Statul şi-a devalorizat „perla coroanei”, Hidroelectrica, cu 2 miliarde de lei, în urma OUG 114

Impactul OUG 114/2018 asupra Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român alături de Romgaz, a fost calculat de Fondul Proprietrea, acţionar minoritar, cu 20%, care vrea să îşi vândă participaţia: valoarea companiei a fost redusă cu aproape 2 miliarde de lei.
Mihai Nicuţ - lun, 18 feb. 2019, 19:46
Statul şi-a devalorizat

„După data publicării raportării VAN (Valoarea Activului Net unitar – n.red.) la 31 decembrie 2018, ANRE a publicat cerinţe de reglementare suplimentare (în data de 18 ianuarie 2019 pentru consultare publică şi aprobate prin Ordinul 10/1 februarie 2019) privind piaţa reglementată de energie electrică. Administratorul Unic a evaluat impactul acestor reglementări asupra portofoliului Fondului şi a decis să ajusteze valoarea Hidroelectrica SA cu 391,0 milioane Lei”.

Asta scrie în raportul pe anul 2018 al Fondului Proprietatea (FP), publicat pe 15 februarie.

FP este acţionar minoritar, cu 20%, al Hidroelectrica, cel mai mare şi mai profitabil producător de energie electrică din România, controlat de stat în proporţie de 80%.

Americanii de la FP scriu de fapt acolo că statul român, prin faptul că a elobarat OUG 114, cu metodologia subsecventă, şi-a redus cu două miliarde de lei valoarea celui mai important activ pe care îl deţine în momentul de faţă. Calculele şi explicaţiile sunt simple.

OUG 114 prevede, printre altele, impunerea unei taxe anuale de 2% din cifra de afaceri a companiei, şi, cel mai grav, o obligă să vândă o anumită cantitate de energie (în 2019 cât mai are necontractat, în anii 2020 şi 2021 până la 65% din producţie) la preţ impus, adică la cost plus profit reglementat de 5%, către furnizorii de ultimă instanţă pentru ca aceştia să o furnizeze populaţiei, la preţ, din nou, fixat de stat. O a treia prevedere este ca Hidroelectrica ar putea să plătească statului, dacă i se cere, 35% din toate rezervele pe care nu le are acum antamate în proiecte de investiţii demarate deja.

Unele dintre prevederile din OUG au fost deja transpuse în legislaţia secundară de ANRE, altele sunt în proiect.

Aceste lucruri au făcut ca americanii să îşi devalorizeze participaţia de 20% din Hidroelectrica, cel mai important activ pe care îl deţin, cu 391 de milioane de lei. Ceea ce înseamnă că Hidroelectrica, „perla coroanei” statului român, a pierdut, din cauza OUG, 1,95 miliarde de lei din valoare, potrivit acestui calcul.

Citeşte şi:

Hidroelectrica: Piaţa reglementată aduce statului pierderi de 1,2 mld. lei doar la noi, profitul se transferă la multinaţionale, factura industriei creşte

FP nu a spus cum a ajuns la rezultatul evaluării, dar nu prea sunt motive să credem că este supraevaluat, dintr-un motiv simplu: FP intenţionează de mai multă vreme să vândă acest pachet, or avea tot interesul să spună ca el este depreciat cât mai puţin, pentru a primi, evident, cât mai mulţi bani pe el. FP ar fi putut să vândă pachetul pe Bursă, dar listarea Hidroelectrica trenează de ani de zile iar americanii au anunţat oficial că iau în calcul orice opţiune.

Printre cumpărători, potrivit declaraţiilor mai vechi, ale actorilor din piaţă din trecut, ar putea fi compania austriacă Verbund, dar şi statul român, care ar dori să răscumpere pachetul. Dacă ne-am gândi la o posibilă subevaluare voită, consecinţă previzibilă a ordonanţei Guvernului, există o raţiune care afectează raţionamentul: Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), entitatea prin care statul ar fi dorit să răscumpere pachetul, a rămas şi ea fără o parte din bani: a distribuit şi ea dividende speciale la finalul anului trecut, la cererea statului, de 51 de milioane de euro.

Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit net record, de 1,55 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de anul precedent. Cifra de afaceri a companiei a fost de 4,25 miliarde de lei, în creştere cu 30,7%, iar cantitatea totală de energie electrică vândută în 2018 a fost de 16,9 milioane MWh, în creștere cu 22,7% comparativ cu anul precedent
Hidroelectrica operează 208 centrale, cu o putere instalată de peste 6.400 MW.

Înainte de OUG 114, compania valoara, în evaluarea FP, 19,5 miliarde de lei, adică peste 4 miliarde de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...