fost cauzată şi de clarificarea documentelor necesare terenurilor pentru majorarea de capital.

‘Şi lor le-a luat timp, nu este uşor, cu certificatele de proprietate, cu toate documentele necesare, pentru a putea ca terenurile să fie în regulă din punctul de vedere al documentelor necesare pentru astfel de majorări de capital. Unii proprietari de terenuri nu sunt cunoscuţi, aşa că au avut motive întemeiate pentru care au întârziat, însă ceea ce spun acum este că nu mai putem să întârziem şi că acest lucru trebuie făcut’, a mai spus ministrul delegat pentru Energie.

Compania austriacă OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea are 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...