Stroe, ACAROM: Nu cred că autostrada Piteşti-Sibiu va fi gata până în 2020

Autostrada Piteşti-Sibiu este vitală pentru România, dar nu cred că va fi gata până în anul 2020, aşa cum se promite, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România /ACAROM/, Constantin Stroe, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 10:14
Stroe, ACAROM: Nu cred că autostrada Piteşti-Sibiu va fi gata până în 2020

‘M-am născut cu mult optimism, dar am rămas cu uşoare urme, cu firimituri. Nu cred în promisiunile care se fac, că această autostradă Piteşti – Sibiu, care este vitală pentru România, va fi gata în 2020. Multe investiţii din România sunt concentrate pe partea de vest a ţării. Mi-aş fi dorit ca investiţiile să se facă şi pe partea de est. Dar cum, când se face o zi de la Braşov până la graniţă sau încă o zi până la destinaţie? La investiţia specifică anuală pe cap de salariat stăm mai bine decât Polonia sau Cehia, dar per total investiţia din sectorul de componente auto este departe de valorificarea potenţialului existent în această ţară’, a spus Stroe.

În opinia şefului ACAROM, piaţa auto din România va creşte cu 15% în acest an, în contextul în care, în 2014, producţia de automobile a însumat 391.442 unităţi, cu 5% sub nivelul din anul anterior, scrie Agerpres.

‘România a produs, în 2014, un număr de 391.442 de automobile, cu 5% mai puţine decât în anul anterior, şi asta nu din cauza Dacia. Din punctul nostru de vedere, previziunea ACAROM este că piaţa auto din România va creşte cu 15% în acest an. Cifra de afaceri consemnată în sectoarele auto din grupa CAEN 293 (producţia de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule – n. r.) ne arată că cifra de afaceri din România este de 7 miliarde de euro, în timp ce în Cehia aceasta ajunge la 16,8 miliarde euro, iar Slovacia la 7,9 miliarde de euro. În timp ce Slovacia a făcut o cifră de afaceri de 7,9 miliarde de euro cu 43.782 de salariaţi, România a realizat o cifră de afaceri mai redusă, având 110.846 de salariaţi. Concluzia este că la capitolul productivitate suntem la pământ, comparativ cu ceilalţi, cu care vrem să înaintăm. Cu excepţia unor producători de componente auto, care au adus moştenire de la firmele-mamă, contribuţia celorlalţi trag în jos industria’, a explicat preşedintele ACAROM.

Acesta a adăugat că întreaga industrie auto din România a contribuit cu 12% la Produsul Intern Brut /PIB/ al României.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...