Tesco renunţă la produsele Unilever pentru că au devenit prea scumpe după Brexit

Tesco, cel mai mare grup de distribuţie din Marea Britanie, a decis să oprească vânzările online de bunuri produse de grupul anglo-olandez Unilever, ca urmare a prăbuşirii lirei sterline, după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 13 oct. 2016, 17:31
Tesco renunţă la produsele Unilever pentru că au devenit prea scumpe după Brexit

Disputa dintre Tesco şi unul dintre cei mai mari producători mondiali de bunuri de larg consum este unul dintre primele semne clare pentru consumatorii britanici privind turbulenţele declanşate de Brexit şi modul în care ar putea fi afectaţi de ieşirea din UE.

Produse precum detergentul Persil, îngheţata Ben & Jerry’s şi Marmite – o pastă făcută din extract de drojdie foarte populară în Marea Britanie – nu mai sunt disponibile începând de joi pe pagina de internet a celui mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie.

După votul din 23 iunie în favoarea ieşirii din UE a Marii Britanii, lira sterlină s-a depreciat cu 19% în raport cu dolarul american şi cu aproape 16% în raport cu moneda euro, astfel că furnizorii şi distribuitorii se luptă să-şi păstreze profiturile, în condiţiile în care bunurile importate au devenit mai scumpe.

Bruno Monteyne, fost director la Tesco, spune că în mod normal grupul de distribuţie are un stoc care să îi asigure necesarul pentru una sau două săptămâni.

‘Chiar dacă politicienii pot nega realitatea, un şampon produs pe continent este acum cu 17% mai scump. Aici nu este vorba de Tesco sau Unilever, ci despre furnizorii şi distribuitorii din Marea Britanie’, a spus Bruno Monteyne.

Potrivit unor surse din apropierea situaţiei, Unilever ar fi cerut o majorare cu 10% a preţurilor pe care le percepe de la cele patru mari lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie – Tesco, Sainsbury’s, Asda şi Morrisons – pentru o gamă largă de produse. Sursele au adăugat că două dintre cele patru companii de distribuţie încă analizează dacă acceptă să plătească preţurile majorate sau vor renunţa la unele produse.

Directorul financiar de la Unilever, Graeme Pitkethly, a recunoscut că preţurile unor produse populare vor creşte ca urmare a prăbuşirii lirei sterline, dar s-a declarat încrezător că disputa cu Tesco va fi soluţionată rapid.

Disputa pe teme de preţ reflectă tensiunile care se acumulează în sistemul de distribuţie, în condiţiile în care Tesco este un grup de distribuţie suficient de mare pentru a contracara solicitările venite de la Unilever, iar acesta din urmă este unul dintre puţinii furnizori suficient de mari pentru a nu renunţa la poziţia sa.

Disputa dintre Tesco şi Unilever este pe prima pagină a ziarelor din Marea Britanie, cu titluri precum ‘Marmitegate’ sau ‘Marmite Wars’.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...