Uber: Solicităm retragerea OUG privind modificarea legii taximetriei, până când va exista un cadru de reglementare distinct pentru ride sharing

Uber România i-a cerut premierului Sorin Grindeanu retragerea temporară a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea legii taximetriei, până când va exista un cadru de reglementare distinct pentru serviciile de ride sharing. Compania consideră că modificarea propusă la legea taximetriei ar deschide calea unor abuzuri împotriva şoferilor parteneri, care ar putea fi expuşi la amenzi şi sancţiuni mai grave, precum pierderea plăcuţelor de înmatriculare pentru şase luni.
Economica.net - lun, 22 mai 2017, 08:47
Uber: Solicităm retragerea OUG privind modificarea legii taximetriei, până când va exista un cadru de reglementare distinct pentru ride sharing

„Este foarte posibil ca acest proiect de ordonanţă, dacă trece în această formă, să deschidă calea unor abuzuri împotriva şoferilor parteneri, pentru că în acest moment nu avem, aşa cum s-a angajat guvernul, o legislaţie de ridesharing care face diferenţa între serviciile de transport anonime, nefiscalizate, şi ceea ce face Uber. Am solicitat premierului Grindeanu retragerea temporară a OUG până când vom avea un cadru de reglementare clar, distinct, pentru serviciile de ride sharing. Între timp, avem toată deschiderea să lucrăm şi să prezentăm modele pentru relgemnetarea serviciilor de ride sharing”, a declarat Alexandra Corolea, purtător de cuvânt Uber România, într-o conferinţă de presă.

Alternativ, în funcţie de răspunsul guvernului la solicitarea Uber de retragere a ordonanţei, compania este pregătită să depună o serie de amendamente la lege astfel încât serviciile de ride sharing să nu fie afectate.

Ministerul Transporturilor a publicat, săptămâna trecută, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii, care ar înlesni amendarea şi sancţionarea celor care prestează servicii de transport public, contra cost, fără autorizaţie. Pe lângă şoferii parteneri Uber, de această modificare ar fi afectaţi şi taximetriştii care activează în Bucureşti dar sunt licenţiaţi în localităţi din Ilfov.

Reprezentanţii Uber România susţin că o astfel de modificare a legii ar descuraja şoferii parteneri şi ar reduce opţiunile aflate la dispoziţia consumatorilor pe piaţa de transport de persoane. Compania a explicat, din nou, distincţia dintre serviciile oferite de Uber şi taximetrie şi a reiterat că doreşte reglementarea distinctă a serviciilor de ride sharing.

„Spre deosebire de taxi, un serviciu de transport public deschis tuturor, Uber este o comunitate online închisă. Ca să accesezi platfoma, trebuie să ai un cont, o parolă, date personale, date de card, ca şofer partener trebuie să aduci cazier, şi asa mai departe. Nu vei putea lua niciodată un Uber de pe stradă. Oamenii care conduc Uber o fac ocazional, sunt foarte mulţi oameni care fac asta câteva ore pe săptămână. Sunt oameni care conduc Uber câteva săptămâni, nu mai conduc luni de zile şi revin. Odată ce devin şoferi parteneri Uber, ei nu datorează nimic, nu au nicio obligaţie şi pot să facă asta când vor şi când pot. De asemenea, majoritatea şoferilor parteneri folosesc Uber pentru a-şi suplimenta veniturile, au altă ocupaţie. O parte dintre ei împart maşina doar de acasă până la birou şi înapoi”, susţin reprezentanţii Uber.

Compania a trimis guvernului mai multe modele de legislaţie specifică adoptate în alte ţări. În Statele Unite a fost adoptat un regim de licenţiere a companiilor de ride sharing. În Uniunea Europeană, şoferii din Marea Britanie, Franţa sau Portugalia pot obţine licenţe individuale de transport comercial, iar în Lituania şi Estonia serviciile de ride sharing sunt reglementate ca sector distinct, cu obligaţii şi condiţii clare atât pentru companie, cât şi pentru şoferii parteneri.

Uber are aproximativ 300.000 de utilizatori unici în România (conturi unice, care au efectuat cel puţin o cursă în platformă), şi câteva mii de şoferi parteneri. Compania este prezentă pe piaţa din Bucureşti de peste doi ani. Din august anul trecut, serviciile Uber sunt disponibile şi la Cluj-Napoca, iar în Braşov şi Timişoara de şase luni.

În cei doi ani de activitate Uber în România, şoferii pateneri au contestat în intanţă nouă amenzi primite pentru prestarea de servicii de transport fără autorizaţie. Potrivit Uber, instanţele de judecată au dat decizii de anulare în patru din cele nouă dosare. Celelalte cinci încă se judecă.

La sfârşitul lunii aprilie, organizaţia patronală COTAR a transportatorilor, printre membrii căreia se numără mai multe companii de taxi din Bucureşti, a organizat un protest în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, la care au participat aproximativ 600 de maşini. Taximetriştii au avut mai multe revendicări privind sancţionarea şi reglementarea celor care prestează servicii de transport fără autorizaţie, pe care îi acuză de „concurenţă neloială”.

După o întâlnire cu reprezentanţii guvernului, COTAR a anunţat încheierea protestului, revendicând o promisiune din partea statului că problemele ridicate vor fi rezolvate. A doua zi, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că nemulţumirile taximetriştilor nu vor fi rezolvate „în nici un caz” prin ordonanţă de urgenţă.

Totodată, Uber România anunţa, după discuţii cu reprezentanţii guvernului şi ai mai multor ministere, între care Transporturi, Comunicaţii şi Interne, că a primit asigurări că modificările pregătite la legea taximetriei nu vor afecta serviciile Uber şi pe şoferii parteneri. De asemenea, compania a precizat că a agreat împreună cu autorităţile să înceapă să lucreze la un cadru de reglementare distinct pentru serviciile ca Uber.

Săptămâna trecută, Ministerul Transporturilor a publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii taximetriei, care corespunde unui singur punct din lista de revendicări a COTAR din aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...