Telekom România anunţă venituri şi profit în scădere în trimestrul al treilea, din cauza declinului telefoniei fixe

Trecutul Romtelecom ca monopol naţional de telefonie fixă continuă să bântuie grupul Telekom România, controlat de nemţii de la Deutsche Telekom prin compania grecească Cosmote. Operatorul, la care statul român deţine încă un pachet consistent de acţiuni, a raportat joi o scădere de 5,3% a veniturilor pentru trimestrul al treilea din acest an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la 227 de milioane de euro, în timp ce profitul EBITDA (înainte de dobânzi, impozitare, deprecieri şi amortizări) a coborât cu 4,2%, la 41 milioane de euro.
Economica.net - joi, 08 nov. 2018, 12:51
Telekom România anunţă venituri şi profit în scădere în trimestrul al treilea, din cauza declinului telefoniei fixe

În primele nouă luni ale anului, veniturile Telekom România au scăzut cu 2,1%, la 691 de milioane de euro, în timp ce profitul EBITDA s-a redus cu 5,8%, la 112 milioane de euro.

Scăderile au fost cauzate de încasările mai mici obţinute din business-ul de comunicaţii fixe, în timp ce veniturile din comunicaţii mobile şi servicii pentru companii au evoluat pozitiv, potrivit companiei.

Veniturile din comunicaţii mobile au crescut în trimestrul al treilea cu 6,1% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, până la 117,9 milioane euro, reflectând în mare parte veniturile mai mari din ofertele convergente fix-mobil şi creşterea pe segmentul de date mobile, susţinută de ofertele cu net mobil nelimitat, potrivit unui comunicat al Telekom.

Numărul clienţilor serviciilor mobile a crescut cu aproximativ 44.000 de la începutul acestui an şi a ajuns la 5,302 milioane la sfârşitul lunii septembrie. Pe partea de telefonie fixă, numărul abonaţilor a scăzut cu 93.000, la 1,772 milioane. Compania a înregistrat o tendinţă uşor negativă şi în zona serviciilor de internet broadband, unde baza de clienţi a coborât la 1,108 milioane, faţă de 1,134 milioane la finele anului trecut.

Numărul clienților pentru serviciile integrate fix-mobil a crescut cu 44% în trimestrul al treilea faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 655.547 la sfârşitul lunii septembrie 2018, iar veniturile aferente au crescut cu 30,7%, mai precizează reprezentanţii Telekom România.

Segmentul clienților de servicii de televiziune a înregistrat o uşoară scădere, de 1,4%, ajungând la 1,45 milioane, cu venituri aferente în scădere cu 7,8% de la un an la altul. Pe de altă parte, numărul clienţilor serviciilor de Internet TV (IPTV) a crescut cu 16%.

Grupul de companii Telekom România este format din Telekom România Communications (fosta Romtelecom), unde statul român încă deţine 46% din acţiuni, şi Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România).

Telekom România Mobile avea 4,6 milioane de clienţi la sfârşitul lunii septembrie, în scădere cu 2,7% în principal ca urmare a eliminării cartelelor SIM inactive. Din totalul clienţilor, 36% au abonamente, iar restul cartele preplătite.

Pe segmentul business, baza de clienţi a crescut cu 8,8% în trimestrul al treilea, au adăugat reprezentanţii Telekom.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...