Teodorovici: Reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru populaţie, cât şi pentru operatorii de apă

Unii operatori de apă au în vedere o creştere a tarifelor, iar reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru aceştia, cât şi pentru populaţie, care nu ar simţi majorarea în facturi, a declarat duminică, într-o emisiune la ProTV, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Economica.net - Dum, 26 apr. 2015, 08:30
Teodorovici: Reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru populaţie, cât şi pentru operatorii de apă

‘Astăzi, în România, consumul de apă pe cap de locuitor este unul foarte mic în comparaţie cu media la nivel european, ceea ce ridică semne de întrebare. Pe de o parte, costul, poate, cu toate că în România apa nu este scumpă în comparaţie cu ce înseamnă costuri pentru producţie, tratarea ei şi livrarea în condiţii europene către populaţie. Poate veniturile populaţiei fac ca aceasta să pară un produs mai scump. Pe de altă parte, apa este un produs alimentar. De asemenea, tarifele la apă ar trebui crescute în unele cazuri. Sunt unii operatori în România care şi-au asumat prin hotărâri de consilii locale ale acelor primării ce fac parte din asociaţia operatorilor de apă că vor creşte tarifele la apă, pentru că au primit finanţări fie din împrumuturi fie din bani europeni. Dacă ar scădea TVA, această creştere nu s-ar simţi în facturi. Practic populaţia nu va fi afectată de o astfel de creştere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populaţie, dar şi pentru operatorii de apă în acelaşi timp’, a explicat Teodorovici.

El a menţionat că, în prezent, reducerea TVA la apă este analizată atât la Ministerul Finanţelor, cât şi la Ministerul Muncii, pentru a vedea cum poate fi aplicată această măsură.

‘Este o idee la care ne gândim şi la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Muncii. O să încercăm să vedem cum o putem aplica. Oricum, de la 1 ianuarie TVA la apă se reduce la 20%. Întrebarea este dacă putem să venim chiar sub 20% şi dacă da, de când. Acum se fac calcule la Ministerul de Finanţe pentru a vedea exact care este impactul şi mai ales modul în care vom putea administra această situaţie. Ştim foarte clar că este puţin mai complicat, la consumatorii casnici la care se va putea aplica această măsură, modul în care vom putea să percepem TVA scăzut, având în vedere că sunt situaţii unde facturile înglobează şi apa caldă şi apa rece per familie’, a spus ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte nivelul la care va fi redusă cota de TVA, oficialul MFP a precizat că, din ianuarie 2016, aceasta va fi de 20%, dar se încearcă o scădere la 9%.

‘Fiecare stat membru al UE are dreptul la două cote diferenţiate de TVA. Este cea de bază, cum e cea de azi, dar de la 1 ianuarie 2016 va fi 20%. Şi putem, după aceea, să coborâm fie la 9% fie la 5%. 20% va fi sigur, dar încercăm să ducem mai jos, la 9%’, a afirmat Eugen Teodorovici.

Oficialul MFP a precizat că s-a renunţat la cota de consum de 5 metri cubi de apă pentru care să se aplice TVA redusă, deoarece măsura nu poate viza doar o fracţiune din consumul lunar.

‘Nu poţi să o aplici în modul acesta. Nu ai voie să aplici o cotă pe o fracţiune din consumul lunar al unei familii, trebuie să aplici o cotă de TVA unitară, pe întregul consum de apă’, a spus Teodorovici.

La începutul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta a anunţat că luni va fi prezentată o analiză privind impactul reducerii TVA la 9% pentru apa de consum casnic, Executivul preconizând o reducere de TVA care să fie aplicată pentru o cantitate de 5 metri cubi de apă.

„Nu vorbim despre apa îmbuteliată, ea este inclusă, e 9% (TVA – n.r.) de la 1 iunie la apa îmbuteliată. (…) Toate băuturile nealcoolice sunt, nu doar apa. Discuţia de ieri (luni – n.r.) a fost despre o cantitate de cinci metri cubi de apă de la robinet. (…) Sigur, nu stau să-l verific pe om dacă o bea sau o foloseşte la altceva. Este o măsură europeană care are o importantă latură socială şi, dincolo de faptul că, de principiu, sunt de acord cu ea, când vii cu o măsură trebuie să vezi ce înseamnă, cât costă, care sunt efectele, pentru a şti că e o măsură care sună bine şi, mai departe, în practică, produce efecte. Luni vă prezentăm această analiză şi vedem dacă putem merge mai departe, dar nu e nicio legătură cu apa îmbuteliată, aceea pe care o cumpăraţi de la magazin”, declara premierul.

Te-ar mai putea interesa și
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii......
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...