Tot mai mulţi venezueleni îşi părăsesc ţara aflată într-o criză profundă

Consulatul statului Chile de la Caracas a fost luat cu asalt luni de sute de venezueleni, după decizia autorităţilor de la Santiago de Chile de a le acorda o viză specială dacă vor să fugă de 'criza de democraţie' din ţara lor, relatează AFP.
Economica.net - mar, 17 apr. 2018, 07:51
Tot mai mulţi venezueleni îşi părăsesc ţara aflată într-o criză profundă

Ironie a sorţii, consulatul era închis luni, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe cei aproximativ 400 de venezueleni care se deplasaseră acolo să se îmbulzească în faţa porţilor clădirii pentru a citi pe un mic panou ce trebuie să facă pentru a obţine această viză.

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a anunţat la 8 aprilie că ţara sa va acorda o viză de ‘responsabilitate democratică’ pentru venezuelenii care fug de ‘criza de democraţie’ din ţara lor, condusă de preşedintele socialist Nicolas Maduro.

Luni, panoul afişat la poarta consulatului îi îndemna pe cei interesaţi spre site-ul Ministerului de Externe chilian pentru a afla ce trebuie să facă pentru a obţine o astfel de viză, care are o durată de un an şi poate fi reînnoită o dată, demersul trebuind să fie făcut online.

Viza permite apoi solicitarea rezidenţei definitive în Chile. Unii venezueleni prezenţi la faţa locului erau totuşi îngrijoraţi că acest lucru le-ar putea complica instalarea în Chile, deoarece până acum, intrând cu o simplă viză de turist de trei luni, ei puteau deja să ceară rezidenţă.

Conform presei locale, o mulţime similară de oameni s-a prezentat la consulatul chilian din oraşul Puerto Ordaz din sudul ţării, care de asemenea era închis.

Numeroase persoane şi-au părăsit ţara, fugind în special în alte state din America Latină pentru a scăpa de puternica criză politică, economică şi socială din Venezuela, unde, conform FMI, inflaţia ar urma să ajungă în acest an la 13.000%.

Potrivit lui Tomas Paez, sociolog expert în migraţie, între 400.000 şi 500.000 de locuitori şi-au părăsit ţara în ultimii doi ani. În total, de la venirea la putere a lui Hugo Chavez în 1999, 2,2 milioane de venezueleni au plecat în exil.

Fluxul spre Chile este în permanentă creştere, de la 8.001 venezueleni în 2014 la 84.586 în 2017, conform Ministerului de Interne chilian.

Conform institutului de sondare a opiniei publice Datanalisis, 34,7% din cei aproape 30 de milioane de locuitori din Venezuela intenţionează să emigreze.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...