Trenuri misterioase din Franţa, surprinse la Curtici. „TGV”-urile ar fi cumpărate de o firmă din Iaşi – surse FOTO

Pasionaţii de trenuri au surprins la Curtici două automotoare inscripţionate cu sigla CFR-ului francez. Aceste trenuri la mâna a doua ar fi cumpărate de către un operator privat român pentru a le introduce în circulaţie pe căile ferate române.
Anemona Andone - mie, 08 aug. 2018, 18:31
Trenuri misterioase din Franţa, surprinse la Curtici.

Luni, 6 august, au fost surprinse în gara Curtici două automotoare diesel X 72500 (X TER), potrivit unor imagini postate de Apetraritei Silviu în grupul de Facebook „FEROVIARI-intre profesie si pasiune”.

Pasionaţii de infrastructură spun că trenurile ce seamănă cu faimosul „TGV” (train a grande vitesse) ar fi achiziţionate pentru Regio Călători. De altfel, destinaţia lor ar fi Marub Braşov, uzina de reparaţii material rulant ce face parte din acelaşi grup cu operatorul privat din Braşov. În plus, trenurile din Franţa ar urma să fie introduse pe ruta Braşov – Iaşi, conform pasionaţilor de infrastructură.

Contactat de către Economica.net, un reprezentant al Regio Călători a negat însă că a cumpărat acele trenuri.

În schimb, surse din domeniul feroviar spun pentru ECONOMICA.NET că cel care le-a cumpărat este un operator din Iaşi. Acelaşi care a mai cumpărat anul trecut material rulant Siemens de la ÖBB, societate feroviară de transport călători din Austria.

Este vorba de Ferotrans TFI, despre care presa a mai relatat la începutul anului că a cumpărat ultimele automotoare diesel ale Căilor Ferate Olandeze.

Compania este deţinută de către Dumitru Anchidin, şef al sucursalei CFR Marfă din Moldova. Reprezentanţii Ferotrans TFI nu au putut fi contactaţi pentru a confirma informaţia.

Conform datelor publice, operatorul privat din Iaşi a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 3,31 milioane de lei, în scădere faţă de nivelul de 5,88 milioane de lei din 2016. De asemenea, compania şi-a înjumătăţit profitul net, până la 2 milioane de lei.

Totodată, datoriile firmei s-au dublat până la 3 milioane de lei iar valoarea activelor circulante a crescut de la 4,65 milioane de lei până la 7,83 milioane de lei.

Sursele noastre din domeniul feroviar mai spun că operatorul din Iaşi, cu o vechime de opt ani, se pregăteşte de o revenire în forţă pe piaţa transportului feroviar de călători.

Acesta ar putea opera cu trenurile aduse din Franţa în Bucovina, pe linia 515 Dorneşti – Rădăuţi – Putna, ce se va redeschide la jumătatea acestei luni, după şase ani în care a fost închisă. De altfel, operatorul privat din Iaşi a mai circulat pe această linie, înainte de a fi închisă în 2012.

Mai mult, pe pagina de Facebook dedicată căii ferate Doneşti – Putna, utilizatorii susţin că cele 2 perechi de trenuri Suceava – Putna și retur, propuse de CFR Călători, sunt insuficiente.

Ramele SNCF Class X 72500, surprinse la Curtici, reprezintă o serie de automotoare diesel produse de Alstom pentru operatorul național francez în perioada 1997-2002. Ele erau folosite pentru transport expres regional (TER), în special în zonele din sudul şi vestul Parisului şi pe coasta sudică. Trenurile au fost fabricate să atingă o viteză maximă de 160 km/h și se pot cupla. Modelul adus în România are trei vagoane, cu o capacitate de 228 de locuri, şi a fost produs în 15 exemplare.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului Dacia Sandero în fața unor concurenți ca Volkswagen Golf sau Toyota Yaris......
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă ...