Teodorovici: Nu se suspendă contribuţia la pilonul 2, nu se reintroduce contribuţia pentru pensie la angajator. Proiect nou, la finalul lui iunie

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a subliniat miercuri că nu va fi suspendată contribuţia la pilonul II de pensii, dar şi că în urma unei discuţii cu factorii implicaţi, la finalul lunii iunie - începutul lunii iulie, va fi prezentat un proiect nou în domeniu.
Economica.net - mie, 23 mai 2018, 12:07
Teodorovici: Nu se suspendă contribuţia la pilonul 2, nu se reintroduce contribuţia pentru pensie la angajator. Proiect nou, la finalul lui iunie

‘Haideţi să aşteptăm concluzia discuţiei care se va purta între ministerele implicate. (…) Nu se suspendă nimic. Acesta este principalul subiect. Al doilea lucru: va cunoaşte fiecare în parte, după aceste discuţii, care sunt concluziile la care s-a ajuns. (…) La final de iunie – început de iulie este momentul în care va trebui să ieşim public cu un proiect, cu un concept nou’, a declarat el, la Palatul Parlamentului.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Teodorovici a invocat şi declaraţiile prim-ministrului Viorica Dăncilă.

‘Un partid de stânga niciodată nu va pune în balanţă cele două: adică acoperirea unui posibil deficit cu suspendarea, tăierea, reducerea veniturilor populaţiei, fie că vorbim de pensii, fie că vorbim de salarii. (…) Doamna prim-ministru a spus foarte clar că nu este vorba despre un astfel de subiect, aşa că trebuie închis. Aveţi o postare şi aveţi o reacţie a primului ministru care spune foarte clar că aşa ceva nu se discută la nivelul Guvernului’, a precizat ministrul Finanţelor.

El a menţionat că în cursul zilei de miercuri va avea loc o întâlnire la nivel tehnic pe această temă.

‘Domnul preşedinte (Dragnea – n.r.) a menţionat faptul că se face o analiză azi la nivelul Guvernului între ministerele implicate. Ministerul Muncii va fi cel care va conduce acest proces. Finanţele vor fi la masă, ASF la fel şi alte structuri implicate în acest subiect. Desigur, vor fi discuţii şi cu cei care administrează pilonul II, astfel încât cu toţii, cu toate datele pe masă, să avem o abordare logică şi să găsim cea mai bună soluţie’, a spus el.

Teodorovici a dat asigurări că există bani la bugetul de stat pentru pensii şi salarii, până la finalul anului, oferind astfel şi un răspuns preşedintelui Klaus Iohannis.

‘Există, pentru că, dacă domnul preşedinte citeşte foarte bine, anul acesta, când a promulgat bugetul, a avut acolo toate sumele, pentru întregul an, vizavi de pensii şi salarii. Ştia foarte clar care sunt măsurile luate de Guvern, în baza programului de guvernare, vizavi de mărire, fie pensii, fie salarii. Ştia foarte clar care sunt cifrele’, a susţinut Teodorovici.

Eugen Teodorovici a adăugat că ministerul va pune la dispoziţia preşedintelui ţării orice informaţii de care are nevoie, aşa cum a făcut-o şi atunci când Klaus Iohannis a vorbit despre execuţia bugetară pe primul trimestru. Pe de altă parte, el a apreciat că interpretarea datelor ‘a fost alta decât cea reală’.

‘Cu o zi înainte sau chiar în aceeaşi zi, am primit la Ministerul de Finanţe o solicitare vizavi de date pe execuţia de pe primul trimestru. Le-a primit şi a prezentat. Că după aceea şi interpretarea lor a fost alta decât cea reală… (…) Putea să facă acelaşi lucru şi pentru declaraţia vizavi de banii pe 2018 pentru pensii şi salarii. Nu a făcut-o, poate o să o facă pe viitor. (…) Partea proastă este că astfel de mesaje creează o foarte mare temere pe piaţă, pe diferite zone’, a declarat ministrul.

Totodată, Teodorovici a negat ipoteza reintroducerii contribuţiei pentru pensie la angajator.

‘Din păcate, sunt oameni politici care insistă în mod nejustificat pe subiecte pe care noi nu le-am ridicat. E adevărat, a fost această sincopă cu publicarea pe site-ul Guvernului a unui document care, să spunem, indica un lucru, dar mesajul doamnei premier a fost foarte clar în acest sens. Am văzut ieri declaraţia unui domn care spune că iar lucrăm la nu ştiu ce contribuţii. La Finanţe aşa ceva nu se lucrează. (…) Probabil că e această dorinţă de a aduce pe agenda politică un subiect care ar trebui tratat de oamenii ce sunt şi responsabili şi au şi toate datele la îndemână. Am dat şi exemplul dobânzilor ridicate la ceea ce noi luăm din piaţă. Şi sunt dovezi clare că astea sunt motivele care au dus la această situaţie. Şi chiar, poate, legal, nu ştiu, trebuie anumite discuţii, dacă cei care fac asemenea afirmaţii să fie şi sancţionaţi’, a precizat ministrul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...