Suspiciuni că un nou tronson de autostradă s-ar putea surpa. CNAIR: Zona este stabilizată, nu sunt probleme

După ce autostrada Sibiu – Orăştie s-a surpat în zona Aciliu, şi autostrada Lugoj – Deva s-ar putea rupe în zona Bretea Mureşană, avertizează Mihai Crăciun de la Asociaţia Construim România. Oficialii CNAIR îl contrazic şi susţin că zona este stabilizată.
Economica.net - lun, 31 iul. 2017, 20:30
Suspiciuni că un nou tronson de autostradă s-ar putea surpa. CNAIR: Zona este stabilizată, nu sunt probleme

Construirea autostrăzii Lugoj – Deva în zona carierei de la Bretea Mureşană la peste şapte metri înălțime față de cota din proiect va duce la surparea acesteia, avertizează Mihai Crăciun într-un articol pe contributors.ro.

Potrivit lui, versantul carierei de piatră va continua să împingă pe sub autostrada Lugoj – Deva, la fel ca şi la Aciliu, „ruperea catastrofală devenind doar o chestiune de timp şi suficientă ploaie„.

„De acum la Bretea Mureşană avem un nou Aciliu. Cariera de bazalt de la Bretea Mureşană este un nou Deal Bucium, iar A1 Lugoj – Deva Lot 4 este un nou A1 Orăştie – Sibiu Lot 3. Singura diferenţă este că în loc de argila nisipoasă de la Aciliu, la Bretea Mureşană spre A1 alunecă un perete de stâncă„, atrage atenţia Crăciun.

Ce spune CNAIR

Contactat de către ECONOMICA.NET, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a dat asigurări că nu sunt probleme, zona fiind stabilizată.

„Varianta care a fost aleasă acum câţiva ani nu este chiar cea optimă, dar s-au luat măsuri de către toate părţile implicate – ingineri, proiectant, antreprenor – pentru a se rezolva problema. Şi s-a rezolvat şi problema haldei de steril, s-a stabilizat, şi cea de la cariera Bretea Mureşană. În momentul acesta nu există mişcări acolo, zona este stabilizată”, a spus reprezentantul CNAIR.

Întrebat dacă, după ce va fi inaugurată, autostrada s-ar putea surpa din cauza traficului, Şerbănescu a spus că nu este reală nici această problemă. „Zilnic pe tronsonul acela trec basculante de câte 40 de tone. Dacă era să se crape ceva, cădea când treceau cu basculantele, nu când vine un şofer cu Matizul„, a continuat Şerbănescu.

„Iar cu pericolul că vin apele şi înmoaie terenul, sunt făcute deja rambleele şi şanţurile de scurgere, ca atare nu mai există probleme. Dacă ar fi fost, cădea până acum autostrada de la ape”, a conchis purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Cei 22 de kilometri ai lotului 4 din autostrada Lugoj – Deva sunt construiţi de către asocierea Tehnostrade – Spedition UMB, pentru 419 milioane de lei. Lucrările sunt realizate în proporţie de 54%, termenul pentru finalizarea lor fiind decembrie 2017. După emiterea Autorizaţiei de Construire din luna martie, constructorul român raportează una dintre cele mai bune mobilizări de pe şantierele de autostrăzi din România, cu circa 500 de muncitori trimişi pe teren.

De ce s-a surpat Sibiu – Orăştie?

În ceea ce priveşte surparea autostrăzii Sibiu – Orăştie, CNAIR urmează să contracteze o nouă expertiză pentru a identifica exact care au fost cauzele. Surse din domeniu suţin pentru ECONOMICA.NET că autostrada s-a surpat acolo din cauza materialelor proaste şi nu a alunecării de teren.

„La Aciliu nu a fost nicio problemă de alunecare. Acolo pur şi simplu s-a furat, nu s-a respectat proiectul. Dincolo de Aciliu, pe acest lot mai sunt nişte alunecări de suprafaţă, dar care nu au nicio legătură cu zona surpată şi nu afectează şoseaua. Acele alunecări sunt normale, pentru că nu au fost continuate lucrările şi finalizate terasamentele”, au spus sursele noastre

Lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie a fost redeschis pe 10 octombrie 2016, după ce a stat închis timp de un an pentru lucrări de reparaţii în zona unde s-a surpat şi a fost demolat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...