Ucraina a primit de la Occident în 2014 mai puţini bani decât a dat – presa ucraineană

Ucraina a primit în 2014, de la ţările occidentale, mai puţini bani decât a dat ea însăşi creditorilor occidentali, în pofida speranţelor celor din Euromaidan şi a promisiunilor venite din partea politicienilor occidentali care au susţinut-o, notează publicaţia ucraineană Vesti, făcând un bilanţ financiar al ţării, informează agenţia de presă TASS.
Economica.net - vin, 19 dec. 2014, 10:13
Ucraina a primit de la Occident în 2014 mai puţini bani decât a dat - presa ucraineană

După cum a declarat la 16 decembrie premierul Arseni Iaţeniuk, Ucraina a atras în acest an ‘circa 9 miliarde de dolari şi le-a plătit creditorilor 14 miliarde’. Ulterior, Ministerul Finanţelor al Ucrainei a venit cu precizarea că aproape 11 miliarde au mers către creditorii occidentali şi puţin peste 3 miliarde – către Gazprom.

‘Adică, în decursul anului 2014, Occidentul i-a acordat Ucrainei chiar mai puţini bani decât suma necesară pentru achitarea datoriilor către sine’, subliniază Vesti. Potrivit publicaţiei ucrainene, tocmai acest lucru constituie factorul-cheie al prăbuşirii cursului hrivnei, iar perspectivele ameliorării situaţiei sunt extrem de înceţoşate.

Între timp, promisiunile Occidentului au fost total altele, aminteşte Vesti. În 24 februarie, la trei zile după victoria Euromaidanului, Elmar Brok, preşedintele de atunci al Comisiei pentru afaceri externe în cadrul Parlamentului European, a declarat la Kiev: ‘Vor fi puşi pe masă 20 de miliarde de euro pentru desfăşurarea reformelor, iar acest ajutor va putea fi acordat imediat, pentru preîntâmpinarea falimentului’.

Motive pentru a nu da crezare acestor declaraţii nu existau: Kievul nu a uitat cum, în 2008-2009, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a alocat guvernului Iuliei Timoşenko 11 miliarde în doar 10 luni, cu toate că situaţia economică a Ucrainei nu era atât de gravă ca în acest an. În schimb, în 2014, acelaşi FMI a alocat două tranşe în sumă totală de numai 4,6 miliarde de dolari.

Acest lucru i-a oferit liderului rus Vladimir Putin posibilitatea de a face unele ironii joi, în timpul conferinţei sale anuale. ‘Ar cam trebui să i se dea bănuţi poporului ucrainean. Doar nu mai există nici o para chioară, nimeni nu plăteşte nimic. Bani practic nu se dau’, a spus Putin.

În acelaşi timp, FMI şi UE explică neonorarea promisiunilor prin necesitatea desfăşurării de reforme în Ucraina. Potrivit unei surse de informaţie a Vesti, în acest moment există înţelegerea privind alocarea pentru Ucraina a sumei de 1,5 miliarde de euro, din care aproape 1 miliarde au intrat deja în conturile puterii din Kiev. ‘Suma rămasă trebuie să fie transferată la începutul lui 2015, însă Ucraina trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru reformarea finanţelor publice’, a explicat sursa.

Kievul speră şi la primirea următoarei tranşe din partea FMI, însă, după cum a precizat pentru Vesti un reprezentant al Administraţiei preşedintelui Ucrainei, ‘FMI trebuie să vadă parametrii bugetului semnat şi să analizeze cât de realist este acesta’.

Între timp, problema bugetului nu este atât de simplă. Guvernul de la Kiev pregăteşte o tăiere fără precedent a cheltuielilor sociale, pentru a putea îndeplini cerinţele Fondului privind reducerea deficitului bugetar, şi nu se ştie dacă parlamentul va fi de acord să aprobe toate propunerile de austeritate în rândul populaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea pentru a opera zboruri regulate către această țară, a anunțat......
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...