Topul operatorilor retail de internet de mare viteză din România

Peste jumătate din conexiunile fixe la internet în bandă largă au viteze mai mari de 100 Mbps, iar fibra optică a ajuns în casele a peste 400.000 de români, potrivit informaţiilor preliminare din raportul ANCOM pe semestrul al doilea din 2015, transmise joi presei de autoritate. Numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă a ajuns la 4,3 milioane în 2015, în creştere cu peste 300.000 faţă de 2014. Traficul total prin conexiunile fixe broadband a fost de 4,5 milioane TB în 2015, iar traficul mediu lunar al fiecărui utilizator a ajuns la 91 GB.
Economica.net - joi, 12 mai 2016, 11:34
Topul operatorilor retail de internet de mare viteză din România

Din totalul conexiunilor fixe în bandă largă la internet, 52% permit viteze de cel puţin 100 Mbps, 14% între 30 Mbps şi 100 Mbps, 20% 10-30 Mbps, 13% 2-10 Mbps, iar 1% sub 2 Mbps, potrivit datelor ANCOM pe 2015. De aici reiese, pe de o parte, că peste două milioane de români dau jos de pe net cu cel puţin 100 Mbps şi, pe de altă parte, că există încă în România peste 600.000 de conexiuni cu viteză mai mică de 10 Mbps.

Totodată, rata de penetrare a infrastructurii de internet fix a ajuns în 2015 la 51,8% din gospodării, ceea ce înseamnă că, în anul 2016, aproape jumătate din gospodăriile din România nu se bucură încă de acces la internet.

UE finanţează, prin proiectul Ro-Net, conectarea la internet a peste 700 de localităţi izolate din România. Proiectul este implementat de Telekom România şi ar fi trebuit finalizat, conform calendarului iniţial, până la sfârşitul anului 2015. Proiectul Ro-Net este întârziat de birocraţie, potrivit declaraţiilor făcute în octombrie anul trecut de fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Grindeanu, care a punctat că este nevoie de peste 8.000 de avize de la diverse autorităţi pentru realizarea lucrărilor.

Directorul general al grupului de companii Telekom România, Miroslav Majoros, se arăta încrezător, la începutul lunii martie, că proiectul Ro-Net va progresa bine în acest an. Telekom a anunţat investiţii de 180 milioane de euro pentru acest an, o bună parte din bani urmând să meargă către extinderea reţelelor FTTH, una dintre priorităţile companiei pentru acest an.

Numărul conexiunilor la internet în bandă largă a crescut anul trecut cu 5,9% în mediul urban, la 3,1 milioane, respectiv cu 6,8% în mediul rural, la 1,17 milioane de linii, potrivit datelor ANCOM.

Tabloul este completat de aristocraţia internetului românesc. Peste 400.000 de gospodării sunt conectate acum la reţea prin conexiuni FTTH („fiber to the home”), de peste trei ori mai multe decât în 2014. Conexiunile fixe prin radio, satelit şi reţele mobile au crescut totodată de 2,5 ori, la 144.000.

Datele ANCOM, coroborate cu raportările realizate până acum de marile companii telecom, dau topul furnizorilor de internet rezidenţial din România.

RCS & RDS a anunţat, luna trecută, că avea la 31 martie două milioane de conexiuni active la internet fix, persoane fizice şi juridice. Telekom România, fosta Romtelecom, avea la finele primului trimestru 1,195 milioane de abonaţi la serviciile de internet broadband. UPC România a ajuns, la 31 martie, la peste 500.000 de clienţi ai serviciilor de internet broadband.

Cele mai numeroase conexiuni broadband, cu o cotă de 50%, sunt cele FTTx – adică fibră până la locaţie (stradă, bloc) şi cablu de reţea (UTP/FTP) până la utilizatorul final, urmate de bătrânele standarde xDSL, care rezistă încă cu 23% din piaţa de internet fix.

ANCOM a prezentat, joi, şi statistici privind piaţa de telefonie fixă în 2015. Astfel, numărul de linii fixe a scăzut cu 6% anul trecut, la 4,27 milioane, iar numărul de abonaţi a coborât tot cu 6%, la 3,71 milioane. Traficul total de voce realizat prin reţele fixe a ajuns la 3,8 miliarde de minute în 2015, în scădere cu 16%. Media lunară a traficului de voce originat de la linii fixe din România a scăzut la 72 de minute, cu 10 minute mai puţin faţă de media din 2014, iar un apel a avut o durată medie de 3 minute şi 6 secunde.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...