Statul ţine la secret firmele ce vor să exporte gaze. Ce companii ar fi pe listă

Companiile ar fi rezervat capacitate de export pe conducta Szeged-Arad, pentru 2014, în limita a 10.000 de metri cubi pe oră. Statul nu doreşte să dezvăluie oficial cine sunt firmele ce au făcut demersuri pentru a exporta gaze din România.
Florin Cojocaru - joi, 20 mart. 2014, 22:03
Statul ţine la secret firmele ce vor să exporte gaze. Ce companii ar fi pe listă

Cele patru firme care au câştigat licitaţia de rezervare capacitate pe conducta de gaze Arad-Szeged ar fi MOL, Petrom, Wintershall şi GDF Suez, potrivit unor surse din piaţă. „MOL a rezervat cel mai mult, restul mai puţin. Rezervarea este valabilă pentru anul 2014”, au spus sursele. Potrivit aceloraşi surse, firmele nu pot rezerva capacitate fără a injecta şi fizic gaze, decât temporar. După o perioadă de timp, când Transgaz ajunge la concluzia că rezervarea de capacitate s-a făcut doar ca să ţină ocupată conducta, contractul cu respectiva firmă se reziliază.

Conducerea Transgaz a confirmat deja că există patru firme câştigătoare, dar nu a dezvăluit numele lor, pentru că este obligată la confidenţialitate prin contract. Totuşi, aceleaşi surse ne-au precizat că, în niciun caz, o asemenea informaţie nu poate fi considerată secret comercial. „Conducta este bun public. Nu poate fi, eventual, dezvăluită capacitatea rezervată de fiecare, nicidecum numele celor ce au rezervat capacitate. Este o licitaţie publică pentru un activ public, au precizat sursele.

Într-un demers complet, am solicitat şi Secretariatului General al Guvernului, în subordinea cui este acum Transgaz, să se facă publică lista celor patru firme. Nici din partea acestei instituţii nu am primit vreun răspuns.

Reamintim că Transgaz este o companie listată la bursă, orice informaţie privind încheierea de contracte comerciale fiind necesară acţuionarilor săi, ca să poată lua deciziile în consecinţă privind acţiunile pe care le deţin.

Mai multe detalii aici.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii GDF Suez nu au dorit să comenteze nimic pe acest subiect. „Nu putem comenta în legătură cu subiecte cu caracter comercial, cum ar fi fluxul de gaze şi rezervarea de capacitate” au spus reprezentanţii companiei.

La rândul lor, reprezentanţii MOL au declarat că rezervarea de capacitate ţine de secretul comercial şi nu au făcut alte comentarii pe subiect.

Reprezentanţii Petrom au fost singurii care au răpuns solicitării, dar au precizat că nu au rezervat capacitate de export pe Arad-Szeged.

MOL este compania petrolieră şi de gaze a statului maghiar, GDF Suez este cea mai mare companie de utilităţi din lume, cel mai mare acţionar fiind statul francez. Wintershall este unul din intermediarii prin care se vând gazele ruseşti în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Este un joint-venture  între Gazprom şi BASF. Petrom este cea mare compoanie de petrol şi gaze din România,deţinută de firma austriacă OMV.

Conducta Arad -Szeged, finalizată în 2010, realizează interconexiunea dintre sistemele de transport gaze din România şi Ungaria şi, de acolo, către Vest. Capacitatea noastră de export este mult mai mică decât cea de import. Astfel, din România, se pot trimite până la 10.000 de metri cubi pe oră, adică 87,6 milioane de metri cubi pe an, cantitate ferm disponibilă, în timp ce pe fluxul invers se pot aduce până la 60.000 de metri cubi pe oră.

Conducta ce ne leagă de Vest va atinge capacitatea maximă de export in 2016, dupa investiţii de circa 120 de milioane de euro, potrivit Planului de administrare al Transgaz, valabil pentru perioada 2013 – 2016. La acea dată, capacitatea anuală de export este estimată să atingă 4,4 miliarde de metri cubi anual.

Conducta Arad-Szeged este, deocamdată, singura modalitate prin care România poate exporta gaze într-o altă ţară. Pe cele trei conducte ce tranzitează România , prin Dobrogea, ruşii şi bulgarii au exclusivitate la injecţia de gaz, pentru mai mulţi ani. Conexiunea cu Bulgaria, pe Giurgiu-Ruse, nu este încă finalizată, cum nu este nici conexiunea cu Basarabia, pe Iaşi-Ungheni.

România importă anual circa 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaze, această cantitate fiind aproape în totalitate acoperită de la ruşi, prin conductele  ce intră în ţară la Isaccea şi Medieşul Aurit. Producţia locală este de circa 10-11 miliarde de metri cubi.
 
Producătorii de gaze interni, ce acoperă peste 95% din producţie, sunt Romgaz şi Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...