tIMOn: 90% dintre locuinţele vândute sunt locuinţe finalizate sau aproape de finalizare, contrar tendinţei pieţei

Locuinţele finalizate sau cu termen de finalizare de maximum şase luni reprezintă 90% dintre locuinţele vândute în cadrul târgului imobiliar tIMOn, contrar tendinţei pieţei de a vinde locuinţe cu mult înainte de finalizare, au anunţat joi organizatorii târgului.
Economica.net - joi, 12 apr. 2018, 10:12
tIMOn: 90% dintre locuinţele vândute sunt locuinţe finalizate sau aproape de finalizare, contrar tendinţei pieţei

Stocul de locuinţe finalizate sau în curs de finalizare în următoarele 6 luni, din cadrul târgului, este de de peste 8.000 de locuinţe, potrivit organizatorilor.

„Dezvoltatorii care vin cu locuinţele finalizate sau cu un termen de finalizare foarte mic pot găsi mai uşor clienţi care au deja banii pentru achiziţie sau au depus actele pentru contractarea unui credit ipotecar. Astfel, timpul de la semnarea unui contract până când cumpărătorii se vor muta în noua casă va fi foarte mic”, se arată în comunicat.

Situaţia este foarte diferită de cea de dinainte de criză, potrivit directorului generalal tIMOn, Vlad Vlăsceanu.

„În 2007, 100% dintr-un târg imobiliar erau proiecte offplan. Nu puteai să-ţi cumperi ceva finalizat în 2007. Au început să apară produse finalizate undeva la ediţia din toamnă 2008, dar cel mai mic termen de livrare era de un an. Acum sunt mult mai multe locuinţe în stoc, dar şi locuinţe finalizabile, cu termen de predare de cel mult o jumătate de an”, a afirmat Vlad Vlăsceanu, în cadrul comunicatului.

Totuşi, proiectele considerate bune se vând în special offplan (cu mult înainte de finalizare – n.r.), potrivit coordonatorului marketing şi vânzări Gvi Town, Anca Dumitrescu.

„Proiectul nostru, Gvi Town, însumează 270 de locuinţe, dintre care 120 finalizate şi deja vândute. Acum construim fazele 3 şi 4 care înseamnă alte 130 de apartamente. Dintre acestea, 70% sunt deja rezervate pentru a fi livrate în următoarele luni. Putem spune, în schimb, că în zona de sud sau în Militari stocul de locuinţe finalizate este foarte mare, dar cererea a tot scăzut şi nu prea se mai vând. Cumpărătorii se feresc acum de periferie şi caută locuinţe foarte aproape de serviciu sau în zone unde pot ajunge rapid la serviciu”, a afirmat Anca Dumitrescu.

Însă, chiar dacă, în cadrul tIMOn, 90% din ofertă reprezintă locuinţe finalizate sau în curs de finalizare, în piaţă situaţia este cu totul diferită, potrivit organizatorilor. Astfel, valul investiţiilor în proiecte noi, de anvergură este prezent în piaţă, chiar şi în zone cotate mai slab, unele vânzări fiind offplan şi cu termene de predare îndelungate.

„Unde este riscul pentru un dezvoltator offplan astăzi? Are un proiect minunat, în general, mii de unităţi, e foarte bine că a învăţat că nu e bine să construiască mii de unităţi deodată. Faza 1, faza 2, faza 3, faza 4 şi aşa mai departe. Nu mai are această finanţare bancară, aşa că trebuie să-şi găsească singur fonduri. E un risc pentru că atunci când vinzi offplan, cu finalizare peste un an, costul proiectului poate creşte, iar banii încasaţi offplan pe o locuinţă pot să nu mai acopere costurile de construcţie”, a spus Vlad Vlăsceanu.

În ceea ce priveşte cumpărătorii, aceştia sunt din nou atraşi de locuinţele foarte mari, dar şi de cele aflate în zone scumpe, iar asta poate fi un pericol dacă aceştia nu îşi fac foarte bine calculele de risc, a avertizat managing partner Imoteca – The Residential Experts, Rafaela Nebreda.

„La momentul deciziei pentru achiziţia unei locuinţe, cumpărătorul trebuie să evalueze şi să analizeze cu atenţie o serie de factori pentru a preîntâmpina dificultăţile sau chiar imposibilitatea de a achita ratele aferente acesteia. Este o investiţie pe termen foarte lung, cu implicaţii pentru 20-30 de ani, poate. Astfel, pentru achiziţia unei locuinţe, un cumpărător trebuie, într-adevăr, să analizeze suprafaţa, calitatea lucrării şi zona unde este amplasată. Însă, în acelaşi timp, el trebuie să fie foarte realist şi în ceea ce priveşte potenţialul de plată, posibilitatea de a-şi achita ratele, chiar şi într-un potenţial scenariu mai pesimistic al veniturilor proprii sau ale familiei”, a afirmat Nebreda.

Ea a avertizat că, în perioadele de creşteri efervescente ale pieţei – cum a fost perioada de până în 2008, cumpărătorii înclină către partea idealistă a achiziţiei şi scapă din vedere potenţialele probleme economice care pot apărea în viitor.

Târgul imobiliar se va desfăşura în perioada 19-22 aprilie în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...