Tarom zboară din ce în ce mai jos. După Wizz Air, şi Blue Air va depăşi compania naţională

Compania naţională Tarom nu face faţă competiţiei din partea companiilor low-cost care se extind, chiar dacă piaţa creşte anual cu peste 10% pe piaţa românescă, arată o analiză realizată de publicaţia Annaero. 
Andrada Ghira - Dum, 09 oct. 2016, 19:53
Tarom zboară din ce în ce mai jos. După Wizz Air, şi Blue Air va depăşi compania naţională

Compania naţională Tarom pierde cotă de piaţă în România. Chiar în raportul financiar pentru 2015 al companiei, făcut public pentru prima oară, se arată că deciziile celorlalte companii aeriene au dus la scăderea venitului realizat de Tarom.

Printre exemple: intrarea cu zboruri pe Aeroportul Iaşi a Wizz Air, zborurile operate de Ryanair pe rutele de la Bucureşti spre Londra şi Madrid, creşterea numărului de frecvenţe a companiei Air France pe ruta Bucureşti – Paris, dar şi pasul similar făcut de Turkish Airlines pe ruta spre Istanbul au dus la scăderea venitului realizat. 

Activitatea şi zborurile din 2016 nu par să se fi schimbat cu mult la Tarom. „Capacitatea programată în primele 10 luni ale acestui an este mai mare cu doar 0,2%, faţă de aceeaşi din 2015. Şi asta în ciuda faptului că cererea pentru transport aerian creşte cu peste 10% în fiecare an”, se arată în analiza Annaero, care foloseşte datele OAG, companie de informaţii în domeniul aviaţiei. 

La ce cotă de piaţă a ajuns Tarom 

Stagnarea Tarom este în contrast puternic cu creșterea capacității oferite de companiile Wizz Air şi Blue Air, și mai recent, Ryanair. În timp ce cota Tarom din capacitatea de locuri oferite de pe toate aeroporturile din România a fost stabilă, între 27% și 29% pentru perioada 2009-2014, în ultimii doi ani a înregistrat o reducere dramatică. Cota transportatorului naţional din capacitatea totală de locuri a scăzut anul acesta sub 20%, mai arată datele OAG. 

Create bar charts

Wizz Air a depăşit în 2014 Tarom, ca număr de pasageri transportaţi, iar din datele OAG, Blue Air va depăşi la rândul ei compania naţională. În ultimii doi ani, şi gigantul low-cost şi-a mărit cota de piaţă, de la 1%, la peste 8% anul acesta. „Nici una dintre aceste veşti nu este bună pentru Tarom”, se mai arată în analiză. Topul este continuat de Lufthansa, cu o cotă de 6,1%, urmată de Austrian Airlines cu 2,7% şi Turkish Airlines cu 2,5%. 

Cele mai mari pieţe pentru Tarom: Germania şi Spania 

Tarom a dominat piaţa zborurilor interne, cu o cotă de 82% din totalul de zboruri şi cu o cotă de 64% din capacitatea oferită. În urmă cu doi ani însă, cifrele erau altele: 97%, respectiv 95%. 

Operatorii low-cost pun presiune chair şi pe piaţa internă. Blue Air a lansat încă de anul trecut primele zboruri între Bucureşti şi Iaşi, iar anul acesta s-a extins şi cu noi rute între oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. La începutul acestui an, Ryanair anunţa primele zboruri interne pe ruta Bucureşti-Timişoara, iar Wizz Air s-a lansat în cursă cu zboruri pe ruta Bucureşti-Cluj-Napoca. 

Cele mai importante pieţe pentru Tarom sunt Germania şi Spania, cu cinci rute spre fiecare ţară, iar Munchen este singura destinaţie spre care zboară de pe trei aeroporturi: Bucureşti, Iaşi şi Sibiu. 

În ultimul an, Tarom a lansat şi noi rute. De la Iaşi zboară spre Muchen şi Madrid, iar în vară a lansat zborurile spre Alicante şi Hamburg. În decembrie 2015, compania începuse zborurile de la Iaşi la Istanbul, însă ruta a fost suspendată din mai anul acesta. 

Problemele de la Tarom 

Ultimul an cu profit pentru Tarom a fost 2007. De atunci, compania a acumalat pierderi masive. Peste 2 miliarde de lei. De-abia prin 2011 au început discuţiile pentru aducerea unui manager privat, în ideea redresării companiei, când se lua în calcul și varianta listăriii pe Bursă a companiei. După un proces de selecție, în toamna lui 2012, în fotoliul de director al companiei era numit belgianul Christian Heinzmann.

După o perioadă de schimbări la nivelul Consiliului de Administraţie, belgianul a fost demis. Compania este acum condusă de an Iulius Plaveti, fost preşedinte al ANRE, şi care a fost numit în luna august. Plaveti va sta la cârma Tarom doar patru-şase luni, până la finalizare procesului de selecţie a unui nou director. 

CITEŞTE ŞI Radiografia Tarom: mai puţine avioane, zboruri şi bani, în schimb salarii grase pentru şefi şi procese cu angajaţi

Una dintre principalele probleme ale transportatorului naţional este flota pestriţă, compusă din avioane de la trei producători diferiţi. În plus, modele Airbus A310 sunt scoase din uz. Primul a fost scos din uz pe 12 septembrie, iar al doilea va fi retras din flotă pe 31 octombrie. 

Pentru a suplini lipsa celor două aeronave, Tarom va opera fie cu 21 de avioane care-i mai rămân, fie va închiria avioane cu tot cu echipat. De asemenea, pentru perioada verii 2017, compania ia în calcul închirierea unor avioane fără echipaj. 

Tarom a transportat anul trecut 2,2 milioane de pasageri şi a raportat o cifră de afaceri de  256 de milioane de euro şi o pierdere de 6,17 milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...