Tudose: E nevoie de o restructurare a Guvernului. Maximum 19 ministere

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că este nevoie de o restructurare a Guvernului la un număr care să înceapă cu '1', însă a precizat că în afară de ministrul de Interne, Carmen Dan, nu mai are probleme cu niciun alt ministru.
Economica.net - joi, 11 ian. 2018, 04:27
Tudose: E nevoie de o restructurare a Guvernului. Maximum 19 ministere

‘Noi dorim o eficientizare a actului de guvernare. Dorim ca cheltuielile cu funcţionarea statului să fie mai mici. 28 de ministere e cam mult. (…) Eu mi-aş dori să înceapă cu 1, nu cu 2. Că sunt 11, că sunt 19, măcar să înceapă cu 1. S-au creat de-a lungul timpului o mulţime de structuri ţinând de acelaşi minister în teritoriu, o mulţime de pui, le-aş dori cam comasate la loc, asta elimină şi birocraţia. (…) Noi ne-am angajat şi eu m-am angajat că voi face acest lucru – debirocratizare, o funcţionare mult mai coerentă a instituţiilor statului şi ne-am apucat de lucrul acesta. Dacă deranjează şi unii nu sunt de acord şi speculează că sunt tabere (…), ce vreţi să fac? Să spun că nu e bine ce gândesc? Eu aşa gândesc, aşa o văd. (…) Stau în funcţia aceasta atâta timp cât pot să fac ceea ce simt că pot să fac bine. Dacă nu mai pot să fac lucrul acesta, mă duc acasă. (…) Asta este convingerea mea fermă (n.r. – că este nevoie de o restructurare)’, a spus Tudose, la Antena 3.

El a subliniat că îşi doreşte un Guvern mai suplu, cât mai aproape de cetăţean.

‘Nu am niciun membru al Guvernului, cu excepţia cazului de astăzi (n.r. – Carmen Dan) – dacă mă întrebaţi ieri, aveam altă opinie, azi, când m-a minţit cu martori, mi-am schimbat părerea. În rest, nu am nicio problemă’, a afirmat Tudose.

Premierul a mai susţinut că nu face parte din nicio tabără şi că este membru PSD.

Pe de altă parte, Tudose a spus că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, încearcă rezolvarea problemelor din domeniul sanitar.

El a ţinut să precizeze că restructurarea Guvernului nu se face după nume.

‘Nu restructurăm Guvernul să ţinem pe cineva sau să nu ţinem pe cineva, ci în funcţie de cum considerăm că e formula cea mai bună şi nu o să fie formula mea că deţin eu adevărul absolut, ci în discuţii cu colegii de partid, cu membrii, cu vicepreşedinţii, cu CEx-ul, poate este mai bine mai mare, mai mic, mai la dreapta sau mai la stânga’, a spus Tudose.

Şeful Guvernului a negat că această restructurare ar putea să fie precedată de o remaniere, adăugând că ‘va fi odată, cât de repede’.

Prim-ministrul a mai susţinut şi că are relaţii de prietenie cu o parte dintre membrii Cabinetului.

‘Am relaţii de prietenie strânsă cu o parte din cabinet, oameni pe care îi cunosc de 20 de ani. Vă dau un exemplu – viceprim-ministrul Marcel Ciolacu, ne ştim de vreo 25 de ani, cu familii, cu copii, cu vacanţe împreună. Eu vă spun sincer că deşi e acuzat pe nedrept că e ministru fără portofoliu, adică nu prea face nimic, eu vă spun că munceşte mai mult decât orice alt ministru şi puteţi să verificaţi că omul acesta nu a stat la serviciu mai puţin de 12 ore pe zi. Şi nu stă. Am venit împreună şi plecăm împreună. Dacă el pleacă mâine, plec şi eu’, a afirmat Tudose.

El i-a caracterizat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea – un ministru extraordinar, pe ministrul Turismului, Mircea Dobre – extraordinar de devotat în tot ceea ce face şi un om bun, pe ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, – un om cult şi un bun manager, care se luptă cu un sistem complicat, pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader – un profesionist şi un profesor şi a spus că îl ştie de foarte multă vreme pe ministrul Economiei, Gheorghe Şimon.

‘Dl Stroe Felix, de la Transporturi, eu vă spun că dacă nu venea domnia sa acolo, româneşte o cam puneam jos cu 2017, în sensul că a deblocat lucruri, a evitat câteva cataclisme mari şi vorbim de miliarde de euro pe care ar fi trebuit să le dăm înapoi sau să le pierdem’, a mai arătat Tudose.

Premierul a subliniat că nu este prieten cu ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ilan Laufer.

‘Faptul că suntem prieteni după program (…) nu înseamnă că interferează negativ în relaţiile de serviciu, una-i una, alta-i alta, la serviciu suntem fiecare cu ale lui, cu raporturile instituţionale între noi. Nici domniile lor, nici eu nu înţelegem că dacă suntem prieteni, suntem privilegiaţi şi ei pot să facă nişte boacăne, că eu nu le văd sau invers, sub nicio formă şi îi respect şi pentru faptul că nici măcar n-au încercat vreodată să facă ceva de acest gen’, a completat Mihai Tudose.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...