SUA: Fed menţine rata dobânzii. Riscurile pe termen scurt la adresa perspectivei economice s-au diminuat

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50% şi a estimat că riscurile pe termen scurt la adresa perspectivei economice s-au diminuat, dar inflaţia rămâne sub ţinta Fed de 2%, transmit DPA şi BBC.
Economica.net - joi, 28 iul. 2016, 05:56
SUA: Fed menţine rata dobânzii. Riscurile pe termen scurt la adresa perspectivei economice s-au diminuat

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) nu a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, nemodificată din decembrie 2015, dar analiştii se aşteaptă la o decizie în acest sens în această toamnă.

Cheltuielile gospodăriilor au crescut semnificativ iar rata şomajului a scăzut în ultimele două luni, se arată în comunicatul FOMC.

Conform datelor oficiale, în prezent rata inflaţiei în SUA se situează la 1,6%, sub ţinta Fed de 2%.

‘Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale se aşteaptă ca actualele condiţii economice să ducă la o creştere graduală a ratei dobânzii, care ar urma să rămână, pentru o perioadă de timp, sub nivelul aşteptat să predomine pe termen lung’, se arată în comunicatul Fed.

În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009.

Încetinirea economiei americane în primul trimestru nu a fost atât de gravă precum se estima iniţial, graţie exporturilor şi investiţiilor care au contracarat încetinirea cheltuielilor de consum.

Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii luna trecută cea de a treia estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada ianuarie-martie 2016, conform căreia economia americană a înregistrat o creştere de 1,1% în ritm anual, în loc de un avans de 0,8% cât s-a anunţat anterior.

Performanţele peste aşteptări ale economiei americane în primul trimestru se explică în principal prin evoluţia exporturilor, care au fost revizuite în sus până la o creştere de 0,3%, în loc de o scădere de 2% cu s-a anunţat iniţial.

De asemenea, investiţiile companiilor au încetinit cu 0,4% în loc de o contracţie de 1,5% cât s-a anunţat iniţial. În schimb, chletuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au fost revizuite în jos până la o creştere de 1,5% în loc de un avans de 1,9% preconizat iniţial.

Departamentul american al Comerţului va da publicităţii în data de 29 iulie prima sa estimare cu privire la evoluţia PIB-ului în trimestrul al doilea. Majoritatea experţilor se aşteaptă la o accelerare a ritmului de creştere a economiei americane în perioada aprilie-iunie de peste 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...