SUA: Casa Albă mizează pe o creştere economică de 2,6% în 2016 şi 2017

Economia americană, prima economie a lumii, ar urma să înregistreze o creştere moderată în 2016 şi 2017, potrivit prognozelor publicate marţi de Casa Albă, care a recunoscut că încetinirea economiei mondiale 'va afecta probabil ritmul de creştere al economiei americane', informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 19:01
SUA: Casa Albă mizează pe o creştere economică de 2,6% în 2016 şi 2017

Potrivit proiectului de buget pe 2017, publicat marţi de administraţia Obama, ritmul de creştere a Produsului Intern Brut al SUA ar urma să fie de 2,6% atât în 2016 cât şi în 2017, în timp ce rata şomajului va scădea la 4,7% în acest an şi la 4,5% în 2017.

Prognozele de creştere ale Casei Albe sunt similare cu cele publicate recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI) dar mai optimiste decât cele ale Rezervei Federale (Fed), care mizează pe un avans de 2,4% în 2016, similar cu cel înregistrat anul trecut, urmând ca în 2017 economia americană să înregistreze o creştere de 2,2%.

Chiar dacă salută faptul că SUA au în prezent ‘cea mai puternică şi mai durabilă economie din lume’, economiştii de la Casa Albă sunt de părere că în comparaţie cu precedentele perioade de expansiune, ritmul de creştere a fost ‘destul de modest’. Administraţia Obama dă vina pentru această creştere modestă pe criza financiară din 2009 şi recesiunea care a urmat şi care a lăsat gospodăriile şi companiile puternic îndatorate.

Prognozele economice ale administraţiei americane mizează de asemenea pe o revenire progresivă a inflaţiei la 2,1% în 2017, care este şi obiectivul Fed, după un avans de 1,5% în 2016 şi o creştere de doar 0,1% anul trecut. De asemenea, deficitul bugetar, care în 2015 a coborât la 438 miliarde de dolari, echivalentul a 2,5% din PIB, ar urma să crească până la 3,3% din PIB în 2016 şi 3,2% în 2017, dacă politică economică actuală nu va suferi nicio modificare. Însă dacă sunt incluse şi reformele fiscale propuse de administraţia Obama, reforma impozitelor, taxe pe petrol, etc., deficitul bugetar nu va depăşi 2,6% din PIB în 2017 şi va ajunge la maxim 2,8% din PIB în 2026.

Proiectul de buget al Casei Albe pentru anul fiscal 2017, care va începe la 1 octombrie 2016, pare mai degrabă o declaraţie politică decât un document de lucru, având în vedere că existe şanse minime să fie adoptat în forma actuală de un Congres dominat de republicani.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...