Teodorovici: Trebuie să ne asigurăm că un număr cât mai mare de sectoare şi regiuni pot beneficia de programul InvestEU

Reprezentanţii permanenţi au aprobat poziţia Consiliului UE cu privire la o propunere a Comisiei de a reuni într-un singur program cele 14 instrumente financiare diferite disponibile în prezent pentru sprijinirea investiţiilor în UE, informează un comunicat de presă al Consiliului UE. 
Economica.net - joi, 21 feb. 2019, 17:25
Teodorovici: Trebuie să ne asigurăm că un număr cât mai mare de sectoare şi regiuni pot beneficia de programul InvestEU

Pentru preşedinţia Consiliului, poziţia convenită joi va constitui baza pentru negocierile sale cu Parlamentul European, prevăzute să înceapă cât mai curând posibil. În paralel, Consiliul îşi continuă eforturile constructive pentru amplasarea secretariatului Comitetului pentru investiţii.

„Europa are nevoie de mai multe investiţii în sprijinul creşterii economice şi al creării de locuri de muncă. Programul InvestEU va juca un rol semnificativ prin contribuţia sa la finanţarea proiectelor de infrastructură ambiţioase şi de anvergura. Trebuie să ne asigurăm că un număr cât mai mare posibil de sectoare şi de regiuni din Europa pot beneficia de acest program”, a declarat ministrul Finanţelor din România, Eugen Teodorovici.

Obiectivul InvestEU este de a încuraja participarea investitorilor publici şi privaţi la operaţiuni de finanţare şi de investiţii prin acordarea de garanţii de la bugetul UE, pentru abordarea disfuncţionalităţilor pieţei şi a situaţiilor de investiţii suboptime. Potrivit poziţiei Consiliului, această garanţie a UE este împărţită pentru a acoperi următoarele cinci componente de politică: infrastructura durabilă; cercetarea, inovarea şi digitalizarea; IMM-urile; investiţiile şi competenţele sociale.

Programul InvestEU se bazează pe succesul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), care a fost lansat în iulie 2015 cu scopul de a stimula investiţiile, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în UE.

Principalul partener va fi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI), care a implementat şi a gestionat FEIS. În plus, băncile naţionale de promovare şi instituţiile financiare internaţionale care îşi desfăşoară activitatea în Europa vor avea acces direct la garanţia UE.

Textul Consiliului prevede, de asemenea, posibilitatea statelor membre de a canaliza o parte din fondurile alocate politicii de coeziune către Fondul InvestEU, fonduri care se adaugă astfel la provizionarea garanţiei UE.

În ceea ce priveşte mecanismele de guvernanţă, Consiliul a convenit asupra unei structuri diferite pentru programul InvestEU comparativ cu FEIS. Aceasta ţine seama şi de faptul ca noul program va funcţiona ca ghişeu unic pentru toate instrumentele existente şi că, în afară de BEI, şi alţi parteneri de implementare vor avea posibilitatea de a accesa direct garanţia UE.

Parlamentul European şi-a adoptat poziţia cu privire la InvestEU la 16 ianuarie 2019. Pe baza acestui mandat de negociere parţial, preşedinţia va începe negocierile cu Parlamentul European cât mai curând posibil.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în domeniul învăţământului superior, relatează dpa....
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...