Termenul de plată la medicamente se reduce la 30 de zile. Cum vede ARPIM implementarea acestei legi

Din 16 martie, Guvernul e obligat să onoreze în 30 de zile, cel mult 60 de zile facturile producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, ca urmare a transpunerii în legislaţia românească a unei directive europene. Declarativ, Directiva va pune capăt întârzierilor la plata facturilor către industria pharma, de peste 300 de zile. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente salută implementarea acestei directive şi este deschisă să stabilească un calendar de eșalonare a datoriilor, astfel încât plata acestora să se facă gradual și să nu producă dezechilibre în sistem.
Cristina Şomănescu - vin, 01 mart. 2013, 13:11
Termenul de plată la medicamente se reduce la 30 de zile. Cum vede ARPIM implementarea acestei legi

În 2011, Comisia Europeană a emis o directivă (2011/7/UE) referitoare la combaterea întârierii plăţilor în tranzacţiile comerciale.
Potrivit acesteia, termenele de plată a facturilor, inclusiv de către instituţii ale statelor europene, sunt fixate la 30 de zile sau, în cazuri excepţionale, la maximum 60 de zile. Directiva, deja aprobată de Parlament, trebuie să intre în vigoare la doi ani de la aprobare, adică din acest an.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a confirmat pentru ECONOMICA.NET că legea intră în vigoare în martie.

De unde plecăm şi unde trebuie să ajungem

Plecăm de la termene de plată a facturilor la medicamente de peste 300 de zile (circa 360 de zile), în practică, şi din 16 martie trebuie să ajungem la un termen de plată de 30 de zile.

“Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până pe 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situații pentru industria farmaceutică din România. Deși termenul oficial era de 180 zile, în fapt plățile se fac la peste 300 zile. Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat: 1,3 miliarde de euro. Industria farmaceutică de medicamente inovative a fost mereu alături de autorități în ultimii ani și a înțeles situația economică dificilă cu care acestea s-au confruntat. Ne bucurăm ca în prezent guvernul a decis să pună pe lista priorităților plata acestor datorii, întrucât a înțeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienților, iar respectarea directivei europene este în interesul României”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Sorin Popescu, coordonatorul grupului de comunicare al ARPIM, adaugă: “Dorim să subliniem că pentru aceste datorii guvernul a alocat deja de la buget o parte din banii necesari și că plata lor nu reprezintă un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligațiilor României ca stat membru al Uniunii Europene. Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente este deschisă pentru stabilirea unui calendar de eșalonare a datoriilor, așa încât plata acestora să se facă gradual și să nu producă dezechilibre în sistem. Avem în continuare un dialog deschis cu Ministerul Sănătății și ne exprimăm convingerea că vom găsi împreună o soluție în acest sens. Cât despre Directiva plaților întârziate cu implementare din 16 martie, o considerăm un semnal foarte bun pentru că reprezintă începutul unui proces de armonizare și de intrare în normal pentru țara noastră și pentru mediul de afaceri românesc. Această măsură a fost pregătită și anunțată încă de acum doi ani și știam cu toții că se apropie momentul implementării. Rolul Directivei este acela de a transforma statele europene în agenți economici responsabili pentru obligațiile pe care le au și care pot plăti penalități în cazul întârzierii plăților, principiu care de altfel se aplică demult în mediul privat.”

Cât de departe suntem acum de Europa

Până în prezent, toate țările membre ale Uniunii Europene aveau obligația să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligația să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile – un decalaj de plată de şase ori mai mare față de restul Europei, termen oricum neonorat de către stat, de vreme ce, în practică, plăţile se fac la peste 300 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...