Transportatorii au propus senatorilor din comisiile de specialitate amendarea legii RCA

Senatorii din Comisiile pentru buget-finanţe şi transporturi, împreună cu reprezentanţii sindicatelor din domeniul Transporturilor şi cu cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, au analizat miercuri propunerea legislativă privind asigurările RCA, propunându-se ca amendament reducerea preţului acestei asigurări cu 'cel puţin 30%' faţă de valoarea înregistrată în anul 2015, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 07 sept. 2016, 13:13
Transportatorii au propus senatorilor din comisiile de specialitate amendarea legii RCA

‘Din discuţie a rezultat că, în prezent, firmele de asigurare încasează, în urma acestei poliţe, peste 30% în plus faţă de preţul real pe care ar trebui să îl plătească un asigurat, ţinând cont şi de daunele pe care acesta le are pe parcursul unui an. Deci este o diferenţă extrem de mare, care trebuie redusă. În baza acestei noi legi, noul contract RCA trebuie să se reducă cu cel puţin 30% faţă de cât este nivelul poliţei RCA în 2015’, a afirmat senatorul Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă, la finalul întâlnirii.

Potrivit acestuia, un alt amendament ce va fi adus legii vizează stabilirea clară a unor criterii pe baza cărora să fie calculat tariful de referinţă al RCA, între acestea urmând să nu se mai regăsească criteriului vârstei. Sarcina stabilirii tarifului de referinţă pentru RCA revine ASF.

‘Ştim că plătim cartea verde la orice mijloc de transport în România – tramvaie, troleibuze, autobuze, etc. Acel lucru va fi desfiinţat şi va plăti cartea verde doar cel care iese de pe teritoriul României. Între acele criterii pe baza cărora se va stabili preţul de referinţă nu va mai fi criteriul de vârstă. Un tânăr nu poate să plătească mai mult decât un alt asigurat doar pe baza criteriului de vârstă. Se va lua în special istoricul asiguratului – daune, de exemplu. În ce priveşte blocarea maşinilor în service, propunerea este ca service-ului care refuză repararea unei maşini asigurate să i se retragă licenţa. De asemenea, asiguratorii care nu vor plăti în termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-şi pierde licenţa’, a explicat Teodorovici.

Totodată, el a subliniat că sumele din poliţa RCA care sunt încasate de către ASF ar trebui să aibă o altă destinaţie: ‘ASF are atribuţii clare în această zonă a RCA şi, în acelaşi timp, o parte din poliţa RCA se duce către ASF, ceea ce nu ar trebui să se mai întâmple pe viitor. Această sumă ar putea să primească o altă destinaţie’.

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunţat că transportatorii şi reprezentanţii ASF vor înainta celor două comisii din Senat, până vineri la ora 14,00, forma scrisă a propunerilor de amendamente la iniţiativa legislativă privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, urmând ca săptămâna viitoare proiectul să primească raportul comisiei de specialitate şi să fie supus votului plenului Senatului, prima Cameră sesizată în acest caz.

‘Săptămâna viitoare, colegii din Comisiile pentru buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor solicita ASF să vină în faţa comisiilor pentru o discuţie aplicată pe acest subiect, pentru că situaţia nu mai poate rămâne în felul acesta şi transportatorii aşteaptă soluţii rapide din partea noastră’, a mai spus Fifor.

Tot săptămâna viitoare va fi invitată şi conducerea Registrului Auto Român (RAR) la o discuţie privind asigurarea RCA şi măsurile ce pot fi luate în cazul refuzului service-urilor de a repara maşinile asigurate.

Unul dintre iniţiatori, preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Viorel Arcaş, a subliniat că propunerea de lege a fost înregistrată la Camera superioară în data de 16 mai, întreg actul normativ reprezentând, în opinia sa, o ‘noutate’.

‘Din iunie, din păcate, iniţiativa stă la Guvern pentru un aviz pe care nici acum nu l-am primit. (…) Proiectul este o noutate. Noi nu am avut o lege a RCA până acum. Era o lege a asigurărilor, în care se vorbea şi de RCA. Este o chestiune importantă, care afectează milioane de români, peste şase milioane de utilizatori ai acestui produs. Este un produs obligatoriu al statului, deci statul ar trebui să intervină inclusiv asupra nivelului tarifului, preţului RCA. (…) Statul trebuie să aibă o responsabilitate şi ar trebui să ne preocupe înfiinţarea unei societăţi de asigurări românească, ca fostul ADAS, prin care să putem avea un cadru concurenţial sănătos. Rămâne să vedem cum o putem face legal, dar avem Eximbank’, a spus Arcaş.

Propunerea de lege este iniţiată de senatorii PSD Viorel Arcaş, Leonardo Badea, Marius Bota, Eugen Teodorovici şi senatorul UDMR Vegh Alexandru.

Actul normativ este în stadiul de avizare la Comisia economică şi la Comisia pentru transporturi din Senat, urmând să primească un raport din partea senatorilor din Comisia pentru buget-finanţe. Iniţiativa are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...