Tel Drum, Petre Pitiş, directorul general al societăţii, şi Mircea Vişan, director la aceeaşi firmă, urmăriţi penal de DNA

Societatea Tel Drum, Petre Pitiş, directorul general al acesteia, şi Mircea Vişan, director în cadrul aceleiaşi firme, au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA, în dosarul privind obţinerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziţionării unei staţii de asfaltare. Tel Drum ar fi obţinut ilegal peste patru milioane de lei din fonduri europene.
Economica.net - vin, 18 aug. 2017, 12:05
Tel Drum, Petre Pitiş, directorul general al societăţii, şi Mircea Vişan, director la aceeaşi firmă, urmăriţi penal de DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de societatea Tel Drum, persoana juridică, dar şi faţă de Petre Pitiş şi Mircea Vişan, reprezentanţi ai firmei, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, sunt urmăriţi penal firma WFA Impex SRL, persoana juridică, precum şi Florian Ioan, reprezentant al WFA Impex SRL, şi
Florea Neda, reprezentant al S.C. Tel Drum SA, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În 16 mai 2017, a fost înregistrată sesizarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje, arată procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, în cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene.

„În cadrul proiectului Tel Drum SA urma să achiziţioneze o staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a firmei”, precizează DNA.

În urma depunerii cererii de rambursare, în luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei, apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

„A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanţare din bani europeni, Tel Drum SA, prin reprezentanţii săi Vişan Mircea şi Petre Pitiş şi cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL şi a lui Neda Florea şi Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achiziţie, a reieşit că ofertantul câştigător este firma WFA Impex SRL. În realitate, această firmă are o relaţie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului şi beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial preţul de achiziţie a utilajului şi, pe cale de consecinţă, de a majora suma nerambursabilă obţinută de Tel Drum SA. Mai mult, Tel Drum SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce priveşte oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL şi a oferit firmei câştigătoare SC WFA Impex SRL, informaţii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunţului pe site-ul www.fonduri-ue.ro”, mai arată DNA.

Procurorii spun că, în 9 februarie 2016, firma Tel Drum SA a depus cererea finală de rambursare, „care conţinea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achiziţiile publice şi cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menţionate expres în planul de afaceri şi în obiectivul general al proiectului)”.

„De asemenea, beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit cu rea-credinţă documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete, respectiv declaraţiile privind inexistenţa conflictului de interese, deşi exista o relaţie personală între Pitiş Petre, Neda Florea şi Ion Florian şi o relaţie de afiliere între Tel Drum SA şi WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziţie a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce priveşte respectarea regulilor de derulare cât şi în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător şi a preţului”, precizează DNA.

În acest fel, societatea comercială Tel Drum a obţinut pe nedrept suma de 4.170.462,50 lei, reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene.

Petre Pitiş, directorul general al societăţii Tel Drum, a gost audiat, vineri, la DNA în calitate de suspect, alături de Florea Neda, fost director al aceleiaşi societăţi.

La ieşirea de la DNA, Petre Pitiş a declarat că a fost anunţat că s-a început umărirea penală, că este vorba despre „un denunţ făcut aiurea”, iar întrebat dacă este interfaţa lui Liviu Dragnea, a exclamat: „M-aţi înnebunit cu personajul ăsta!”.

Rise Project a publicat un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, care descrie o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept „deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Project a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

DNA a anunţat că „o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în 19 februarie 2016 începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din Brazilia.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a respins informaţiile prezentate de Rise Project privind legăturile sale cu firma Tel Drum, afirmând că nu are acţiuni la purtător şi nici nu se află „în spatele” ei, fapt demonstrat de mai multe dosare deschise şi în cazul cărora a fost dispusă neînceperea urmăririi penale.

Liviu Dragnea a contestat şi informaţiile privind afacerile sale în Brazilia.

„N-am ascuns niciodată că am mers în această ţară. Am avut îndrăzneala să merg şi în alte ţări. Nici lucrul ăsta nu l-am ascuns. N-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă ţară. N-am făcut afaceri în Brazilia şi nu am afaceri în Brazilia şi nici în altă ţară”, a spus şeful PSD.

De asemenea, Dragnea a susţinut că totul a pornit de la George Soros, care este, în opinia sa, „un personaj malefic”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...