Timmermans: „Plasa de siguranţă” este o linie roşie care nu poate fi negociată cu guvernul britanic

Uniunea Europeană (UE) nu poate renegocia înţelegerea privind aşa-numitul "backstop" (plasă de siguranţă) din acordul de Brexit cu guvernul britanic, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans la un eveniment desfăşurat la Cracovia, relatează Reuters.
Economica.net - mie, 23 ian. 2019, 13:56
Timmermans:

„Backstop”-ul este o poliţă de asigurare menită să asigure faptul că nu va exista o revenire la puncte vamale sau alte controale extinse la frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord după Brexit.

„Vom susţine Irlanda (…), plasa de siguranţă este o linie roşie pe care nu o putem negocia cu guvernul britanic”, a afirmat Timmermans.

Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat miercuri, la Bruxelles, că blocul comunitar va face tot ce este posibil pentru a evita controale extinse la frontieră între statul membru Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, indiferent cum va decurge Brexitul.

Chestiunea frontierei irlandeze rămâne cel mai mare obstacol în calea acordului de divorţ dintre Marea Britanie şi UE în perioada de până la Brexit, care este programat să aibă loc pe 29 martie.

„Uniunea Europeană este decisă să facă tot ce poate – cu acord sau fără acord – pentru a evita o frontieră dură în Irlanda”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Marţi, Schinas a afirmat că un Brexit fără acord ar duce automat la ridicarea unei frontiere pe insula Irlanda, punând Dublinul în situaţia de a explica ce pregătiri face pentru un scenariu pe care toate părţile susţin că vor să îl evite.

Un purtător de cuvânt al guvernului irlandez a reacţionat marţi, afirmând că Dublinul nu va accepta o frontieră dură – care este percepută ca un potenţial pericol pentru pace pe insulă – şi că nu face planuri în acest sens.

Miercuri, Schinas a reafirmat solidaritatea UE cu Dublinul, dar a notat şi faptul că frontiera nord-irlandeză va deveni frontieră externă a UE după Brexit.

Asta înseamnă supravegherea corespunzătoare a frontierei dacă nu vor exista aranjamente alternative cu Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord.

„Irlanda şi Uniunea Europeană au responsabilităţi în ceea ce priveşte protecţia pieţei unice şi a uniunii vamale”, a declarat Margaritis Schinas.

Parlamentul britanic a respins cu fermitate săptămâna trecută acordul privind Brexitul, în special din cauza preocupărilor privind „backstop”-ul, temându-se că ar angaja Marea Britanie pe termen nedefinit faţă de regulile vamale din UE după Brexit.

Theresa May încearcă acum să-şi asigure noi concesii din partea UE în privinţa „plasei de siguranţă” pentru a depăşi opoziţia din parlamentul britanic, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...