TVR: Candidaţii la şefia Ştirilor nu au fost anunţaţi de anularea concursului

Candidaţii înscrişi la concursul pentru ocuparea postului de director al Ştirilor TVR - Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco, Claudiu Lucaci, Horia Gruşcă şi Cezar Ion - nu au fost anunţaţi oficial de anularea competiţiei, iar Claudiu Lucaci spune că a cerut explicaţii suplimentare conducerii TVR.
Economica.net - mie, 21 mart. 2012, 07:13
TVR: Candidaţii la şefia Ştirilor nu au fost anunţaţi de anularea concursului

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a declarat luni seară, pentru MEDIAFAX, că TVR anulează concursul demarat pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, pentru a nu exista riscul ca organizarea competiţiei să fie contestată.

Televiziunea Română a anunţat, pe 3 februarie, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Ştirilor TVR, în condiţiile în care mandatul Rodicăi Culcer a încetat. Potrivit anunţului iniţial, cei interesaţi de acest post îşi puteau depune candidaturile până la data de 17 februarie. Termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost însă prelungit până pe 28 februarie. Hotărârea a fost luată întrucât niciuna dintre persoanele care şi-au depus candidaturile nu a avut dosarul complet, după cum au declarat la momentul respectiv reprezentanţii TVR.

Alexandru Lăzescu a declarat, luni seară, că persoanele care s-au înscris în perioada stabilită iniţial (Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco şi Claudiu Lucaci, n.r.), nu îndeplineau criteriile de eligibilitate, respectiv nu aveau o experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Astfel, doar Cezar Ion şi Horia Gruşcă ar fi putut să intre efectiv în concursul pentru şefia Ştirilor TVR, întrucât doar ei îndeplinesc toate condiţiile de concurs, anunţate de organizatorul competiţiei, Televiziunea Română, inclusiv experienţa de conducere în mass-media de minimum 3 ani.

„Toţi cei care s-au înscris în termenul iniţial nu sunt eligibili, nu au o experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Noi am prelungit perioada pentru ca cei înscrişi să poată aduce documente care să probeze că au această experienţă şi să fie eligibili, pe de o parte, şi în eventualitatea că s-ar mai fi putut înscrie şi alte persoane, pe de altă parte. Însă am constatat că există un risc destul de mare de contestare a concursului, apropo de prelungirea termenului de înscriere”, a declarat Alexandru Lăzescu.

Totodată, Alexandru Lăzescu a spus că a primit deja „o cerere de precizare” de la Claudiu Lucaci, care, deşi s-a înscris în termenul anunţat iniţial, nu ar fi putut intra efectiv în competiţie pentru că nu are experienţă de conducere în mass-media de minimum 3 ani.

Contactat, marţi, de MEDIAFAX, Claudiu Lucaci a declarat că a trimis conducerii TVR o „solicitare legală” şi nu „o cerere de precizare”. „Este o solicitare legală. Nu sunt singurul candidat care a solicitat aceleaşi date, dar în cazul meu nu am primit niciun răspuns nici până astăzi. Solicitarea a fost depusă în 24 februarie”, a spus Claudiu Lucaci.

El a precizat că motivul anulării concursului nu i-a fost comunicat oficial. „Nu ne-a fost făcut cunoscut motivul anulării concursului, iar din punctul meu de vedere îndeplinesc cerinţele de înscriere, inclusiv cea privind experienţa de conducere în mass-media de 3 ani. În aceste condiţii, am cerut explicaţii suplimentare conducerii TVR”, a mai spus Claudiu Lucaci.

Nici ceilalţi patru concurenţi la şefia Ştirilor TVR nu au fost informaţi oficial de anularea concursului. Toţi au declarat că au aflat din ştirea MEDIAFAX despre decizia luată de conducerea TVR de a anula concursul.

Contactată de MEDIAFAX, Monica Ghiurco a declarat că a trimis o scrisoare Consiliului de Administraţie al TVR, dar nu a depus o sesizare oficială conducerii Televiziunii Române privind prelungirea termenului iniţial de depunere a candidaturilor. „M-am adresat CA cu semnalarea unor aspecte care mi se păreau discutabile”, a spus Monica Ghiurco.

În scrisoarea sa, Monica Ghiurco punea în discuţie necesitatea experienţei de conducere în mass-media de 3 ani. „Eu am 2 ani, 3 luni şi 15 zile (experienţă de conducere în media, n.r.), dar care este relevanţa a 8 luni în plus sau în minus?”, se întreabă Monica Ghiurco. „Un punct final în scrisoarea mea a fost şi acesta. De ce s-a prelungit înscrierea, de ce ciudăţenia asta de prelungire? Dacă nu eram eligibili, de ce nu au anulat concursul de prima dată, de ce s-a prelungit perioada de înscriere? Nu am solicitat un răspuns la scrisoarea mea, era doar un semnal, o punere în discuţie”, a mai spus Monica Ghiurco.

În ceea ce priveşte decizia de anulare a concursului, Monica Ghiurco a spus că nu are ce să comenteze. „Aştept cu interes să văd care va fi noua tentativă de ocuparea a acestui post prin concurs şi să văd cum se vor evita greşelile de până acum”, a mai spus Ghiurco.

Pe de altă parte, contactată de MEDIAFAX, Anca Lăzărescu a spus că nu a fost anunţată oficial de decizia de anulare a concursului. „Nu vreau să comentez mai mult”, a spus Anca Lăzărescu.

La rândul său, Horia Gruşcă a declarat că a aflat din ştirea MEDIAFAX de această decizie. „Ce mai e de comentat?”, a spus Horia Gruşcă.

Pe de altă parte, contactat de MEDIAFAX, Cezar Ion a spus: „Am fost surprins şi nu comentez decizia aceasta”.

Aceasta este pentru a doua oară când TVR anulează concursul pentru postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport. În 19 ianuarie, reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat că TVR a anulat concursul deja demarat pentru ocuparea postului de director al Ştirilor, pentru că etapa finală a competiţiei (interviul) – care ar fi trebuit să se desfăşoare în 19 ianuarie – nu s-a putut ţine. La primul concurs organizat de TVR pentru ocuparea postului de director al Ştirilor s-ar fi înscris trei concurenţi, printre care Rodica Culcer (care îndeplinea la momentul respectiv, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR) şi Cezar Ion (director al Direcţiei Editoriale din Televiziunea Română).

Anularea concursului a venit la momentul respectiv în contextul unor puternice tensiuni în Televiziunea Publică referitoare la conducerea Ştirilor TVR.

Rodica Culcer a condus Ştirile TVR din 2005. Ea a fost desemnată câştigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Ştirile TVR. Postul de director al Ştirilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Consiliul de Administraţie al TVR a votat, în 31 ianuarie 2012, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Ştirile TVR, însă unii membri ai CA, printre care şi Ada Meseşan, spuneau că votul este „nul”, ca şi cel dat cu două săptămâni înainte, în 18 ianuarie.

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al Televiziunii Române, a pus în aplicare, pe 1 februarie, hotărârea Consiliului de Administraţie care prevedea încetarea contractului de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport al Rodicăi Culcer.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...