EXCLUSIV Top 5 cei mai mari datornici privaţi la stat

Primele cinci cele mai îndatorate firme către bugetul de stat au de plătit circa 400 de milioane de lei. Aproape jumătate din această sumă provine de la două firme ale fraţilor Micula, patronii European Drinks
Economica.net - vin, 31 oct. 2014, 13:33
EXCLUSIV Top 5 cei mai mari datornici privaţi la stat

Cele mai mari datorii către Fisc ale unei firme cu acţionariat privat aparţin companiei European Drinks, a fraţilor Ioan şi Viorel Micula, 93 de milioane de lei, firma fiind în executare silită.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri au de recuperat de la statul român  aproximativ 250 de milioane de dolari pe care i-au câştigat într-un proces ce a debutat în 2005 şi s-a finalizat în 2013 printr-o decizie favorabilă lor acordată de Curtea de Arbitraj Internaţional (ICSID). „Statul nu s-a achitat de datorie. Un lucru bun, dacă este să ne gândim la faptul că sunt penalităţi. Vom urma demersul legal. Acum, o să vedem. În mod normal urmează execuţia”, declara în luna mai, pentru ECONOMICA.NET, Ioan Nicula.

Pe locul doi în topul datornicilor se găseşte firma Gold&Platin Moldova, cu datorii restante de 90 de milioane de lei, în executare silită. Societatea are ca obiect de activitate distribuirea carburanţilor şi este controlată de cetăţeanul turc Hatinoglu Yavuz.

Transilvania General Import-Export, tot a fraţilor Micula, ocupă locul trei în topul datornicilor, cu 89 de milioane de lei datorii neachitate, şi această firmă fiind în executare silită.

Al patrulea loc în top este ocupat de societatea Lemuria Fabtrade din Paşcani, de la care statul are de recuperat 63 de milioane de lei. Firma se ocupă cu fabricarea cărămizilor şi a altor produse pentru construcţiii, este deţinută de Afloarei Stelian şi se află în executare silită.

Locul cinci în topul „ruşinii” îl ocupă  firma giurgiuveană Remat Euro Sudest, cu activităţi în colectarea şi comercializarea de fier vechi,deţinută de Gheorghe Ion din localitatea Vărăşti, Giurgiu, care are datorii de 60 de milioane de lei şi este, la rândul său, în executare silită.

Dincolo de acest top al rău-platnicilor privaţi, cele mai mari datorii către buget sunt ale companiilor de stat, dintre care se remarcă Compania Naţională a Huilei, care, singură, are de plătit 1,2 miliarde de lei.

Vezi lista completă a datornicilor la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2014

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...