SUA şi aliaţii occidentali au bombardat Siria azi-noapte. Rusia: Vor fi consecinţe

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară în curs contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor, transmite AFP, citată de Agerpres..
Economica.net - sâm, 14 apr. 2018, 04:48
SUA şi aliaţii occidentali au bombardat Siria azi-noapte. Rusia: Vor fi consecinţe

UPDATE 08.35 Pentagonul: Au fost trei atacuri, asupra instalaţiilor de producere şi depozitare a armelor chimice

Ofensiva lansată în noaptea de vineri spre sâmbătă de Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad a constat în trei atacuri asupra instalaţiilor utilizate pentru producerea şi depozitarea armelor chimice, a informat Pentagonul, citat de agenţia EFE.

Primul dintre aceste atacuri, desfăşurat aproape de Damasc, a vizat un centru de cercetare ştiinţifică utilizat, conform şefului Statului Major american, generalul Joseph Dunford, pentru ‘cercetarea, dezvoltarea, producerea şi testarea armelor chimice şi biologice’.

Al doilea obiectiv al SUA şi aliaţilor lor europeni a fost un depozit de arme chimice situat la vest de Homs, care, potrivit lui Dunford, adăpostea principalele rezerve de gaz sarin ale guvernului sirian.

Totodată, occidentalii au atacat un alt depozit cu arme chimice şi un ‘important centru de comandă’, situate aproape de cele de-al doilea obiectiv de la vest de Homs.

‘Obiectivele care au fost atacate şi distruse erau legate de programul de arme chimice al regimului sirian. De asemenea, am selectat obiective care să reducă la minim riscul pentru civilii nevinovaţi’, a spus Dunford într-o conferinţă de presă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

‘Cu puţin timp în urmă, am ordonat Forţelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad’, a spus Trump, citat de Reuters.

Potrivit AFP, Trump a denunţat atacurile chimice ‘monstruoase’ ale regimului de la Damasc şi a promis că operaţiunea va dura ‘atât timp cât va trebui’.

De la Londra, şefa guvernului britanic a afirmat că ‘nu există alternativă la folosirea forţei’.

Chiar în momentul când preşedintele american îşi rostea mesajul, explozii s-au făcut auzite la Damasc, conform unui corespondent AFP. El a relatat că oraşul Damasc era survolat de avioane în timp ce televiziunea de stat a denunţat o ‘agresiune americană’ în Siria ‘în cooperare cu Franţa şi Marea Britanie’.

Donald Trump a transmis un mesaj şi Iranului şi Rusiei, principalii aliaţi ai guvernului sirian.

‘Ce fel de naţiune vrea să fie asociată cu uciderea în masă a unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi?, a întrebat Trump, citat de dpa.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că ţara sa participă la operaţiunea în curs alături de SUA şi Regatul Unit, precizând că loviturile sunt ‘circumscrise capacităţilor regimului sirian ce permit producerea şi folosirea de arme chimice’.

‘Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimice’, a explicat preşedintele francez, într-un comunicat preluat de AFP.

„O acţiune singulară”

Loviturile Statelor Unite, Regatului Unit şi Franţei au reprezentat ‘o acţiune singulară’ şi nu sunt planificate alte lovituri în viitorul foarte apropiat, a declarat presei secretarul american al Apărării, James Mattis, după declanşarea atacurilor.

El a afirmat că atacul a fost ‘mai dur’ decât cel de anul trecut împotriva unor obiective guvernamentale siriene.

‘Vreau să subliniez că aceste lovituri sunt îndreptate împotriva regimului sirian. Când am efectuat aceste lovituri, am făcut mari eforturi pentru a evita victimele civile şi străine’, a adăugat Mattis.

El a declarat că nu s-au primit deocamdată informaţii despre pierderi ale SUA şi ale aliaţilor lor.

‘Cerem naţiunilor responsabile să condamne regimul Assad şi să ni se alăture în hotărârea fermă de a împiedica repetarea utilizării armelor chimice’, a mai spus Mattis.

 Ambasadorul Rusiei în SUA: Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe

Ambasadorul Rusiei la Washington a avertizat că loviturile asupra Siriei conduse de forţele armate americane vor avea consecinţe şi că insultarea preşedintelui rus este inacceptabilă, transmite Reuters. ‘Se implementează un scenariu prestabilit. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe’, a scris ambasadorul Anatoli Antonov pe Twitter.

 ‘Insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă’, a adăugat el. ‘SUA, posesoare ale celui mai mare arsenal de arme chimice, nu au dreptul moral de a învinovăţi alte ţări’, a mai scris diplomatul.

sursa foto:NBC

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...