Tratatul ruso-american privind armele nucleare nu va mai exista la sfârşitul anului – expert rus

Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune nu va mai exista către sfârşitul anului 2015, a avertizat miercuri Serghei Rogov, directorul Institutului pentru Statele Unite ale Americii şi Canada din Moscova, potrivit grupului media Sputnik.
Economica.net - joi, 05 mart. 2015, 08:54
Tratatul ruso-american privind armele nucleare nu va mai exista la sfârşitul anului - expert rus

‘Sistemul ruso-american de control al armelor riscă să se prăbuşească, iar Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (FNI – rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune n.r.) nu va mai exista la sfârşitul anului 2015’, estimează academicianul Serghei Rogov.

‘Dacă aceasta se va întâmpla, atunci Tratatul privind reducerea armelor strategice defensive (START) se va afla într-un vid’, a spus el, subliniind că o astfel de evoluţie ar putea duce la prăbuşirea întregului sistem de control al armelor creat de Rusia şi SUA încă din perioada Războiului Rece şi care reglementează concurenţa între marile puteri nucleare.

‘Dacă vom începe să rivalizăm fără reguli, riscăm se revenim la zilele crizei din Cuba şi în pragul unui război nuclear’, a avertizat Serghei Rogov.

Potrivit acestuia, SUA au refuzat în 1999 să ratifice Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), iar administraţia George W. Bush a decis să se retragă din Tratatul de apărare antirachetă (ABM) în 2001, scrie Agerpres.

‘Am proclamat un moratoriu cu privire la punerea în aplicare a Tratatului privind forţele armate convenţionale în Europa (CFE). O conferinţă dedicată realizării Tratatului asupra neproliferării armelor nucleare (TNP) va avea loc într-o lună şi jumătate. Discuţiile se aşteaptă să fie dificile. Aceasta pune în pericol Tratatul START’, a adăugat Rogov.

În ultimul timp, Rusia şi SUA se acuză reciproc de crearea de arme vizate de Tratatul FNI. Moscova a declarat în mod repetat că acuzaţiile americane sunt nefondate. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri că Washingtonul politizează chestiunea Tratatului FNI pentru a escalada tensiunea între cele două ţări.

Declaraţia ministrului rus a intervenit după ce Washingtonul a acuzat Moscova de dezvoltarea unei rachete de croazieră, care cade sub incidenţa Tratatului FNI.

În audierile din Congres, ministrul american al apărării Ashton Carter a declarat la începutul acestei săptămâni că Statele Unite ‘sunt capabile şi vor răspunde’ la posibilele încălcări ale tratatului de către Federaţia Rusă.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...