Timişoara: Şantier de 4,6 hectare pentru reabilitarea centrului istoric;lucrări de 14,7 milioane euro

Un număr de zece străzi din zona centrală a municipiului Timişoara vor deveni pietonale în aproape doi ani, timp în care se vor face lucrări de reabilitare a centrului istoric, în valoare totală de 14,7 milioane de euro, 80,35% din bani provenind de la Uniunea Europeană ca fonduri nerambursabile.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 16:51
Timişoara: Şantier de 4,6 hectare pentru reabilitarea centrului istoric;lucrări de 14,7 milioane euro

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu a predat, luni, amplasamentul lucrărilor de reabilitare a centrului istoric, firmei Romprest, care va executa lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Costurile sunt estimate la peste 53 de milioane de lei, plus TVA-ul de 12,5 milioane de lei, adică aproximativ 14,7 milioane de euro. Din această sumă, 80,35 la sută provine de la Uniunea Europeană, ca fonduri nerambursabile, iar diferenţa este acoperită din bugetul de stat şi din cel al Primăriei Timişoara.

Potrivit primarului Robu, la finalul lucrărilor, în iulie 2015, cele zece străzi vor fi pietonale.

În plus, vor fi schimbate aproape în întregime pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, care va rămâne la fel cum este acum. Se vor face însă şi aici săpături, pentru înlocuirea reţelelor subterane, dar şi pentru înlocuirea pavajului.

„Piaţa Libertăţii va fi dalată dintr-o clădire în alta, la acelaşi nivel, cu piatră naturală. De fapt, toate pieţele şi cele zece străzi vor fi dalate cu piatră naturală. Desenul Pieţei Libertăţii va reproduce o picătură care cade în capul statuii Sfântului Nepomuk, cu undele care se formează. Piaţa Unirii îşi păstrează faţa de acum, cu singura deosebire că pavajul va include şi strada Vasile Alecsandri, deci va fi din clădire în clădire. Piaţa Sfantul Gheorghe probabil va fi cea mai spectaculoasă, sperăm noi. Acolo sperăm să găsim vestigii arheologice”, a declarat Aurelia Junie, director al Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Primăriei Timişoara, manager de proiect.

Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Potrivit directorului Romprest, Marin Necula, primele săpături se vor face în Piaţa Libertăţii.

„Efectiv, lucrările vor începe cu organizarea şantierului începând cu lunea viitoare. Termenul final este iulie 2015. Foarte potrivit este să începem cu Piaţa Libertăţii, dar nu excludem altă variantă în urma discuţiilor cu Poliţia Rutieră, cu autoritatea locală. Vom închide străzile, pe rând, după un program agreat de autorităţile de aici”, a spus Marin Necula, director Romprest.

Directorul Romprest nu exclude ca în cadrul lucrărilor să fie găsite vestigii arheologice în zonă.

„Noi suntem pregătiţi să facem descărcările arheologice aşa cum prevede legea. Planul este să conservăm zona, cei de la Direcţia pentru Cultură să-şi facă treaba şi noi să ne mutăm pe alt amplasament. Până în primăvară se poate face partea de reţelistică, ea permite lucrări şi pe timp de iarnă”, a mai spus directorul Romprest.

Proiectul a fost pregătit în mandatul trecut, pe vremea când primar al Timişoarei era Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD), de arhitecţii Radu Mihăilescu, Şerban Sturza şi Luminiţa Popa.

Lucrările au fost câştigate în urma unei licitaţii, de societatea Romprest, care a subcontractat firma TIAB Timişoara. Se va lucra pe o suprafaţă de 45.923 de metri pătraţi, din care 32.890 metri pătraţi în pieţe publice şi 13.033 metri pătraţi pe străzi şi zone pietonale aferente, cu o lungime de 1.207 metri.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei.

Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35 la sută, cea de la bugetul de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65 la sută, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...