Stenograme DNA – Vicepreşedinte ANRE: Era în sevraj că le reduc tarifele de furnizare

DOSAR CORUPTIE ANRE-ENEL-ELECTROALFA Vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu a urmărit, în schimbul asigurării unor facilităţi în desfăşurarea activităţii producătorilor şi distribuitorilor de energie electrică, prin exercitarea necorespunzătoare a funcţiei deţinute, cooptarea firmelor agreate de el în contracte de furnizare echipamente sau efectuare de lucrări şi, implicit, obţinerea de avantaje materiale necuvenite pentru acestea, se arată în stenogramele DNA.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 15:19
Stenograme DNA - Vicepreşedinte ANRE: Era în sevraj că le reduc tarifele de furnizare

Informaţia apare în referatul prin care procurorii au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Claudiu Dumbrăveanu şi a unui director Enel, Florin Gugu, acuzaţi de fapte de corupţie. În dosar este cercetat şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International.

Prin decizia nr. 2/22.11.2012 a preşedintelui ANRE, Dumbrăveanu a fost delegat să exercite atribuţiile de coordonare, avizare, aprobare a activităţilor desfăşurate de Direcţia generală acces la reţea şi autorizare în domeniul energiei electrice şi Direcţia generală piaţă de energie electrică, iar în acest context inculpatul şi-a creat un cerc relaţional compus din oameni de afaceri cu interese în domeniul energetic şi din persoane cu funcţii de conducere în cadrul firmelor producătoare şi distribuitoare de energie electrică.

Potrivit procurorilor, din luna aprilie 2013, Dumbrăveanu a încercat să introducă firma Electroalfa International SRL, al cărei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, în relaţii comerciale cu Enel, prin directorul Florin Gugu.

Citeste si: ANRE: Tarifele aprobate de noi respectă legea şi nu favorizează nicio companie din piaţă

Demersurile iniţiale au vizat cooptarea acestei firme drept copartener în proiectul Smart Meter, iar ulterior în intermedierea obţinerii unor contracte de furnizare echipamente şi efectuare de lucrări în beneficiul Enel de către furnizorul Electroalfa International.

‘În iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuţii legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare şi distribuitoare, printre care şi Enel. Urmare a unor discuţii anterioare, la 18 iunie, Florin Gugu, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului Dumbrăveanu: ‘Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoşani – n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache – sediul ENEL – n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?’, se spune în document.

O zi mai târziu, Claudiu Dumbrăveanu l-a contactat telefonic pe Gheorghe Ciubotaru, transmiţându-i invitaţia de la Enel, conversaţia relevând interesul material personal al vicepreşedintelui ANRE în încheierea unor contracte de către Electroalfa:

Citeste si: DNA: Oficiali români vor să favorizeze Enel în proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Nuclearelectrica

‘C.G: Să spună ce echipamente putem face noi.

D.C: Da. Să convină ce putem face noi în perspectiva colaborării.

C.G: Da, da, da.

D.C: Adică voi, nu noi. Pardon!

C.G: Noi, românii.

D.C: Da, noi, românii! (…)

C.G: Şi alte produse, nu?

D.C: Da. Se pune problema să conveniţi cu ei şi alte treburi, pe lângă treaba aia! Adică…’
La 20 iunie 2013 a avut loc o întâlnire în incinta unui hotel din Bucureşti între cei doi, iar din discuţiile purtate a rezultat că vicepreşedintele ANRE a condiţionat reprezentantului Enel reducerea procentului de micşorare a tarifelor de la – 6% la -1,3% de încredinţarea firmei Electroalfa a unor contracte ori de efectuarea unor achiziţii. D.C: Orice produs să cumpere… cu care poţi să… el e cu altă afacere. Şi cu întrerupătoare, şi cu… trebuia el să… Era în sevraj (Florin Gugu de la Enel) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.

C.G: Da.

D.C: Deodată şi-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată şi-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.

C.G: Trebuia să vândă…

D.C: L-am chemat şi i-am zis să… (râde) în funcţie de ce rezultat. Mă mai gândesc… Mâine ştie, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea Enel). A rămas să confirme mâine.’

Anchetatorii arată că în baza referatelor întocmite de Direcţia aflată sub coordonarea lui Claudiu Dumbrăveanu, la 21 iunie 2013 a avut loc şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE, în care acesta avea calitatea de membru, cu drept de vot, fiind aprobate în unanimitate propunerile de reducere cu numai 1,3% a tarifelor de furnizare a energiei electrice în loc de 6%.

În aceeaşi zi, după încheierea şedinţei, vicepreşedintele ANRE l-a contactat telefonic pe Florin Gugu, acesta ţinând să-i comunice că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii Electroalfa, ‘sunt pe drumul cel bun’.

‘G.F: Deci, ei sunt… o să schimbe nişte liste cu ce au ei şi o să ne dea nouă şi ăştia ai noştri o să dea o listă cu ce au nevoie urgentă, criticităţi, astfel încât să poată să se ia, chiar dacă preţul e un pic mai mare decât preţul pieţei, fiindcă oamenii au recunoscut că ei, ca retaileri, nu sunt performanţi ca preţuri.

D.C: Aha, am înţeles. (…)

G.F: Se analizează toate astea. Eu zic că sunt pe drumul cel bun. Cel puţin până acum.

D.C: Aha. Florin, hai să-ţi zic care a fost rezultatul la ordin.

G.F: Aşa.

D.C: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni… S-a aprobat aşa. A fost greu să nu… să blochez tot (…)

D.C: Zic eu că a ieşit…

G.F: Da, nu… E ok. 1,3% nu e foarte impactant. Bine.’

De asemenea, în referat se menţionează că, la 20 septembrie 2013, într-o discuţie purtată de Gugu cu Dumbrăveanu, acesta din urmă îi comunică faptul că va găsi o modalitate de a rezolva problema, cea cu recunoaşterea investiţiilor, după toate probabilităţile. Directorul Enel a replicat: ‘Sărut mâna! Sărut mâna! Da! Ar fi o gură de oxigen pentru noi, ăştia…’.

‘În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Dumbrăveanu a continuat să acorde sprijin către Enel, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational. Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Claudiu Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că: ‘Am aprobat ăla. Am pus acolo semnul egal aşa cum aţi vrut. Mai era o treabă pe care am intervenit… am mai dres busuiocul… vă lăsase spor de eficienţă din CPT 25%… şi atâta am mai tras, ca pe joasă să fie 50%’. Reacţia lui Florin Gugu a fost: ‘A, super!”, au mai subliniat în document procurorii.

Citeste si: DNA: Vicepreşedintele ANRE şi un director Enel, reţinuţi pentru mită

Citeste si: Compania Electroalfa: Contractele încheiate cu ENEL au fost adjudecate prin licitaţie electronică

Te-ar mai putea interesa și
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 de tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică (minus 66.900 tep) faţă de cea din perioada......
13 persoane au fost rănite după ciocnirea a două trenuri la Belgrad
13 persoane au fost rănite după ciocnirea a două trenuri la Belgrad
13 persoane au fost rănite vineri, dintre care patru grav, în ciocnirea unui marfar cu un tren de călători care avea ...
Coreea de Nord confirmă că a testat o nouă rachetă balistică și promite că-și va întări capacitățile nucleare (Video)
Coreea de Nord confirmă că a testat o nouă rachetă balistică și promite că-și va întări capacitățile nucleare (Video)
Coreea de Nord a confirmat sâmbătă că a testat o rachetă balistică tactică, a transmis agenţia oficială de presă ...
Metroul de Cluj „pleacă la drum”: Lucrările încep cel târziu în luna iunie, din Florești – Emil Boc
Metroul de Cluj „pleacă la drum”: Lucrările încep cel târziu în luna iunie, din Florești – Emil Boc
Lucrările de execuție la Magistrala I de metrou din Cluj - Napoca vor începe din luna mai, cel târziu luna iunie, a declarat ...