Super-excavatorul românesc a făcut senzaţie în Olanda FOTO

La o expoziţie de profil din Olanda, excavatorul Promex Brăila a îndeplinit toate aşteptările clientului olandez Hencon, făcând faţă cu brio tututor probelor. Mai multe companii s-au interesat de el, dar preţul lui de vânzare e prea mare. Acum, Promex şi Hencon caută soluţii pentru reducerea costurilor pentru modelul de serie
Florin Cojocaru - mar, 05 nov. 2013, 22:04
Super-excavatorul românesc a făcut senzaţie în Olanda  FOTO

Excavatorul românesc S 700, făcut la Brăila de Promex, a făcut „senzaţie” la o expoziţie de utilaje de construcţii desfăşurată în Olanda, în vara acestui an. Proprietarul prototipului, compania olandeză Hencon, a mulţumit fabricii brăilene pentru rezultat şi negociază cu românii anumite modificări asupra excavatorului care să-l ieftinească „puţin” încât să devină competitiv pe pieţele externe, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Florea Ronţea, director-adjunct Promex.

“Partenerul olandez a pus automatizări pe el, a mai făcut şi alte modificări pe dispozitivele ce pot fi instalate suplimentar şi a fost un succes deplin la expoziţie. Foarte multe firme au vizionat probele lui, s-au interesat de el. Aşteptăm ca tot acest succes să se transforme şi în contracte pentru noi”, a spus Ronţea. Potrivit acestuia, Hencon a ataşat excavatorului dispozitive de curăţat terenul, fierăstraie de tăiat pomii sau arbuştii, precum şi o cupă mult mai mică pentru lucrări de volum redus. Toate au funcţionat impecabil însă contractele au întârziat să apară întrucât preţul este necompetitiv.

Conceptul şi construcţia prototipului a necesitat o investiţie de 160.000 de euro, bani plătiţi de olandezi. Aceştia sunt beneficiarii prototipului şi caută clienţi pentru acest model. Dacă vor găsi, atunci la Brăila poate începe producţia de serie. „Aşteptăm contractul acesta precum mortul colacul”, exprimă plastic Ronţea.

S 700 a fost finalizat la jumătatea anului trecut fiind primul excavator pe care fabrica brăileană l-a montat după o pauză de 8 ani în care a fost închisă. Proiectul a fost unul mixt, pe platforma Promex s-a făcut montajul, după care utilajul a plecat în Olanda pentru a i se muta componentele electronice. Excavatorul este destinat, în principal, pieţelor externe. Pentru România este, cel puţin deocamdată, prea scump.

Pentru Promex, S 700 reprezintă şansa de a reporni activitatea pentru că acum fabrica merge la cota de avarie. Vânzările de utilaje pentru construcţii,  industria metalurgică  sau cea navală sunt foarte mici pentru că producători din afară au acaparat piaţa.

Promex este, din 2003, parte a grupului industrial românesc Uzinsider laolaltă cu alte fabrici precum Comelf Bistriţa ori 24 Ianuarie Ploieşti. Promex este singurul producător de excavatoare din ţară. Potrivit prezentării de pe pagina oficială de internet, compania brăileană mai poate produce utilaje pentru construcţii, dragline, cilindri, roţi dinţate sau utilaje navale.
Hencon este o companie olandeză producătoare de echipamente pentru industria grea cu o prezenţă în Europa, Asia şi Africa. Are clienţi giganţi precum BHP Billiton, Alcoa, Rio Tinto, Rusal sau Alro.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...