SUA vor un ‘nou început’ în relaţiile cu Turcia

Vicepreşedintele american Mike Pence i-a spus premierului turc Binali Yildirim că administraţia sa îşi doreşte un 'nou început' în relaţiile dintre Washington şi Ankara, a relatat duminică postul de televiziune turc NTV, citat de AFP.
Economica.net - Dum, 19 feb. 2017, 14:36
SUA vor un 'nou început' în relaţiile cu Turcia

 

Conform NTV, Pence a spus că SUA îşi doresc dezvoltarea relaţiilor cu Turcia, în cadrul unei întrevederi avute sâmbătă cu Yildirim în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, în Germania.

La rândul său, Yildirim a declarat că extrădarea imamului Fethullah Gülen, un predicator exilat în SUA şi acuzat de regimul de la Ankara că s-a aflat în spatele tentativei de puci din luna iulie a anului trecut, „ar deschide o nouă pagină” în relaţiile dintre cele două ţări, conform NTV.

Într-un comunicat, Casa Albă a precizat că, în cursul întrevederii, Pence a reiterat angajamentul SUA faţă de Turcia ca partener strategic şi aliat în cadrul NATO.

„Cei doi lideri au discutat de asemenea despre mijloace de a accelera eforturile comune pentru a învinge” gruparea jihadistă Statul Islamic, se mai arată în comunicat.

Pence şi Yildirim au vorbit de asemenea despre modul în care se poate ajunge la o soluţie care să permită oprirea conflictului sirian, conform NTV.

Turcia a prezentat SUA două planuri de luptă care exclud miliţiile kurde pentru a alunga gruparea Statul Islamic din Raqa, autoproclamata sa ‘capitală’ din Siria, a relatat sâmbătă cotidianul Hürriyet.

Ankara, care a lansat o ofensivă de anvergură în nordul Siriei, califică drept ‘grupări teroriste’ miliţiile kurde susţinute de către Washington pentru a-i combate pe jihadişti.

Premierul turc a atras atenţia sâmbătă că dacă Washingtonul va alege să se sprijine pe miliţiile kurde, acest lucru „ar pune probleme serioase în relaţiile noastre cu SUA”.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...