Summitul de Securitate Cibernetică: cele mai importante declaraţii

Guvernul României, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/, împreună cu Departamentul Comerţului al SUA şi Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti, organizează, în perioada 11 - 13 mai, la Palatul Parlamentului, Summitul Regional de Securitate Cibernetică. Iată cele mai importante declaraţii.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 08:24
Summitul de Securitate Cibernetică: cele mai importante declaraţii

Summitul de la Bucureşti a reunit oficiali guvernamentali, companii şi specialişti în domeniul securităţii cibernetice din mediul public şi privat din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii şi România, scrie Agerpres.

În aceeaşi perioadă, Departamentul Comerţului al SUA şi Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti derulează la Bucureşti o misiune comercială formată din 20 de companii americane, cu scopul de a prezenta cele mai noi soluţii pe care acestea le pot oferi în domeniu.

Duşa: Există un parteneriat în domeniul securităţii cibernetice între Pentagon şi Ministerul Apărării

Experienţa SUA în domeniul securităţii cibernetice este deja folosită de instituţiile statului român cu atribuţii în domeniu, a afirmat ministrul apărării, Mircea Duşa, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

‘Cooperarea în domeniul militar pe securitate cibernetică între Pentagon şi Ministerul Apărării, dar şi alte structuri de securitate din România a făcut deja un pas înainte. Este un parteneriat în acest sens şi sprijinul şi experienţa SUA în domeniul securităţii cibernetice deja sunt folosite de către instituţiile statului care au atribuţii pe securitate naţională în protejarea sistemelor informatice din România, dar (…) şi a sistemelor informatice din cadrul NATO şi al UE’, a spus ministrul apărării.

Duşa a adăugat că în domeniul militar au fost luate măsuri pentru protejarea sistemelor naţionale, dar şi a sistemelor NATO care sunt interoperabile cu sistemele naţionale ale statelor NATO şi ale ţărilor din UE.

‘Ca răspuns imediat la agresiunile informatice, specialiştii au căutat să definească noi soluţii de apărare cibernetică, ce s-au concretizat într-un set complet de acţiuni ofensive şi defensive’, a susţinut ministrul apărării.

Summitul Regional de Securitate Cibernetică este organizat de Ministerul pentru Societatea Informaţională, Departamentul Comerţului al SUA şi Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti.


Oprea: Guvernul României este total angajat în lupta împotriva criminalităţii cibernetice

Vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat în cadrul Summitului Regional de Securitate Cibernetică, organizat luni la Palatul Parlamentului, că Guvernul este ‘total angajat’ în lupta împotriva criminalităţii cibernetice, arătând că acest fenomen poate genera riscuri la adresa securităţii naţionale.

‘Atât Guvernul României, cât şi eu personal, conducerea Ministerului de Interne suntem total angajaţi în lupta împotriva criminalităţii cibernetice, fenomen infracţional care alimentează, la rândul său, foarte multe riscuri, vulnerabilităţi, crize la adresa securităţii naţionale. În ceea ce ne priveşte, Ministerul Afacerilor Interne acordă o atenţie deosebită cooperării operative în domeniul combaterii criminalităţii organizate, în special destructurării reţelelor infracţionale care comit delicte în sfera criminalităţii informatice’, a afirmat Oprea.

Acesta a apreciat, în discursul său, cooperarea dintre ofiţerii români de poliţie şi agenţii FBI, dar şi contribuţia ‘semnificativă’ pe care o aduce România la nivelul Europol în domeniul securităţii cibernetice.

‘România, prin demersurile întreprinse, reprezintă un pilon de stabilitate şi securitate în regiune. Subliniez atât asumarea de către ţara noastră a rolului de naţiune coordonatoare a Fondului NATO pentru Securitate Cibernetică din Ucraina, cât şi interesul nostru de a deveni un punct nodal în acest domeniu în regiune’, a adăugat vicepremierul.

Pe de altă parte, Gabriel Oprea a arătat că Bucureştiul rămâne ‘un promotor consecvent al consolidării relaţiilor transatlantice ca vector naţional, regional de democraţie, stabilitate şi securitate’.

Grindeanu: Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice, prioritate naţională pentru autorităţi

Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice reprezintă o prioritate naţională pentru autorităţi, iar în acest context România susţine adoptarea noului pachet legislativ privind protecţia datelor cu caracter personal, a declarat, luni, ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

‘România îşi propune să dezvolte un mediu de informaţii dinamic bazat pe interoperabilitatea sistemelor şi a serviciilor societăţii informaţionale, să introducă măsuri de securitate menite să sporească protecţia infrastructurilor cibernetice, în conformitate cu reglementările europene şi internaţionale în vigoare, respectând în acelaşi timp cadrul de reglementare în domeniul protecţiei drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Securitatea cibernetică şi încrederea în serviciile publice reprezintă o prioritate naţională pentru Guvernul român (…) România susţine adoptarea noului pachet legislativ privind protecţia datelor cu caracter personal, acest lucru necesitând nu doar consolidarea şi detalierea drepturilor persoanelor vizate, ci şi a obligaţiilor celor care prelucrează şi procesează date cu caracter personal’, a afirmat Grindeanu.

Oficialul a adăugat, totodată, că nivelul încrederii cetăţenilor europeni în serviciile online nu este unul încurajator, un motiv important fiind acela că sunt nevoiţi să dezvăluie prea multe date cu caracter personal.

‘Încrederea cetăţenilor în serviciile online poate fi consolidată prin asigurarea unui grad ridicat al securităţii cibernetice, dar şi printr-o bună transparenţă şi eficienţă. Nu este, însă, de neglijat faptul că, în prezent, 72% dintre utilizatorii de Internet din Europa îşi exprimă rezervele cu privire la utilizarea serviciilor online, în special în folosirea sistemelor de comerţ electronic, din cauza faptului că sunt nevoiţi să dezvăluie prea multe date cu caracter personal, ceea ce înseamnă că este necesar să punem accent pe asigurarea confidenţialităţii, integrităţii, autenticităţii şi disponibilităţii acestor date’, a menţionat ministrul pentru Societatea Informaţională.

Pe de altă parte Sorin Grindeanu a precizat că la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Bucureşti vor fi marcate două momente importante: parafarea Declaraţiei Comune privind Cooperarea în domeniul Securităţii Cibernetice a Summitului Regional, respectiv lansarea proiectului-pilot a Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică.

Liderii partidelor politice au semnat în data de 6 mai, la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, o iniţiativă legislativă parlamentară de modificare şi completare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Iniţiativa nu vizează legea securităţii cibernetice şi nici Legea 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţie electronice destinate publicului, care a fost declarată neconstituţională.

‘Proiectul convenit urmăreşte să ofere garanţii suplimentare pentru protejarea datelor personale şi a dreptului la viaţa privată şi să aducă o serie de clarificări pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat de instanţa de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acest principiu a fost cerut şi de reprezentanţi ai societăţii civile şi împărtăşit de toţi actorii implicaţi’, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

 

Oficial american: România a dovedit că e un lider în tehnologia informaţiei; româna, a doua limbă vorbită în birourile Microsoft

România a dovedit că este un lider în tehnologia informaţiei şi nu mai este un secret pentru nimeni că româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din întreaga lume, a declarat, luni, Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comerţ din cadrul Departamentului Comerţului din SUA, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

‘Am onoarea să însoţesc în aceste zile la Bucureşti o delegaţie din care fac parte companii de prestigiu din SUA, de la IBM şi Microsoft până la Hewlett Packard. Statele Unite ale Americii văd multe oportunităţi în dezvoltarea unor relaţii în domeniul ciber security cu România. Vrem să creăm un spaţiu de internet cibernetic mult mai sigur. Una dintre cele mai bune căi pentru a ajuta România să-şi protejeze reţelele este să continuăm implementarea de noi proiecte. România a dovedit că este un lider în tehnologia informaţiei. Şi, când spun asta, dau doar un exemplu: aici avem Bitdefender, o companie din România care a lansat o soluţie revoluţionară de securitate cibernetică numită Box, destinată strict utilizatorilor casnici. Ştim deja că româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft din întreaga lume’, a subliniat Andrews.

Reprezentantul Departamentului Comerţului din SUA a precizat că, pentru o dezvoltare a parteneriatelor cu România, este important să nu fie impuse legi care să stopeze inovarea.

‘Există mult loc pentru creştere în dezvoltarea parteneriatelor dintre România şi SUA. Pentru asta, e foarte bine să nu impunem legi care să oprească interoperabilitatea sau să ţină în loc inovarea. Guvernul şi industria trebuie să conlucreze foarte bine. Cyber security este un loc unde putem să asigurăm o prosperitate comună pentru ambele ţări’, a afirmat oficialul american.

Cifra de afaceri medie anuală a sectorului IT&C a ajuns la 2,8 miliarde de euro – Encuţescu, MECT

Afacerile anuale înregistrate în sectorul IT&C din România au atins o medie de 2,8 miliarde de euro, însă specialiştii din domeniu susţin că valoarea ar putea ajunge la 10 miliarde de euro, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului /MECT/ Aurel-Sorin Encuţescu, la Summitul Regional de Securitate Cibernetică de la Palatul Parlamentului.

‘În 2014, România avea un număr de peste 64.000 de specialişti în IT, ţara noastră fiind lider european în ceea ce priveşte numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei informatice pe cap de locuitor. De asemenea, ocupă locul 6 la nivel mondial pe acest segment. La ora actuală, performanţa financiară a sectorului IT&C din România a crescut. Cifra de afaceri medie anuală a sectorului a ajuns la 2,8 miliarde euro. Specialiştii susţin că targetul României poate atinge chiar 10 miliarde de euro. Sectorul IT a fost singurul în care, în plină criză economică, nu s-au făcut concedieri’, a afirmat Encuţescu.

Potrivit oficialului MECT, sectorul IT&C a fost, anul trecut, al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut /PIB/, iar investiţiile totale ar putea ajunge la 2,4 miliarde de euro, scrie Agerpres.

‘Sectorul IT&C a fost al treilea contributor brut la Produsul Intern Brut al României. Investiţiile totale în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor ar putea să ajungă, în România, la aproximativ 2,4 miliarde de euro. În momentul de faţă, România se află pe locul 5 în lume în ceea ce priveşte viteza la internet. Dacă ne uităm la statistică, putem vedea că ţări mult mai importante sunt în urma României. Printre primele 20 de oraşe care au acces la cea mai mare viteză de internet, Bucureştiul se află pe locul 4, Galaţi pe 7, Iaşi pe 8, Timişoara pe 9, Ploieşti pe 10, Oradea pe locul 13. Potrivit datelor Băncii Naţionale, în 2013, industria IT s-a clasat pe locul 2 în clasamentul domeniilor exportatoare de servicii’, a menţionat Aurel-Sorin Encuţescu.

La nivel general, datele oficiale prezentate luni de secretarul de stat din MECT arată că valoarea investiţiilor directe nete în România se situau la 2,427 miliarde de euro, la 31 decembrie 2013.

‘Valoarea investiţiilor nete directe în România se situau, la 31 decembrie 2013, la 2,427 miliarde de euro. Domeniile în care au fost realizate cele mai multe investiţii au fost în industria prelucrătoare şi tehnologia informaţiilor. Practic, dacă vorbim de tehnologia informaţiilor, valoarea investiţiilor, până în prezent, s-a ridicat la 2,050 miliarde de euro’, a menţionat reprezentantul MECT.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...