Terenurile de pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor – proiect

Terenurile aflate pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără a fi necesară obţinerea acordului proprietarilor, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern privind lista terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun BRUA, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
Economica.net - vin, 23 feb. 2018, 11:52
Terenurile de pe traseul conductei BRUA vor fi scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor - proiect

În anexa proiectului este prezentată lista acestor terenuri, în număr de peste 17.000.

‘Terenurile înscrise în anexa la proiectul de hotărâre a Guvernului sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei, fără a fi necesară obţinerea acordului deţinătorului terenului’, se arată în nota de fundamentare, care însoţeşte proiectul de act normativ.

De altfel, Legea nr. 185/2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale stipulează că terenurile situate în extravilan, afectate de lucrări la astfel de proiecte, sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei/conductelor, fără a fi necesară obţinerea acordului prealabil al deţinătorului terenului.

Traseul conductei urmează în general direcţia sud-est – vest şi va traversa teritoriul a 10 judeţe: Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, culoarul de execuţie al conductei BRUA a fost stabilit pe parcursul etapelor de proiectare (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, proiect tehnic) şi a ţinut cont de culoarul conductelor de transport gaze naturale existente. Culoarul ales este paralel cu conductele existente pe circa 80% din lungimea acestuia.

‘De-a lungul traseului, pe cele 10 judeţe, conducta de transport gaze traversează următoarele tipuri de terenuri: arabil, păşuni curate, păşuni cu pomi, păşuni cu tufărişuri şi mărăcinişuri, păşuni împădurite, pajişti cultivate, vie, vii hibride, vii nobile, livezi clasice, pepiniere pomicole, livadă intensivă, livadă arbuşti fructiferi, fâneţe curate, fâneaţă cu tufărişuri şi mărăcinişuri, fâneaţă cu pomi, fâneaţă împădurită, grădină, grădini de legume, alte terenuri, drumuri, căi ferate, ape curgătoare, canale, neproductive, nisipuri zburătoare, mocirle şi smârcuri, sărături cu crustă, pădure, tufărişuri şi mărăcinişuri, curţi şi construcţii’, se mai arată în documentul citat.

Pe traseul conductei nu există monumente istorice din categoria arhitectură, memorial-funerare sau de for public, însă există situri arheologice în judeţele Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, pentru care se vor aplica prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000.

Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor, a efectuat consultări publice pe această temă în perioada 24 octombrie 2016 – 8 noiembrie 2016, în 12 locaţii de pe traseu.

În fiecare dintre cele 12 locaţii, participanţii au fost interesaţi de prezentarea proiectului, au cerut în mod direct detalii şi lămuriri cu privire la realizarea acestuia şi cu privire la impactul pe care îl va avea acest proiect asupra proprietarilor de terenuri, asupra producătorilor agricoli şi asupra comunităţii în sens mai larg.

Transgaz a efectuat şi dezbateri privind impactul asupra mediului în 21 de locaţii, având în vedere că amplasamentul conductei străbate perimetrul unor arii protejate Natura 2000 în patru judeţe dintre cele 10 prin care trece.

‘Sintetic, principalele observaţii/întrebări ale publicului în cadrul dezbaterilor au vizat aspecte privind despăgubirile pentru terenurile afectate de proiect, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor în localităţi, data începerii lucrărilor, locaţia de unde vor începe lucrările, modul de abordare al situaţiei în care proprietarul terenului nu e de acord cu traseul conductei, la ce distanţă faţă de conductă pot fi construite anexe agricole, refacerea terenului afectat de lucrări, măsura în care terenul poate fi utilizat după implementarea proiectului, perioada de execuţie a proiectului, modificarea preţului gazului, ce fel de utilaje se folosesc în execuţia lucrărilor, terenul intravilan afectat de proiect, lucrările să fie realizate corect astfel încât să nu fie afectate terenurile, poziţionarea conductei în raport cu diferite repere, locuri de muncă create pentru locuitori, utilizarea terenului după montarea conductei, traseul conductei’, potrivit notei de fundamentare.

În vederea informării persoanelor afectate de implementarea proiectului BRUA, precum şi pentru respectarea prevederilor impuse de lege în vederea autorizării lucrărilor aferente proiectului, Transgaz a transmis proprietarilor/deţinătorilor de terenuri, la adresa de corespondenţă cunoscută, notificări cu caracter informativ, în care au fost menţionate aspecte precum importanţa deosebită a proiectului, atât la nivel european, cât şi naţional; temeiul legal în baza căruia Transgaz îşi exercită dreptul de uz şi servitute, precum şi dreptul proprietarului de a beneficia de indemnizaţii şi despăgubiri.

Transgaz a contactat în mod direct persoanele ce urmează a fi afectate de lucrările aferente proiectului BRUA cu scopul de a încheia convenţii care au ca obiect exercitarea efectivă, de către Transgaz, a drepturilor legale de uz şi de servitute.

Lista terenurilor agricole situate în extravilan nu include categoriile de terenuri care nu presupun scoaterea temporară din din circuitul agricol, se mai arată în nota explicativă. Astfel, suprafeţele de terenuri din fondul forestier naţional afectate de construcţia conductei BRUA vor face obiectul unui alt proiect de act normativ.

Totodată, iniţiatorii subliniază că proiectul BRUA va duce la crearea unui număr important de locuri de muncă, cu impact major pozitiv asupra comunităţilor locale.

‘Este previzionată crearea unui număr important de locuri de muncă pe termen mediu – asociate lucrărilor de construcţie ce urmează a se desfăşura în subantrepriză – respectiv pe termen scurt, necesarul de forţă locală de muncă pentru unele etape constructive, dar şi pe termen lung, necesarul de specialişti ce urmează a deservi obiectivele BRUA pe durata exploatării. În aceste condiţii a fost considerat un impact pozitiv, asupra factorului de mediu social şi economic’, se mai spune în document.

Totodată, se precizează că realizarea proiectului BRUA nu presupune realizarea de foraje sau săpături profunde care să conducă la alterarea patului geologic, amestecarea stratelor şi orizonturilor sau alte efecte cu impact potenţial asupra geologiei.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...