SUA: Racheta nord-coreeană era intercontinentală. „Confruntarea cu America a ajuns la faza finală”, spune Kim Jong-un

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a declarat marţi că racheta lansată de Coreea de Nord era o 'rachetă balistică intercontinentală' şi a denunţat 'o nouă escaladare a ameninţării' nord-coreene, scrie AFP.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 05:27
SUA: Racheta nord-coreeană era intercontinentală.

‘Statele Unite condamnă cu fermitate tirul nord-coreean al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM). Testarea unei ICBM constituie o nouă escaladare a ameninţării (nord-coreene) la adresa Statelor Unite, a aliaţilor şi partenerilor noştri, a regiunii şi a lumii’, a declarat Rex Tillerson, într-un comunicat.

Statele Unite ‘nu vor accepta niciodată o Coree de Nord care să dispună de arma nucleară’, a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Guvernul de la Phenian este ‘un regim periculos’, iar Statele Unite vor cere ‘cele mai ferme măsuri’ în cursul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU care urmează să aibă loc miercuri în jurul orelor 15.00 (19.00 GMT), a mai afirmat Rex Tillerson.

Deţinerea unei rachete balistice intercontinentale reprezintă un punct de cotitură pentru regimul comunist şi ar putea afecta planurile Statelor Unite care doresc să contracareze obiectivele militare ale Coreii de Nord.

În luna ianuarie, preşedintele american, Donald Trump, a dat asigurări, în ce priveşte perspectiva unei rachete nucleare intercontinentale nord-coreene, că ‘aceasta nu se va întâmpla’.

Phenianul afirmă că racheta lansată poate purta ‘o focoasă nucleară mare’

Racheta balistică intercontinentală pe care Coreea de Nord a testat-o recent este capabilă să poarte ‘o focoasă nucleară mare’, a afirmat miercuri agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Dispozitivul, lansat în momentul în care Statele Unite se pregăteau să îşi sărbătorească ziua naţională, ar putea ajunge în Alaska, potrivit experţilor americani.

Deţinerea unei rachete balistice intercontinentale reprezintă un punct de cotitură pentru regimul comunist care a realizat deja cinci teste nucleare şi dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Rămâne de ştiut dacă Phenianul este capabil să miniaturizeze o focoasă nucleară pentru montarea ei pe o rachetă şi să stăpânească tehnologia pentru reintrarea acesteia în atmosferă.

Agenţia KCNA a dat asigurări că lansarea de marţi a răspuns ‘tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistenţa la căldură şi stabilitatea structurală a focoasei’, necesară pentru a reintra în atmosferă fără să fie avariată. Focoasa era realizată din fibre de carbon, potrivit agenţiei.

‘În condiţii dificile, implicând o căldură de mii de grade, presiune şi trepidaţii, temperatura din interiorul focoasei a fost stabilă, între 25 şi 45 de grade Celsius’, a precizat KCNA. Dispozitivul a avut o traiectorie ‘perfectă’ şi ‘şi-a atins ţinta cu precizie’, a adăugat sursa.

Statele Unite ‘încearcă să testeze hotărârea noastră şi ignoră avertismentele noastre’, a declarat numărul unu nord-coreean, Kim Jong-Un, citat de agenţie în stilul indirect.

În prezent, confruntarea dintre Phenian şi Statele Unite a intrat în ‘faza finală’, a avertizat el.

Kim Jong-Un a ţinut să sublinieze că Phenianul nu va supune negocierii posesia de arme nucleare şi de rachete balistice, în nicio circumstanţă, cu excepţia cazului în care ‘politica ostilă şi ameninţările nucleare ale Statelor Unite încetează complet’.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...