Internet of Things și Big Data revoluționează transporturile feroviare

Cum ar fi dacă un macaz de cale ferată ar putea să anunțe când are nevoie de reparații sau de lucrări de întreținere? Oricât de SF pare, acest scenariu este în lucru și va revoluționa mentenanța infrastructurii, va mări fiabilitatea rețelei de cale ferată, rezultatul final fiind un serviciu de transport mai eficient și mai sigur. Așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, inovațiile prezentate de Thales cu ocazia târgului InnoTrans 2018, de la Berlin.
Economica.net - mar, 25 sept. 2018, 13:17
Internet of Things și Big Data revoluționează transporturile feroviare

„Trecem de la faza ‘identifică și repară” la „anticipează și preîntâmpină”. Astăzi, câțiva senzori minusculi plasați în zona unui macaz pot detecta variații de temperatură, de presiune și de forță. Prin Internet of Things, informația se transmite la platforma noastră digitală, care îi anunță pe operatorii de cale ferată când este necesar să intervină pentru mentenanță.”, a spus Alain Le Marchand, directorul diviziei Transporturi a Thales.

15 – 25 de miliarde de euro cheltuiți anual pentru mentenanță feroviară în Europa

Doar în Europa se cheltuiesc anual între 15 – 25 miliarde de euro pentru lucrări de mentenanță și reparații la nivelul infrastructurii feroviare. În aceste condiții, economisirea a doar 1% din aceste costuri – echivalentul a 150 – 250 de milioane de euro – ar putea avea un impact semnificativ asupra afacerilor operatorilor feroviari. Costurile cu mentenanța pot fi reduse prin înjumătățirea duratei inspecțiilor căii de rulare și prin reducerea perioadei de incapacitare a transonului respectiv. Acestea ar avea ca rezultate un randament al investițiilor de cinci ori mai mare, precum și reducerea riscului la care sunt supuse echipele de mentenanță.

Este evident că digitalizarea transporturilor feroviare este în plină derulare, printr-o mai bună analiză a informațiilor colectate prin metode tradiționale și prin conectarea a tot mai mulți senzori de pe echipamentele de cale ferată la Platforma Digitală Thales. Iar efectele sunt uriașe, focusul fiind siguranța transporturilor. Cum funcționează digitalizarea în cazul în care apare un incident pe un tronson de cale ferată sau de metrou?

„O situație ar putea fi detectarea unei variații a consumului de putere a echipamentului. Când Big Data recunoaște un model de criterii de performanță care a generat probleme în trecut, informațiile analitice bazate pe această experiență vor declanșa o alertă predictivă, permițându-le operatorilor să acționeze ca atare”, a explicat Alain Le Marchand.

Thales monitorizează deja peste 40.000 de active ale rețelei de cale ferată din Marea Britanie și lucrează pe capabilități similare cu Inițiativa Open lab a SNCF – Căile ferate franceze.

Echipamente mai sofisticate înseamnă informații mai valoroase și servicii mai eficiente și mai sigure. Un astfel de echipament este LITE4CE, prezentat de Thales zilele trecute, în premieră, la InnoTrans. Este vorba despre un numărător de osii cu fibră optică capabil să analizeze greutatea trenurilor și să calculeze numărul de pasageri din fiecare vagon.

Thales, investiții de 7 miliarde de euro în tehnologie digitală

Thales este pionier în inovație în materie de sisteme de semnalizare pentru transporturi feroviare. Investițiile în tehnologie digitală ale grupului se ridică la 7 miliarde de euro din 2014 până acum.

Tot la InnoTrans, Thales a prezentat SelTrac G7, care incorporează tehnologii de ultimă generație și cele mai moderne caracteristici operaționale ale trenurilor pentru a-i ajuta pe operatori să își atingă țintele de business, oferind în același timp pasagerilor experiențe de călătorie mai plăcute.

Obiectivul principal al operatorilor feroviari este să își transporte pasagerii eficient și sigur, iar dacă are loc un incident, să intervină pentru a asigura continuitatea traficului și reluarea serviciilor normale cât mai rapid posibil. Având în vedere că peste 50% din populația globului locuiește în orașe, este esențial ca rețelele de metrou să își mărească capacitatea și să asigure funcționarea zilnică, fără întrerupere, a serviciilor de transport. Digitalizarea și comunicațiile mobile – cele două elemente ale sistemului SelTrac CBTC (Controlul Trenurilor bazat pe Comunicații) permit SelTrac să ultilizeze cele mai revoluționare tehnologii. Astfel, operatorii de transport public pot gestiona rețele și flote complexe. Sistemul permite și reconfigurarea întregii rețele de transport în cazul în care un tren este blocat în stație sau pe traseu, diminuând sau eliminând orice impact negativ asupra călătorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...