Taximetriştii, controale de la Poliţia Locală şi presiuni din partea dispeceratelor în războiul împotriva Clever Taxi şi Star Taxi

Poliţia Locală a efectuat, în perioada sărbătorilor, controale în rândul taximetriştilor din Capitală, care au fost informaţi de către agenţii din subordinea Primăriei că aplicaţiile precum Clever Taxi şi Star Taxi nu mai pot fi folosite. Totodată, dispeceratele de taxi din Bucureşti fac propriile demersuri în războiul cu tehnologia: le-au transmis şoferilor că pot fi amendaţi cu 4.500 - 5.000 de lei dacă vor continua să folosească aplicaţii independente.
Economica.net - joi, 04 ian. 2018, 22:02
Taximetriştii, controale de la Poliţia Locală şi presiuni din partea dispeceratelor în războiul împotriva Clever Taxi şi Star Taxi

„Au existat câteva controale de rutină de la Poliția Locală în seara de 27 decembrie. Șoferii au fost întrebați ce aplicații folosesc pe telefoanele disponibile în mașină și li s-a comunicat faptul că aplicațiile de tip Clever Taxi nu mai pot fi folosite. S-au verificat actele mașinii și ale șoferului. Nu s-au dat amenzi pentru utilizarea aplicației Clever Taxi Șofer. Noi nu avem informații despre niciun șofer ce ar fi primit amendă în acest sens. Conform reglementării, șoferii nu pot fi niciodată amendați, cel mult pot fi amendate dispeceratele sau aplicațiile, dar nici acolo nu este foarte clară încadrarea”, a explicat, la solicitarea ECONOMICA.NET, Mihai Rotaru, CEO Clever Taxi.

Agenţii Poliţiei Locale au încheiat procese verbale în care constată că taximetriştii au avut actele în regulă, dar folosesc o aplicaţie agregator, potrivit companiei.

„Șoferii de taxi ce folosesc Clever Taxi nu au fost „vânați”, controalele s-au făcut în stațiile de taxi unde șoferii erau staționați. Dat fiind faptul că avem cel mai mare număr de șoferi disponibili în aplicație, nu este foarte greu să găsești un șofer ce folosește Clever Taxi. Aproximativ 1 șofer din 2 folosesc o aplicație pentru preluarea comenzilor”, a precizat Rotaru.

„Șoferii nu au fost amenințați și nici sancționați. A fost o încercare de a pune presiune pe șoferi, lucru folosit și de dispeceratele de taxi clasice, ce le-au transmis mesaje că sunt pasibili de amenzi foarte mari dacă folosesc în continuare aplicația Clever Taxi (4.500 – 5.000 lei). Conform HCMB inițial (hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti – n.r.), cei pasibili de amenzi sunt societățile ce furnizează sau intermediază comenzile, nu șoferii de taxi”, a adăugat el.

„Nu există nicio bază legală să primim amenzi pentru activitatea desfășurată. Ne așteptăm ca Primăria să fie deschisă către tehnologie dat fiind faptul că și noi de dorim un oraș mai smart, mai tehnologizat, mai eficient din punct de vedere al mobilității și cu mai puțin trafic”, spune Mihai Rotaru.

Clever Taxi încurajează şoferii care se simt supuşi unor presiuni de orice fel să contacteze compania.

„Nu credem că vor exista amenzi, pentru că nu au nicio bază legală și suntem optimiști că nu vor fi comise ilegalități pentru că atât noi, cât și autoritățile locale avem ca scop un serviciu de taxi civilizat și tehnologizat”, a mai afirmat Rotaru.

Înainte de Sărbători, primarul Gabriela Firea a anunţat modificări la regulile de funcţionare ale pieţei de taximetrie din Capitală, la presiunile companiilor de taximetrie, nemulţumite că aplicaţiile de tip agregator pentru comenzile de taxi, precum Clever Taxi şi Star Taxi, fac concurenţă dispeceratelor autorizate.

Potrivit legii taximetriei, fiecare şofer de taxi este obligat să fie arondat, contra cost, unui dispecerat tradiţional, care preia comenzile de la clienţi prin telefon şi le trimite în teren prin staţie.

Noul regulament pentru taximetrişti prezentat de Primăria Capitalei impune ca aplicaţiile online prin care se pot face comenzi să aparţină dispeceratelor autorizate şi să poată fi identificate ca atare, adică să poarte numele firmelor de taxi.

Asta ar presupune ca fiecare consumator de taxi din Bucureşti să-şi instaleze pe telefon câte o aplicaţie de la fiecare din peste 20 de companii de taxi care deţin dispecerate autorizate, presupunând că acesta vor dori să investească în software pentru a pune la dispoziţia clienţilor posibilitatea de a face comenzi de pe smartphone. În plus, aplicaţiile existente de tip agregator sunt prezente în mai multe oraşe din România.

În acest context, Primăria ar putea sancţiona, chiar cu amenzi, companiile care operează aplicaţiile de tip agregator, însă nu este clar pe ce bază legală ar putea lua măsuri.

Companiile de taxi se luptă, pe un alt front, cu companiile de ride sharing, precum Uber şi Taxify, a căror activitate rămâne încă nereglementată, indiferent dacă vorbim despre clasificarea lor mai liberală, ca servicii digitale, sau mai conservatoare, ca servicii de transport care au nevoie de autorizaţii şi funcţionează în condiţii mai stricte.

Între timp, taximetriştii din Bucureşti par să fi căzut la pace cu colegii din Ilfov, vechiul duşman din vremuri mai simple, înainte ca inovaţiile tehnologiei să ciufulească starea de fapt.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...