Trump a semnat un ordin executiv privind independenţa energetică a SUA şi spune că vrea să pună capăt războiului contra cărbunelui

Donald Trump a lansat marţi destructurarea bilanţului lui Barack Obama în privinţa mediului, subliniind voinţa sa de 'a pune capăt războiului contra cărbunelui', într-un discurs în care nu a menţionat nici o singură dată problema schimbării climatice, notează AFP.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 04:53
Trump a semnat un ordin executiv privind independenţa energetică a SUA şi spune că vrea să pună capăt războiului contra cărbunelui

De la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA), la câteva sute de metri de Casa Albă, preşedintele american a semnat ordinul executiv privind ‘independenţa energetică’, act care impune o reexaminare a măsurii-cheie a predecesorului său democrat: ‘Clean Power Plan’ (Proiectul pentru o energie curată), ce viza reduceri severe ale emisiilor de dioxid de carbon, cu 32% până în 2030 în raport cu 2005, ale centralelor electrice.

‘Aceasta va permite EPA să se concentreze pe misiunea sa esenţială: protejarea aerului şi a apei’, a declarat preşedintele american, care, de mai multe ori în trecut, a pus la îndoială realitatea încălzirii globale şi rolul activităţilor umane în acest proces, aminteşte France Presse.

Anunţând ‘o nouă eră’ în sectorul energetic al Statelor Unite, Donald Trump a insistat asupra necesităţii imperioase, după el, a anulării mai multor reglementări de mediu ‘inutile şi distrugătoare de locuri de muncă’.

‘Ne plac minerii din domeniul cărbunelui, oameni fantastici’, a insistat preşedintele american, promiţând să le dea acestora din nou de muncă. ‘Vom produce cărbune american pentru a face să funcţioneze industriiile americane’, a adăugat el.

Dacă ar intra în vigoare, ‘Clean Power Plan’ (Proiectul pentru o energie curată) ar duce la închiderea a numeroase centrale pe cărbune, cele mai vechi şi mai poluante. Acesta este totuşi, pentru moment, blocat în justiţie, care a fost sesizată de circa 30 de state americane, majoritatea republicane.

Reexaminarea acestui proiect ‘va lua un anume timp’, a recunoscut executivul american, referindu-se în special la procedurile de consultare publică în vigoare la EPA.

Camera de comerţ americană a salutat puternic repunerea în cauză a Clean Power Plan, considerând că acesta era ‘nu numai ilegal, ci şi rău pentru familiile şi companiile americane’.

Ordinul executiv semnat marţi de Donald Trump anulează totodată şase decizii ale lui Barack Obama legate de mediu, precum cea privind interzicerea de noi exploatări de cărbune pe domeniul federal.

Un punct-cheie al decretului menţionat este eliminarea cerinţei ca agenţiile guvernului federal să ia în considerare impactul asupra schimbării climatice în procesul de luare a deciziilor, notează agenţia EFE.

Aceasta relevă că, la ceremonia de semnare a ordinului executiv, Donald Trump a fost însoţit de şeful EPA, Scott Pruitt, secretarii Energiei, Rick Perry, şi de Interne, Ryan Zinke, precum şi de vicepreşedintele Mike Pence.

Au fost de asemenea prezenţi lucrători şi mineri din industria cărbunelui, una din cele mai afectate, potrivit lui Trump, de ‘reglementările devastatoare’ impuse sub mandatul lui Obama.

Decretul de marţi nu menţionează Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, instituit în cadrul măsurilor Naţiunilor Unite pentru reducerea emisiilor cu efect de gaz de seră şi care a intrat în vigoare la finalul lui 2016.

În timpul campaniei electorale, Trump a promis să scoată SUA din Acordul de la Paris, dar guvernul său nu a decis încă dacă îşi va îndeplini angajamentele din acel document. Mai mulţi membri ai cabinetului actual, printre care secretarii Apărării şi Afacerilor Externe, au dat indicii că sunt în favoarea rămânerii SUA în acest pact climatic.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...